Πέμπτη 25 Απριλίου 2019



ΓΑΛΕΡΕΣ

Την ιδια ωρα που ο ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με  ευέλικτη  απασχόληση και μισθό – φιλοδώρημα  κάτω από το όριο της φτώχειας, η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατι –όπως ισχυρίζεται-‘’η αυξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς και την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας’.
Ωστόσο η  αλήθεια είναι  διαφορετική.Και σκληρή.Στον ιδιωτικο  τομέα  επικρατεί ενας  εργασιακός μεσαίωνας πρωτοφανής  για τα ελληνικά δεδομένα. Οι εργασιακές «γαλέρες» του ιδιωτικού τομέα είναι εδώ. Με εξευτελιστικούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.Περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι  μένουν απλήρωτοι εως και ένα ετος  την ίδια ώρα που οι ευελικτες μορφές απασχόλησης  αποτελουν  πλέον καθεστώς .Ετσι γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 317 ευρώ(καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ).
Παράλληλα διογκώνεται το  κύμα μετανάστευσης των νέων- μιλάμε για διαρροή «εγκεφάλων» . Σχεδόν, σε κάθε ελληνική οικογένεια ή στον στενό περίγυρό της υπάρχει και ένα μέλος της, το οποίο αναγκάστηκε να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των νέων επιστημόνων που επιλέγουν την έξοδο από τη χώρα και την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, έκθεση της Eurostat κάνει λόγο για μελλοντικό δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα λόγω της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Και ας μην ξεχνάμε ότι εξανεμίζονται α οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020, συνεπεία της δραστικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου που αποφάσισε πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση. Το όφελος «ψαλιδίζεται», σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 60%, καθώς οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό θα κληθούν να πληρώσουν υψηλό φόρο.Ως  γνωστόν  από τον Ιανουάριο του 2020 μειώνεται το αφορολόγητο όριο από τις 8.636 ευρώ στις 5.685 ευρώ (η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ) επιβαρύνοντας εκατομμύρια φορολογουμένους, ενώ ταυτόχρονα ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα περιοριστεί στο 20% από 22% που είναι σήμερα.
Και  για να μην εχετε αμφιβολίες για το ότι ζουν στο κόσμο τους  και προσπαθουν να επιβιώσουν πολιτικά με ψέματα και παραπληροφόρηση ,διαβάστε πρόσφατη- σχετική- δήλωση του πρωθυπουργού:«Βάλαμε τέλος στο αίσχος της εργασιακής ζούγκλας. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με σκληρές προσπάθειες. Καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, μια ρατσιστική διάκριση. Με σύγκρουση, όχι μόνο με τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό με τους εργοδότες, με τον ΣΕΒ. Δημιουργώντας πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ-25/4/2019-ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις