Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ???

Σε σοβαρή καταγγελία ότι για δύο χρόνια, το 2017 και το 2018, στο υπουργείο Εργασίας έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και "αφαίρεσαν αυθαίρετα αιτήσεις συνταξιοδότησης" προχώρησε  χτες  ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.Ο "γαλάζιος" βουλευτής σημείωσε ότι "πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, χωρίς προηγούμενο. Ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν διανοήθηκε να αλλοιώσει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για αιτήσεις συνταξιοδότησης".Την καταγγελία επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ(ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), Αντώνης Νικολόπουλος.
Ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε, μάλιστα, ότι "το ηλεκτρονικό αποτύπωμα υπάρχει", εξηγώντας ότι αυτό ισχύει "επειδή χρησιμοποίησαν κωδικούς υπαλλήλων. Κάποιος με εντολή έκανε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου".
"Θα το βρουν μπροστά τους", είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των αιτήσεων που διεγράφησαν, απάντησε: "Δεν γνωρίζω τον αριθμό, εγώ εκτιμώ ότι πρόκειται για χιλιάδες".
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι "εκτιμώ ότι θέλουν να δείξουν μικρό αριθμό εκκρεμών συντάξεων στην Τρόικα". 
Σύμφωνα με πληροφορίες το ολο θέμα σχεδιάζεται να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη .
Πάντως ο υφυπουργός Κοινωνικής ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος  για το ολο θέμα δηλωσε ότι καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο» «Εθισμένος στα ψεύδη, ο κ. Βρούτσης δεν θα μπορούσε να μην «τιμήσει» την Πρωταπριλιά» ανέφερε σε δήλωση του ο Τάσος Πετρόπουλους. «Χθες, με ένα ακόμη ψέμα επιχείρησε να υπονομεύσει  το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτό».Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.’’
Στη διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων για συνταξιοδότηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας όπως κατήγγειλε πρώτος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης και επιβεβαίωσε μέσω τουΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Αντώνης Νικολόπουλος.Η αποκάλυψη της παρέμβασης που έχει γίνει «κεντρικά» όπως εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, έγινε μετά από καταγγελίες εργαζομένων στο ΙΚΑ που έγιναν δέκτες παραπόνων από πολίτες οι φάκελοι των οποίων εμφανίζονταν στο σύστημα ως κλεισμένοι - είχε, δηλαδή, εκδοθεί η απόφαση για συνταξιοδότησή τους - αλλά στην πραγματικότητα είχαν μεταφερθεί σε ένα αδρανές περιβάλλον προκειμένου να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς.
Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το δεύτερο εξάμηνο το 2018 με τον κ. Νικολόπουλο να αποκαλύπτει ότι κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι φάκελοι έχουν υποστεί τέτοια παρέμβαση.
Το ακόμα πιο εξοργιστικό και ενδεχόμενως ποινικά κολάσιμο είναι ότι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ, «υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων που είχε γίνει κεντρικά με χρήση κωδικών συναδελφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους».

«Η δημόσια τοποθέτησή μου ότι είναι παράνομη και καταχρηστική ενέργεια πρέπει από μόνη της να ευαισθητοποιήσει τη δικαιοσύνη» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης προαναγγέλλοντας ότι «θα ξανακάνω ερώτηση στη Βουλή που θα περιλαμβάνει την αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου».

«Είχαμε καταγγελίες από το τμήμα απονομής συντάξεων ότι το δεύτερο εξάμηνο το 2018 υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων που είχε γίνει κεντρικά με χρήση κωδικών συναδελφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους» εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ.

Η παρέμβαση, κατά τον ίδιο, έγινε «κεντρικά» από το πληροφοριακό σύστημα. «Υποθέσεις εκκρεμείς που είχαν κάποιο έλλειμμα ως προς τα δικαιολογητικά ή στα στοιχεία έφυγαν από το περιβάλλον των εκκρεμοτήτων και το πήγαν σε ένα αδρανές περιβάλλον σαν να μην φαίνεται και να μην παρουσιάζεται ως εκκρεμότητα. Όταν ο ασφαλισμένος προσκόμιζε το δικαιολογητικό που έλειπε τότε η αίτηση εμφανιζόταν ξανά και πήγαινε στις αιτήσεις που ήταν σε εκρεμμότητα» εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος.
Όπως διευκρίνισε «οι συνάδελφοί μου στο τμήμα των απονομών ουδέποτε έκλεισαν τέτοιους φακέλους γιατί δεν είχαν την αρμοδιοτητα».
«Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι κρατικό μυστικό ο αριθμός των εκκρεμοτήτων. Τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζουμε. Λέμε πάνω από 90.000, το υπουργείο 45.000. Η πραγματικότητα ότι απτά στοιχεία δεν έχουμε και αυτό είναι πρωτόγνωρο» έκλεισε την παρέμβαση του ο κ. Νικολόπουλος.
Επισημαίνεται ότι  μέχρι τώρα η Έφη Αχτσιόγλου έχει δώσει έξι  διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για το πότε θα δοθούνοι εκκρεμεις συντάξεις. 
Συγκεκριμένα, έχει διαβεβαιώσει για το ίδιο ζήτημα, κατά χρονολογική σειρά:      
31/1/ 2017: "Μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 .
9/10/2017: "Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων θα λάβει χώρα οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο του 2018".
20/3/2018: "Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης συνολικά είναι για τον Αύγουστο του 2018".
10/8/2018: “Το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω”  .
3/9/2018: “Kαθαρίζουμε το στοκ μέχρι το τέλος της χρονιάς” .
13/1/2019:  “Kαι νομίζω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν όλες  αποπληρωθεί” .
Τονίζεται ότι αυξάνεται αντί να μειώνεται ο χρόνος εκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε σημείο να  βρίσκονται σήμερα σε τέλμα περιπου  190.000  συντάξεις(κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) με το χρόνο αναμονής να φθάνει και τα 6 χρόνια!!!Μαλιστα στο πρωhν Γενικο Λογιστήριο  απασχολούνται μόνο 20 υπαλληλοι για 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από εργαζόμενους στο δημόσιο!Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΠΟΠΟΚΠ(εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία), μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 190.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης κάθε κατηγορίας. Συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για 50.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης (δεν περιλαμβάνονται περίπου 20.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου) και σε άλλες 25.000 αιτήσεις που αφορούν «ανελαστικές περιπτώσεις». Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία των ανελαστικών περιπτώσεων των συντάξεων που καθυστερεί η απονομή τους, σύμφωνα με την ομοσπονδία εργαζομένων, «υποτίθεται η υπαιτιότητα αφορά τον δικαιούχο (έχει καταθέσει ελλιπή δικαιολογητικά κ.λπ.), όπου όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η προσκόμισή τους καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων μεταξύ υπηρεσιών (πρώην ταμείων) του ίδιου του ΕΦΚΑ».
Στο ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικο)παραμένουν σε εκκρεμότητα 75.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και 20.000 για εφάπαξ. Οι αριθμοί, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, είναι "πλασματικοί", αφού δεκάδες χιλιάδες αιτήματα δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης.
Κατά το ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο Δίκτυο  Συνταξιούχων)  η καθυστέρηση στην έκδοση   συνταξιοδοτικών αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς εξώδικες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Ειδικά στο πρώην ΓΛΚ (Γενικό  Λογιστήριο Κράτους)  και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, επικρατεί χαώδης κατάσταση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις