Πέμπτη 11 Απριλίου 2019


ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 67 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΄ΚΟΥΡΕΜΕΝΗ’ ΚΑΤΑ 40% ΣΥΝΤΑΞΗ!
 Οι πρωτοφανείς μειώσεις στη σύνταξη που φτάνουν στα μέχρι το 40% των εν ενεργεία αποδοχών έχουν οδηγήσει τους εκπαιδευτικους  να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τα 67 έτη. Μαλιστα κατά 330 ευρώ είναι η μείωση που επέρχεται στις κύριες συντάξεις στα 35 χρόνια υπηρεσίας των εκπαιδευτικών.
Όπως προκύπτει από μελέτη, για τις επιπτώσεις στο νόμο Κατρούγκαλου που εγινε από τη Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.,οι δραματικές επιπτώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου στους εκπαιδευτικούς φαίνονται από τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων. Ενώ από το 2011 ως το 2015 ο μέσος όρος αποχωρήσεων στην πανεπιστημιακή εκπαιδευση (ΠΕ) ήταν 1400 εκπαιδευτικοι  από το 2016 και μετά είναι μόλις 300!!
Όπως τονίζει ο  Αντιπρόεδρος  της ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ(ΔΟΕ)Σταύρος  Πετράκης οι επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς είναι δραματικές. Οι πρωτοφανείς μειώσεις στη σύνταξη που φτάνουν στα μέχρι το 40% των εν ενεργεία αποδοχών έχουν οδηγήσει τους εκπκούς να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τα 67 χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπκής διαδικασίας ,αλλά και για,τους ίδιους. Δεν βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με μειωμένες κατά 40% αποδοχές.Γι αυτό και παρατείνουν τον χρόνο παραμονής τους για να μπορούν να παίρνουν τον μισθό τους, προσθέτει ο Σ.Πετράκης. Για να προσθέσει:’’Αυτό που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τα όρια ηλικίας είναι πρωτοφανές.Αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπκών μέχρι 12 χρόνια. Γι αυτό και για μας ο νόμος αυτός δεν επιδέχεται καμιά βελτίωση και πρέπει να καταργηθεί.’’
Σύμφωνα με την ιδια μελέτη:
-Ο Νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Ν. 4387/2016), ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από τις 13/05/2016 ολοκληρώνεται -για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1/1/2019- με μειώσεις που φτάνουν μέχρι κα το 40% των συντάξιμων αποδοχών. Καμία προσωπική διαφορά, πλέον, καμία προστασία!
-Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε, πρώτα, τον Αύγουστο του 2015, (Ν. 4336 τρίτο μνημόνιο) την αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους στα 67, χωρίς καμία εξαίρεση. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί μέχρι την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Αύγουστος του 2015) είχαν ειδικές διατάξεις (Ν. 3075/02) που ψηφίστηκαν το 2002, ύστερα από κινητοποιήσεις χρόνων, οι οποίες προέβλεπαν ως όρια ηλικίας τα 55 και τα 60, ανάλογα με το έτος πρόσληψης.Αυτή την ειδική ρύθμιση κατάργησε με το τρίτο μνημόνιο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αύξησε τα όρια ηλικίας των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση μέχρι 12 έτη!! Στις δε μητέρες με ανήλικο (που μπορούσαν να αποχωρήσουν στα 50) αύξησαν τα όρια ηλικίας μέχρι και 17 έτη!!
-Μετά την πρωτοφανή αύξηση των ορίων ηλικίας ήρθε με τον Νόμο Κατρούγκαλου να ολοκληρώσει πλήρως την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Νόμος αυτός μειώνει τις κύριες συντάξεις μέχρι και 40%, τις συντάξεις χηρείας μέχρι 60%, τις επικουρικές συντάξεις κατά 50% και το εφάπαξ κατά 20%.
-Οι πρωτοφανείς μειώσεις γίνονται αφενός μεν με τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης που δίνει, αφετέρου δε με τον υπολογισμό της σύνταξης στο σύνολο των αποδοχών του εργασιακού βίου (από το 2002 και μετά) και όχι  την τελευταία πενταετία, όπως ίσχυε.
-Ο Νόμος Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) είναι κατά πολύ χειρότερος των προηγούμενων μνημονιακών νόμων (Ν3863 και 3865/10), αφού με εκείνους τους νόμους το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 45.85% στα 35 χρόνια και 60 % στα 40 χρόνια υπηρεσίας. Επίσης, οι νόμοι εκείνοι υπολόγιζαν τις συντάξεις, με τον νέο τρόπο, για τα χρόνια ασφάλισης που θα είχε ο ασφαλισμένος μετά το 2013. Για τα χρόνια που είχε ως το 2013 η σύνταξή του υπολογιζόταν ως το 2007 στο 80% του τελευταίου μισθού και από το 2007 ως το 2013 στο 70% της καλύτερης πενταετίας.
Επισημαίνεται ότι τρία  χρόνια μετά την εφαρμογή του ο νόμος “Κατρούγκαλου”(εκτός από τις  δραματικές περικοπες) έχει μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές, λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό. Επι της ουσίας το ποσό της σύνταξης μειώνεται αναλογικά όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης και οι εισφορές. Σημειώνεται ότι την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και την αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας, εχει προανήγγειλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης,.«Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όριά του, το σύστημα είναι άδικο, πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις