Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

O ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σε έμμεση μείωση 6% στις συντάξεις και μείωση 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων –παράλληλα με την αυξηση των ορίων ηλικιας συνταξιοδοτησης-θα οδηγησουν τα μέτρα που προτεινει η κυβέρνηση στους δανειστές για το ασφαλιστικό.
Η αύξηση της εισφοράς υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 5% και η  καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών αποδοχών του συνταξιούχου κατά 6%. Aυτό σημαίνει ότι η επικουρική μπορεί εμμέσως να μειωθεί από 6 έως 26 ευρώ ενώ η κύρια από 4 έως 23 ευρώ το μήνα.Εξάλλου η  αύξηση της εισφοράς προς το ΙΚΑ κατά 3,9% (το 1% αναλογεί στον εργαζόμενο) καθώς και η αύξηση της εισφορά των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5%  θα μειώσει το καθαρό εισόδημα των μισθωτών κατά 1,5% το μήνα.

Ειδικότερα ο ‘λογαριασμός’ που καλούνται να πληρωσουν εργαζόμενοι και συνταξιουχοι με το νέο πακέτο μέτρων εχει ως εξης:

1.    Χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα προβλεπεται ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το φθινόπωρο και μετά με την επιβολή ποινής 16% για κάθε χρόνο που υπολείπεται πριν από την ηλικία των 62 ετών για μειωμένη σύνταξη (παραμένουν τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη) και αύξηση κατά ένα έτος κάθε χρόνο όσων ορίων ηλικίας παραμένουν κάτω από τα 67 (για πλήρη) και τα 62 (για μειωμένη).Σε περίπτωση αποχώρησης, θα υπάρχει πέναλτι μείωσης της σύνταξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον από το -6% που προβλέπει ήδη ο σύστημα για κάθε χρόνο και έως 5 έτη πρόωρης συνταξιοδότησης.Αυτό σημαινει ότι  μειωμένη σύνταξη από 30% έως και 62% θα λαμβάνουν όσοι και όσες είναι πάνω από 55 ετών, έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993, δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 ή τα 67 έτη (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης).
Στόχος είναι, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση στο κείμενο που απέστειλε στους θεσμούς, να προωθηθούν οι διατάξεις αυτές που θα έχουν ως αποτέλεσμα, από το 2025 και μετά, να μην μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί (για πλήρη σύνταξη) πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας

2-Aύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι ήδη συνταξιούχοι, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από 4% σε 5% επί των κύριων συντάξεων.

3- Nεα εισφορα υψους  5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις επικουρικές συντάξεις (αφορά στους εργαζόμενους.)

4- Aύξηση των εισφορών για τις κύριες συντάξεις κατά 3,9% στο ΙΚΑ, επαναφέροντας δηλαδή το καθεστώς πριν την εφαρμογή της μείωσης κατά 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους. Η εξοικονόμηση ορίζεται σε 350 εκατ. ευρώ το 2015 και σε 800 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Σημειωνεται ότι από την 1/11/2012 είχαν καταργηθεί, εισφορά 0,75% υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και 0,35% υπέρ της Εργατικής Εστίας (συνολικά 1,1%) και από την 1/7/2014 εισφορές 3,9% (εισφορά 1% του εργοδότη και 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ, 1% του εργοδότη υπέρ του κλάδου στράτευσης, 0,35% των μεγάλων επιχειρήσεων υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης και 0,55% από τον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ). Να σημειωθεί ότι η μείωση των εισφορών είχε γίνει προκειμένου να δοθεί κίνητρο ασφάλισης, δεδομένων των υψηλών ασφαλίστρων, ενώ είχε ως παράπλευρη συνέπεια την αύξηση κατά 1% του μισθού των εργαζομένων και την κατάργηση σειράς παροχών (περιλαμβανομένων και των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ).
5- Nέα αύξηση εισφορών, στις επικουρικές συντάξεις, από 3% σε 3,5%.  Aφορά τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους, αφού σήμερα καταβάλλονται εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους 3% και 3%.
6--Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων
7.  Ενοποίηση Ταμείων σε συνάρτηση με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων (νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015 και μετά).

Τέλος η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται και για νέα, μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015.η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε μεγαλύτερη διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές (πάγιο αίτημα των πιστωτών), αύξηση της ασφαλιστικής βάσης για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλαγές στην πληρωμή των εισφορών, με βάση το πραγματικό εισόδημα, αναθεώρηση των διαφορετικών συστημάτων τις βασικής και αναλογικής σύνταξης, ενοποιήσεις ταμείων που θα επιτευχθούν μέσω της εφαρμογής ενιαίων όρων για πληρωμές εισφορών και παροχών, κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων, με αντίστοιχη μείωση παροχών ή αύξηση εισφορών, καθώς και εναρμόνιση των όρων για τις συντάξεις που ισχύουν στον ΟΓΑ, με τους όρους που ισχύουν στα υπόλοιπα ταμεία μετά από διάλογο, εκτός κι αν τελικά ο ΟΓΑ συγχωνευθεί σε κάποιο άλλο ταμείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις