Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

150.000 ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Περίπου 150.000 ασφαλισμένοι( εκ των οποίων οι 60.000 από το χωρο της δημόσιας διοικησης) που έχουν συμπληρώσει τόσο τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας, όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, βρίσκονται με το ένα πόδι στη σύνταξη ενόψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό.Το αναμενόμενο κύμα φυγής στη σύνταξη  αναμενεται να προκαλέσει μια μεγάλη αιμμοραγια στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι δανειστές  ζητούν  να αυξηθούν αμεσα , απο το καλοκαίρι,τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012 στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.Η ελληνικη πλευρά αντιπροτείνει
από το 2016 και έως το 2025 να αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Από το 2016 έως το 2022 η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος ανά έτος.
Κατά την ελληνική πλευρά θα γίνουν σεβαστά θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς και ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε ΒΑΕ και ΑΜεΑ.Τονίζεται ότι  θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν (δηλαδή να «κλειδώσουν») με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση από τα 56,3 έτη στα οποία θα «έβγαινε» κατά μέσο όρο ένας  δημόσιος υπάλληλος στη σύνταξη το 2016 θα φτάσει σταδιακά στα 60,7 έτη το 2022. Επιπλέον, από τα 60,2 έτη στα οποία θα «έβγαινε» στη σύνταξη κατά μέσο όρος ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, το 2022 θα φτάσει σταδιακά στα 64,3 έτη. Έτσι το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα θα εξοικονομούσε σωρευτικά 3 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 2016 -22. Μάλιστα, η ετήσια εξοικονόμηση από την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης θα κορυφωνόταν, σύμφωνα με το σχέδιο της ελληνικής πρότασης, έτος ανά έτος, το 2022 φτάνοντας τα 650 εκατ. ευρώ.

Μαλιστα χτες, με αφορμη σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Εργασιας σε σχετικη του ανακοινωση τονιζει ότι ‘’ τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και των μητέρων ΑμεΑ, θα γίνουν σεβαστά από την κυβέρνηση’’.«Έχει καταστεί σαφές, ότι η πρόταση των πιστωτών για άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου φέτος είναι απορριπτέα, καθώς δεν συνάδει με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και θίγει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν -ήδη- εξουθενωθεί από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Επίσης η ελληνικη πλευρά προτείνει σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, η σύνταξη να μειώνεται έως και 10% άνω του 6%που προβλέπεται σήμερα ως πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση.  Αυτό σημαίνει οτι οσοι  βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα ‘’πέναλτι’’ μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.Για τα πρώτα πέντε χρόνια θα ισχύει το -6% για κάθε έτος νωρίτερα στη σύνταξη. Για τα επόμενα όμως, το πέναλτι θα αυξάνεται και θα ανέρχεται πλέον σε -16%. Δηλαδή μειωμένη σύνταξη από 30% έως και 62% θα λαμβάνουν όσοι και όσες είναι πάνω από 55 ετών, έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993, δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 ή τα 67 έτη (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης

 Σημειώνεται ότι μια σειρά ασφαλιστικών διατάξεων δίνει δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη, από τα 50 έως τα 60 για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με μεγάλες κερδισμένες τις μητέρες ανηλίκων. Για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα από το 2013 και μετά πρόωρη σύνταξη -όπου αυτή προβλέπεται- δίνεται στα 62 (καθώς πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις