Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!Aρχισαν κατά χιλιάδες οι  παραιτήσεις για συνταξιοδότηση στο χώρο της δημόσιας διοίκησης ,ενόψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό.Εκτιμάται ότι στο  διάστημα των δυο τελευταίων  εβδομάδων έχουν υποβληθεί περίπου 5.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση από τους 60.000 δημόσιους  υπαλλήλους  που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα.Η εκτίμηση του πρόεδρου της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνη Κουρούκλη είναι ότι σταδιακά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης θα αυξάνονται και θα είναι μαζικές. Συνολικά-σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία-περίπου 150.000 ασφαλισμένοιπου έχουν συμπληρώσει τόσο τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας, όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και βρίσκονται με το ένα πόδι στη σύνταξη . Ο μεγάλος φόβος για το αυξημένο ‘πεναλτυ’ για τις πρόωρες  αλλά και οι υπο συζητήση  αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επιφέρουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας κυρίως για τις γυναίκες, κάνει τους υπαλλήλους να φεύγουν κατά χιλιάδες ακόμη και με πρόωρη σύνταξη εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια του νόμου.
Το υπουργείο Εργασίας, πάντως, μέσα στο κλίμα πανικου και φυγής στη σύνταξη -που έχουν διαμορφώσει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές,-διαμηνύει ότι  τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα  ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και των μητέρων ΑμεΑ, θα γίνουν σεβαστά από την κυβέρνηση.
Τονίζεται ότι  θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν (δηλαδή να «κλειδώσουν») με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας.
Οι δανειστές  ζητούν  να αυξηθούν άμεσα , από αυτό το  καλοκαίρι,τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012 στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει από το 2016 και έως το 2025 να αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Από το 2016 έως το 2022 η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος ανά έτος.Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση από τα 56,3 έτη στα οποία θα «έβγαινε» κατά μέσο όρο ένας  δημόσιος υπάλληλος στη σύνταξη το 2016 θα φτάσει σταδιακά στα 60,7 έτη το 2022. Επιπλέον, από τα 60,2 έτη στα οποία θα «έβγαινε» στη σύνταξη κατά μέσο όρος ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, το 2022 θα φτάσει σταδιακά στα 64,3 έτη.
Επίσης η ελληνικη πλευρά προτείνει σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, η σύνταξη να μειώνεται έως και 10% άνω του 6%που προβλέπεται σήμερα ως πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση.  Αυτό σημαίνει οτι οσοι  βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα ‘’πέναλτι’’ μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.Για τα πρώτα πέντε χρόνια θα ισχύει το -6% για κάθε έτος νωρίτερα στη σύνταξη. Για τα επόμενα όμως, το πέναλτι θα αυξάνεται και θα ανέρχεται πλέον σε -16%. Δηλαδή μειωμένη σύνταξη από 30% έως και 62% θα λαμβάνουν όσοι και όσες είναι πάνω από 55 ετών, έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993, δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 ή τα 67 έτη (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.
Στο μεταξυ ο γεν.γραμματεάς Κοινωνικων Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, δηλωσε ότι οι δανειστές απαιτούν την κατάργηση του ΟΓΑ, την εξομοίωση των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη διακοπή της χρηματοδότησης των επικουρικών από την εισφορά των εργοδοτών.Ο κ. Ρωμανιάς επανέλαβε: «Η απάντηση (από την κυβέρνηση) έχε δοθεί και είναι ξεκάθαρη. Τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να τα δεχθούμε».«Εχουμε το κείμενο. Τα κείμενα είναι σαφή και δεν μιλάνε μόνο για μειώσεις. Μιλάνε για κάτι σοβαρότερο. Αν θα δείτε το αγγλικό κείμενο το οποίο έχω στα χέρια μου, θα δείτε λοιπόν ότι μεταξύ άλλων αναφέρονται και στον ΟΓΑ. Αναφέρονται ουσιαστικά στην κατάργηση του ΟΓΑ, δηλαδή στη μετατροπή του. Αναφέρουν επίσης ο αγρότης να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό μας λένε. Το λέει καθαρά (το κείμενο)» .Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό ανέφερε: «Υπάρχει αναφορά στην επικουρική σύνταξη που μας λένε ότι από την 1η του Γενάρη του 15 θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση της επικουρικής από την εισφορά των εργοδοτών. Σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο η επικουρική σύνταξη χρηματοδοτείται διττώς απόν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες [...] Και τώρα μας λένε να δώσουμε αναδρομικά πίσω στους εργοδότες την εισφορά τους». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων για τις συντάξεις, είναι στο σύνολό τους από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.Παρόλα αυτά, ο κ. Ρωμανιάς επανέλαβε: «Η απάντηση έχει δοθεί και είναι ξεκάθαρη. Τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να τα δεχθούμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις