Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ



Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους -κύρια και επικουρική- ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο Γιώργος Ρωμανιάς.
Σχολιάζοντας την απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε πως η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.Ο κ. Ρωμανιάς, σημείωσε πως εντός του Ιουλίου θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε, δε, ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, που έχουν συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Ως τη «συγκλονιστικότερη δικαστική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Αλέξης Μητρόπουλος, την απόφαση του ΣτΕ, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
Ερμηνεύοντας τη δικαστική απόφαση, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις: όλες οι συντάξεις, κύριες και επκουρικές, θα πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα προ των περικοπών, εφεξής δεν μπορεί να συντελεστεί καμία περικοπή επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων και καταργεί ουσιαστικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Η δικαστική απόφαση, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί την θεωρεί ως μηχανισμό μείωσης συντάξεις και πως εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να την εφαρμόσει θα πρέπει να βρει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις που έγιναν με τον νόμο του 2012, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 800.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ με συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις.
Οι αυξήσεις ανά κλιμάκιο σύνταξης (άθροισμα κύριας & επικουρικής) θα έχουν ως εξής:
Από 1.000 έως 1.500 ευρώ: 5%
Από 1.500 έως 2.000 ευρώ: 10%
Από 2.000 και πάνω: 15%.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν, χθες, πως «όταν κοινοποιηθεί η απόφαση, θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν, τηρουμένων των δημοσιονομικών και ταμειακών αντοχών».
Αυτό που σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματικό, είναι η επιβολή της εισφοράς του νόμου 4093/2012 "Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016".
Πρόκειται για ειδικές εισφορές που επιβλήθηκαν από την 1/1/2013 και εφεξής και αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα Ταμεία. Οι ειδικές αυτές εισφορές, οδήγησαν σε μειώσεις συντάξεων οι οποίες καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία (γήρατος - αναπηρίας - θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή, δηλαδή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο καθώς και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς και από κάθε άλλη πηγή.
Η μείωση, επιβάλλεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων ή αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που το άθροισμά τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα, μετά την παρακράτηση των εισφορών Αλληλεγγύης στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
Αναλυτικά, από 1η Ιανουαρίου του 2013, βάσει των διατάξεων του νόμου που αναμένεται να κρίθηκαν αντισυνταγματικές, οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώθηκαν ως εξής:
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, κατά ποσοστό 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, κατά ποσοστό 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.
Η απόφαση του ΣτΕ δεν υπεισέρχεται στην επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, όπως προβλέπεται στο νόμο 4052 του 2012 που καθορίζει τη λειτουργία του ΕΤΕΑ, την οποία όμως οι δικαστές χαρακτηρίζουν άδικη και καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ήδη, τον Ιούλιο του 2014 το υπερεπικουρικό των μισθωτών, βάσει αυτής της διάταξης οδηγήθηκε στην απόφαση να «κόψει» τις συντάξεις οριζόντια, κατά 5,2% σε όλους τους συνταξιούχους του.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η ρήτρα αυτή θα καταργηθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις