Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ:ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΣε λίγες μέρες συμπληρώνεται ενας χρόνος από τη λειτουργία του ιστορικού κέντρου Λευκάδιου Χέρν στη Λευκάδα( το οποίο είναι το πρωτο και μοναδικό μουσείο στην Ευρώπη για τον Λευκάδιο Χέρν).Ηδη το μουσείο  αρχισε να γίνεται  γνωστό στους Ιάπωνες  και αν υπήρχε μια σωστή πολιτική από τις τοπικές αρχές το μουσείο- μαζι με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της Λευκάδας- θα ηταν ενας πόλος ελξης για την προσέλευση τουριστών από την Ιαπωνία.
Με αυτό το μουσείο δίνεται  η ευκαιρία να γνωρίσουν οι Έλληνες αυτόν τον σημαντικό Έλληνα(παγκοσμίου κλάσης συγγραφέα με δεκάδες μουσεία προς τιμήν του σε ολο τον κόσμο), που αγάπησε πολύ την Ελλάδα κι ενώ έζησε τόσο λίγο στον τόπο μας, αγάπησε πολύ και για όλη του τη ζωή τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.Θα πρεπει να τονιστεί ότι οι Ιάπωνες δεν γνωρίζουν ότι ο Χερν έχει γεννηθεί στη Λευκάδα.
Τον γνωρίζουν ως Γιακούμο Κοϊζούμι, όπως άλλαξε το όνομά του για να αισθάνεται πιο κοντά σ` αυτόν τον λαό. Δεν ήταν περήφανος για την αγγλική του υπηκοότητα, γι` αυτό κι έγινε Ιάπωνας υπήκοος. Ο ίδιος ποτέ δεν σταμάτησε να είναι Έλληνας και ό,τι έγραφε, το έγραφε για τους Δυτικούς. Όταν δίδασκε ήταν ο Γιακούμο Κοϊζούμι. Όταν εξέδιδε ήταν ο Λευκάδιος Χερν. Ήταν Δυτικός και ταυτόχρονα Ιάπωνας. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που παντρεύτηκε Ιαπωνίδα και έγινε Ιάπωνας υπήκοος.
Πάντως, κατά γενική ομολογία οποιος επισκεφθεί το Ιστορικο Κεντρο Χέρν στη Λευκάδα(πόλη)θα εντυπωσιαστεί οχι μονο με τα μοναδικά εκθέματα αλλα και τον έξυπνο σχεδιασμό του απο την Μαρία Γενιτσαρίου.Οι δύο αίθουσες του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιος Χερν στεγάζονται μέσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδος και βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
H πρώτη αίθουσα περιλαμβάνει την ζωή του Λευκάδιου Χερν από την γέννησή του έως την αναχώρησή του για την Ιαπωνία και η δεύτερη την ζωή του στην Ιαπωνία.
Τα πάνελ στους τοίχους με χρονολογική σειρά περιγράφουν τους σημαντικότερους σταθμούς μαζί με φωτογραφίες που βάζουν τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα και τον τρόπο ζωής κάθε περιοχής. Mέσα σε μία αίθουσα περιγράφονται τα Κύθηρα, η Λευκάδα, η Ιρλανδία, η Αγγλία, το Σινσιννάτι, η Νέα Ορλεάνη και η Μαρτινίκα.Στην δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται τον τεράστιο όγκο δουλειάς του Χερν στην Ιαπωνία ενώ δινεται με εικόνες και αντικείμενα η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει στοιχεία της ζωής και των θρύλων μιας χώρας τόσο μακρινής για μας μέσα πάντα φυσικά από την ματιά του Λευκάδιου.
Την εικόνα συμπληρώνουν προθήκες στις οποίες υπάρχουν πρωτότυπα ή αντίγραφα φωτογραφιών και καρτ ποστάλ της εποχής του Λευκάδιου, βιβλία του, αντικείμενα, επιστολές κα . Η αρχή αυτής της συλλογής έχει γίνει από τον Τάκη Ευσταθίου(τον οποίο η Λευκάδα οφείλει να τον τιμήσει για την τεράστια προσφορά του) που εδώ και πολλά χρόνια συγκεντρώνει οτιδήποτε υπάρχει γύρω από τον Λευκάδιο, και που με γενναιοδωρία δώρισε για την δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου καθώς και από την Οικογένεια Κοϊζούμι, και ειδικότερα τον κ. Μπον Κοϊζούμι δισέγγονο του Λευκάδιου Χερν και την σύζυγό του Σόκο . Επίσης όλα τα Μουσεία και τις πόλεις που στην Ιαπωνία φιλοξενούν συλλογές και αρχεία για τον Λευκάδιο έστειλαν προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και φωτογραφίες για την συμπλήρωση της συλλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις