Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ:ΚΑΤΑΝΥΞΗ -ΜΕΘΥΣΤΙΚΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ-ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ





Η καταπράσινη Λευκάδα είναι ένας παράδεισος χρωμάτων, ήχων και αρωμάτων. Στο νησί των ποιητών το Πάσχα είναι μαγευτικό και η ατμόσφαιρα κατανυκτική.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ,στο κέντρο της πόλης,γίνεται η περιφορά του Επιταφίου συνοδεία της ιστορικής Φιλαρμονικής του νησιού. Στην πόλη της Λευκάδας κάθε εκκλησία έχει τον δικό της επιτάφιό .Οι επιτάφιοι διασχίζουν την αγορά και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία.Το Μεγάλο Σάββατο νωρίς, το πρωί, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα και «ρίχνουν το κομμάτι» στο δρόμο. Πετούν δηλαδή ένα πήλινο αγγείο, πιάτο, λαγήνι, μπότη και στην ανάγκη ένα κεραμίδι ή κάτι γυάλινο – γενικά ένα εύθραυστο δοχείο που γίνεται κομμάτια. Τα συντρίμμια του σκεύους δεν κάνει να τα μαζέψουν την ίδια μέρα. Το κομμάτι -λέει η παράδοση- το ρίχνουν για να σπάσει η θλίψη, η ησυχία και το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας. Ύστερα, με το χτύπημα της καμπάνας, βγαίνει η Φιλαρμονική στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και παίζει εμβατήρια.Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται σε πολλές εκκλησίες με επικεντρο το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης.
Βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα, αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι. Η Παναγία Φανερωμένη είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου που είναι παράλληλα και η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού.Οσον αφορά την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το ψήσιμο του οβελία θα ‘φροντίσουν’ για εσάς οι παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάτε στη Λευκάδα δεν θα ταλαιπωρηθείτε με φέρυ μποτ, έξοδα και καθυστερήσεις.Κι αυτό γιατί η Λευκάδα συνδέεται με τη γειτονική Ακαρνανία με πλωτή γέφυρα με πρόσβαση όλο το 24ωρο και δωρεάν.
Ας τονιστεί ότι το νησί φημίζεται για τις μοναδικές της αμμουδιές αλλά το Πάσχα είναι η ιδανική περίοδος για να ανακαλύψετε τη μαγεία της ορεινής Λευκάδας με πανέμορφα χωριά και φιλόξενους κατοίκους. Πυκνά δάση, απόκρημνες πλαγιές, στενά λιθόστρωτα σοκάκια, πλατείες στη σκιά των πλατανιών και πετρόκτιστα σπίτια, συνθέτουν ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό από την εικόνα που κυριαρχεί στα παραθαλάσσια θέρετρα. Στην Καρυά, παραδοσιακό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή (υψόμετρο 500), η γραφική πλατεία με τα πλατάνια και τα καφέ - εστιατόρια συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση. Το χωριό φημίζεται για τις επιδόσειςτων κατοίκων του στην υφαντική και την κεντητική (ονομαστά είναι τα "καρσάνικα" κεντήματα). Ανατολικά της Καρυάς, σε απόσταση 4,5 χλμ, βρίσκεται η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με τοιχογραφίες 17ου-18ου αιώνα και περίβολο.Ο Δρυμώνας ,η Εξάνθεια και το Καλαμίτσι ορεινά χωριά με γνήσιο παραδοσιακό χρώμα, χτισμένα αμφιθεατρικά, προσφέρουν συναρπαστική θέα στο πέλαγος.Τα Χορτάτα , ένα όμορφο χωριό, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε για φαγητό στην φημισμένη ταβέρνα ‘Το Αλώνι’’.Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της λευκαδίτικης ενδοχώρας, χτισμένο σε υψόμετρο 730, είναι η Εγκλουβή, που περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους. Στην περιοχή της Εγκλουβής βρίσκεται το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου ("Βουνί"), όπου παλαιά πηγάδια, ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και οι ξακουστοί "βόλτοι", περίτεχνα ξερολιθικά κτίσματα θολωτής μορφής (ανάγονται τουλάχιστον στην περίοδο της Ενετοκρατίας), δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα.Αρκετά αποκατεστημένα πετρόχτιστα σπίτια στολίζουν τη Βαυκερή, όμορφο ορεινό χωριό. Στην ευρύτερη περιοχή της Βαυκερής βρίσκονται δύο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, η μονή Ασωμάτων και η μονή Ευαγγελιστρίας (Κόκκινη Εκκλησία). Ο Σύβρος είναι ένα ομορφο χωριό σε κατάφυτη περιοχή με πηγές, τρεχούμενα νερά και θέα στον όρμο της Βασιλικής. Όσοι κατηφορίζουν το δρόμο που συνδέει τη Βαυκερή με το Νυδρί απολαμβάνουν την εξαίσια θέα στα Πριγκιποννήσια.Τα Λαζαράτα, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 440, και οι γειτονικοί οικισμοί (Σπανοχώρι, Πινακοχώρι, Κάβαλλος, Ασπρογερακάτα) συνθέτουν ένα ωραίο οικιστικό σύνολο, που αναπτύσσεται σε μια κατάφυτη περιοχή. Δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής και γραφικά σοκάκια στα χωριά, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία με την πανέμορφη θέα, κοντά στα Λαζαράτα, η πλατεία του Φρυά με τα πλατάνια και την εκκλησία της Αναλήψεως, το φαράγγι της Μέλισσας, κοντά στον Κάβαλλο, τραβούν την προσοχή των επισκεπτών. Το παραδοσιακό χωριό Τσουκαλάδες (6χλμ. από την πόλη), με το πλούσιο πράσινο και τα γραφικά αγροτόσπιτα προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Ο Άγιος Πέτρος, χαρακτηριστικό Λευκαδίτικο ορεινό χωριό, με θαυμάσια θέα στη Βασιλική προς νότο.
Το Αθάνι, πανέμορφο καταπράσινο παραδοσιακό χωριό, σε θέση που ελέγχει τις μοναδικές και πεντακάθαρες παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Γιαλός, Εγκρεμνοί, και καταλήγετε οδικώς στο νοτιότερο άκρο του νησιού στο ακρωτήριο Λευκάτας ή Κάβος της Νηράς για να επισκεφθείτε τα ερείπια ναού του Απόλλωνα και την εκκλησία του Αγίου Νκολάου. Ο Δράγανος, ορεινό χωριό με το θαυμάσιο μέλι.Και φυσικά μια επίσκεψη στους καταρράκτες του Νυδριού θα σας γοητεύσει.Κι ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη της Λευκάδας αποτελεί πόλο ελξης με την μεγάλη πολιτιστική παράδοση, τα γραφικά καντούνια,τη λιμνοθάλασσα,το ενετικό Κάστρο τα μουσεία και τις εκκλησίες της.
Μια ομορφη βόλτα για να πάρετε τον καφέ σας είναι στους Μύλους ,με θέα το Ιόνιο(εξω από την πόλη) ενώ μαγευτικό είναι το τοπίο στην μικρή παραλία στο παραδοσιακό χωριό Αγιος Νικήτας.Παράλειψη θα ηταν να μην επισκεφθείτε τους καταρράκτες εξω από το Νυδρί.

------------------------------------------------------------------------
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:

Στη Λευκάδα θα φτάσετε μετά από 4-5 ώρες οδήγησης με στάσεις (μέσω Αθηνών-Πατρών και γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου), καθώς απέχει από την Αθήνα 356 χλμ. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε με ΚΤΕΛ (τηλ.210-5150108 Κηφισός, τηλ.26450-22364 Λευκάδα). Καθημερινά εκτελούνται 4 δρομολόγια διάρκειας 5 ωρών .

---------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ:

--LA VINARIA.(6981124955):Μικρό ταβερνάκι, στη κεντρική αγορά της πόλης(πεζόδρομος), δίπλα στο ξενοδοχείο SANTA MAURA’’.
--‘O ΓΙΑΝΝΗΣ’. Είναι ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Λευκάδας και θα τα βρείτε στο γραφικό λιμανάκι της Λυγιάς μόλις 3 χλμ από την πόλη.
--ΤΟ ΑΛΩΝΙ: (2645033240 ).Για δυνατές γευστικές συγκινήσεις.Βρίσκεται στο χωριό Χορτάτα. Είναι ένα ορεινό χωριό στο μέσο περίπου της δυτικής πλευράς της Λευκάδας. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από το Καλαμίτσι και 8 χλμ από τον Άγιο Πέτρο.
-- ‘’ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ»(2645022232 ). Ενα από τα πιό γνωστά εστιατόρια που συχνάζουν ντόπιοι αλλά και ξένοι ιστιοπλόοι είναι στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας κοντά στην γέφυρα του πόντε και δίπλα στο μποσκέτο, το πάρκο των ποιητών.
--ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ(2643051309).Φημισμένη ψησταριά.Βρίσκεται στο χωριό Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας, δέκα λεπτά από την πόλη της Λευκάδας.

-----------------------------------------------------------------
ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ:

-Σαλάμι αέρος Λευκάδος '΄Ντελημάρη''-κοντά στο ΙΚΑ της πόλης- σε μεγάλη διασταύρωση. 8ης Μεραρχίας 2, Λευκάδα, τηλ.26450-23431..
--Μαντολάτο-παστέλι 'Φεξη''( απέναντι απο το σαλάμι Ντελημάρη).
---Λευκαδίτικη λαδόπιτα από τον «Σταύρακα».
----Ροζολί(τοπικό λικέρ) μόνο στην ποτοποιία Φραγκόύλη-πίσω από την εκκλησία της Μητρόπολης(πόλη).
----Κρασιά: 'Λευκαδίτικη Γή' και 'Πλαγιές''(από τοπικούς παραγωγούς).
--Καρσάνικα κεντήματα(στο ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά).
-Φακές απο το ορεινό χωριό Εγκλουβή.

---------------------------------------------------------------
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ)

Άγιος Ηλίας 38 χλμ
Άγιος Νικήτας 12
‘Άγιος Πέτρος 36
Αθάνι 36
Αλέξανδρος 15
Απόλπαινα 3
Ασπρογερακάτα 11
Βασιλική 38
Βαυκερή 21
Βλυχό 20
Βουρνικάς 32
Δράγανο 34
Δρυμώνας 18
Εγκλουβή 19
Εξάνθεια 21
Επίσκοπος 8
Εύγηρος 32
Κάβαλλος 12
Καλαμίτσι 18
Καλλιγόνι 1
Καρυά 14
Καρυώτες 4
Κατούνα 8
Κατωχώρι 24
Κολυβάτα 14
Κομηλιό 30
Κοντάραινα 33
Λαζαράτα 10
Λυγιά 4
Μάνασι 30
Μαραντοχώρι 32
Μικρός Γυαλός 31
Νεοχώρι 22
Νικιάνα 10
Νικολής 32
Νυδρί 17
Παλιοκατούνα 21
Περιγιάλι 15
Πηγαδισάνοι 13
Πινακοχώρι 12
Πλατύστομα 17
Πόρος 27
Ράχη 18
Σπανοχώρι 9
Στενό 18
Σύβοτα 33
Σύβρος 32
Τσουκαλάδες 7
Φρύνι 2,5
Φτερνό 29
Χαραδιάτικα 21
Χορτάτα 27

-------------------------------------------------
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
http://www.holidaysinlefkada.eu/

http://www.lefkashotels.gr/

------------------------------------------------
Περισσότερα για τη Λευκάδα στο
http://www.lefkastour.gr/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ : Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι καλός σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές μόνο νεφώσεις. Τη μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παραμείνουν ενισχυμένοι μόνο στα νοτιοανατολικά τμήματα φτάνοντας τοπικά τα 6-7 μπ. ενώ τη Κυριακή του Πάσχα θα εξασθενήσουν στα 3-5 μπ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σταδιακή άνοδο , από τα δυτικά και την Κυριακή του Πάσχα θα πλησιάσουν τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις