Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Νεες πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο  βρισκεται στα ορια του κραχ , αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση.Συμφωνα με το σχέδιο του υπουργειου Εργασιας ο νέος «κουμπαράς» για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία βρισκονται σε οικονομικη ασφυξια -θα ονομαστει  «Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.Ειδικότερα οι 7 πηγές χρηματοδοτησης του συστήματος που θα εξεταστουν είναι οι παρακατω:
1-  Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα ως ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.
2-  Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή κατά τους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεων.
3 -  Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το υπουργείο Εμπορίου ή από την Αρχή Ανταγωνισμού.
4-Τμήμα των εσόδων από πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (π.χ. ανασφάλιστοι εργαζόμενοι),
5-  Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (KOK).
6-  Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλουν ανεξάρτητες αρχές, όπως ΡΑΕ, ΕΣΡ, ΑΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ.
7. . Ποσοστό επί των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.
Επίσης στο ιδιο ταμειο θα συμπεριληφθούν όλοι οι παλαιοί πόροι, όπως για παράδειγμα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που εκτιμάται σε 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δις ευρω δεν επιτρέπεται βάσει νόμου να χρησιμοποιηθούν από τα ταμεία πριν από το 2019.

Τονίζεται ότι από το  ασφαλιστικό σύστημα θα λείψουν 2 δισ. ευρώ το 2015, 2,5 δισ. ευρώ το 2016 και 3 δισ. ευρώ το 2017.Παράλληλα οι παροχές που προωθεί  η κυβέρνηση (κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, χορήγηση 13ης σύνταξης σε όσους λαμβάνουν έως 700 ευρώ από συντάξεις, αναθεώρηση μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ) «κοστίζουν» επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ.


Στο μεταξυ υπό μορφή τροπολογίας θα κατατεθουν ,το επομενο διάστημα στη Βουλή οι αλλαγες πόυ ειχε ανακοινωσει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Με τις αλλαγές αυτές καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, που οδηγούσε σε περικοπές 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά.Επίσης, αναθεωρείται ο μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές, και ο νέος τρόπος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε οι εφάπαξ παροχές να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 31/08/2013.Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, ακυρώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από 1-1-2015 και μετά, ώστε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».
Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού, προέβλεπε ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ μηνιαίως, ενώ το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης, θα ήταν ανταποδοτικό και ανάλογο με τις εισφορές που θα είχαν καταβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις