Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ






Μέχρι τις 20 Μαιου 2015 θα διαρκέσει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θέλουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.Πρόκειται για το πρόγραμμα δωρεάν επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και δωρεάν παροχής ηλεκτρισμού, όπως επίσης και για το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης. Η αίτηση θα υποβάλλεται σε ηλεκτρονική εφαρμογήπου θα είναι προσαρτημένη στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr <http://www.ypakp.gr/> ).
 Μια εβδομάδα μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 60.540, εκ των οποίων ιδιωτικά υποβλήθηκαν οι 31.308 ενώ σε ΚΕΠ οι 29.232. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτισης (20.635), ακολουθούν αυτές που αφορούν το επίδομα ενοικίου (1.206) και τελευταίες είναι αυτές για την δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρική ενέργειας (622). Επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των  παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης (17.936), ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (5.595) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές που σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (5.595). Αρκετά υψηλός είναι αριθμός που αφoρά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (14.121).

 Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με τη χρήση των κωδικών του δικαιούχου στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXISnet). Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, η υποβολή αιτήσεων θα μπορεί να γίνει και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2015

Το εισόδημα του δικαιούχου των παροχών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένα άτομα, ή τα 3.600 ευρώ για ζευγάρι. Προσαυξάνεται κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι το ποσό των 6.000 ευρώ.

Ως πραγματικό εισόδημα του ατόμου ή της οικογένειας νοείται το συνολικό καθαρό εισόδημα (του 2013) όλων των κατηγοριών που προκύπτει αφού αφαιρεθούν όλοι οι φόροι, εισφορές για κοινωνική ασφάλιση κ.ά. Στο συνολικό καθαρό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι δεν περιλαμβάνονται τα τεκμήρια, οι διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο ούτε και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού δεν πρεπει να υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος.

Προσοχή: Δεν ωφελούνται της παροχής του επιδόματος ενοικίου όσοι διαθέτουν ατομικά ή ως μέλος αιτούσας οικογένειας ιδιόκτητη κατοικία στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Ως τόπος μόνιμης κατοικίας ορίζεται ο νομός εντός του οποίου ο δικαιούχος διαμένει μονίμως.

Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικά

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα συμπληρώνονται από τον δικαιούχο:

- Υποχρεωτικά όλα τα πεδία που αφορούν εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
- ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ του δικαιούχου, ιδιότητα ανέργου ή μακροχρόνια ανέργου εφόσον υπάρχει.
- ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ του/της συζύγου και ιδιότητα ανέργου ή μακροχρόνια ανέργου εφόσον υπάρχει.
- Ο αριθμός δημοτολογίου του δικαιούχου και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Τα εξαρτώμενα ανήλικα μέλη ή ενήλικα μέλη που σπουδάζουν σε σχολεία.
- Σχολές μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης.
- Εξαρτώμενα ενήλικα μέλη που έχουν αναπηρία 67% και άνω.
- Εξαρτώμενα ενήλικα μέλη που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
- ΑΦΜ και ΑΜΚΑ των ανήλικων ή ενήλικων εξαρτώμενων τέκνων, καθώς και των λοιπών εξαρτώμενων μελών.
- Το ΚΕΠ που ο αιτών επιλέγει για την ενημέρωσή του.
- Τη διεύθυνση επικοινωνίας (εφόσον υπάρχει ηλεκτρονική και σε κάθε περίπτωση αλληλογραφίας) του αιτούντος, ή αντικλήτου προσώπου, ή φορέα που δέχεται να λαμβάνει ενημέρωση και σημαντικά έγγραφα για λογαριασμό του αιτούντος.
- Ο αριθμός τηλεφώνου (σταθερό ή κινητό).

Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβληθούν και τα εξής:
- Δήλωση ότι ο αιτών δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή στα κωλύματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα.
- Δήλωση ότι ο αιτών συναινεί σε αντικειμενικές διαδικασίες εκτίμησης της ατομικής και της οικογενειακής του οικονομικής κατάστασης.
- Δήλωση ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι απολύτως ακριβή και ότι γνωρίζει πως η δήλωση ψευδών στοιχείων επιφέρει ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ότι η δήλωση ελλιπών ή ψευδών στοιχείων επιφέρει αποκλεισμό από τις παροχές της παρούσας απόφασης.
- Επιλογή για την παροχή ή τις παροχές από τις οποίες επιθυμεί να ωφεληθεί (δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου, επιδότηση σίτισης).

 Ο αιτών ενημερώνεται για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής του με γνωστοποίηση της αιτίας απόρριψης, μέσω αυτοματοποιημένων γραπτών μηνυμάτων που θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική του αίτηση και θα αποστέλλονται συγχρόνως στην ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλώσει. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο απορριφθείς μπορεί να υποβάλει αίτημα επανεξέτασης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις