Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

 

ΤΕΣΣΕΡΑ  ΠΑΚΕΤΑ  ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΣ, ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ  ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

 

 

Τέσσερα  πακέτα  οικονομικής   ενίσχυσης συνταξιούχων,  εργαζομένων και ανέργων   σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα.Εκτός από  την αυξηση του  κατώτατου  μισθου από  1/4/2023 Στο τραπέζι  βρίσκεται η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων ενόψει Πάσχα ύψους 250-300 ευρώ,η καταβολη επιδόματος στους συνταξιουχοους που  δεν ελαβαν αυξησεις λόγω προσωπικής  διαφοράς  αλλά και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 μονάδες

Τα μέτρα θα κλειδώσουν από το οικονομικο επιτελείο  στο τέλος  Φεβρουαρίου.Ειδικότα το  νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης  προβλέπει τα  εξης :

1.Η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ενόψει εορτών του Πάσχα από 250 έως 300 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ αναμένεται έξτρα καταβολή επιδομάτων στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού Α21.

2.Η καταβολή εφάπαξ ποσού οικονομικής ενίσχυσης σε 140.000 συνταξιούχους που λόγω της υψηλής προσωπικής διαφοράς δεν έλαβαν αύξηση στο εισόδημα τους. οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν έλαβαν ούτε την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων με μηνιαίο εισόδημα από 800 – 1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι η σύνταξή τους δεν ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ το μήνα.Οι 140.000 συνταξιούχοι έχουν μόνο λογιστικό όφελος, καθώς θα δουν την προσωπική τους να μειώνεται και μελλοντικά να δουν αυξήσεις.

3.Η αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου για περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση επιστημονικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι θα εξετάσουν τρία σενάρια:

-Αύξηση κατά 5,5%, ώστε ο κατώτατος να φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα του 751 ευρώ

-Αύξηση κατά 6%, ώστε ο βασικός μισθός να οδηγηθεί στο επίπεδο των 756 ευρώ.

-Αύξηση κατά 7% – 8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50 – 57 ευρώ και θα φτάσει τα 763 – 770 ευρώ .

4..Nέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες εργοδότες και μισθωτούς

Εξετάζονται τα παρακατω σενάρια:

– Η εφαρμογή της μείωσης κατά 0,6% που υπολείπεται από το συνολικό πακέτο των 5% που είχε ανακοινωθεί

  Η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι αν και αυτό το σενάριο παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα ως δεδομένο  απομακρύνετε καθώς πρέπει να επιλυθεί το θέμα των επιδομάτων ανεργίας.  Κι αυτό διότι τα 10 ευρώ δίνονται για να καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.  Εάν αυτό κοπεί τότε μένουν στον αέρα τα επιδόματα ανεργίας και θα πρέπει να βρεθούν άλλοι πόροι.

– Η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2%-3% σε βάθος 4ετίας σε συνάρτηση με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχής γενομένης από το 2023, εφόσον επανεκλεγεί η Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις