Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ  ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σεναριο  καταβολής σε  δόσεις των  αναδρομικων του  11μηνου από δωρα και επικουρικες σε  ολους τους  συνταξιουχους -και όχι μόνο σε  όσους εχουν καταθέσει  αγωγές - εξετάζει η κυβέρνηση, όπως εχουν γραψει  ‘ΤΑ ΝΕΑ’’.Κι  αυτό παρά την δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται υψηλού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η πλήρης επιστροφή τους) . 

Το  επικρατέστερο  σενάριο σενάριο προβλέπει αναδρομικά σε αυτούς που έχουν προσφύγει δικαστικά, αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν προσφύγει και οι οποίοι θα λάβουν μέρος των αναδρομικών, με έμφαση στα δώρα που είναι 800 ευρώ για όλους. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθούν με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020) ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι' αυτήν την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το σενάριο δίνει ως εναλλακτική -για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός- την καταβολή των ποσών με ετήσιες δόσεις από το 2023.
Για όσους δεν έχουν προσφύγει εξετάζεται το σενάριο να πάρουν ένα μέρος των αναδρομικών (π.χ. Δώρα ως 800 ευρώ), πάλι σε ετήσιες δόσεις. Το κόστος γι’ αυτήν την πολυπληθή κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την περυσινή  απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν: 

• Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. 

• Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. 

• Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους. 

Ως  γνωστόν, ενώ τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) για τις κύριες συντάξεις πληρώθηκαν το 2020, τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές δεν καταβλήθηκαν ποτέ οριζόντια. Αντίθετα η απόφαση του ΣτΕ άφηνε ανοικτή την επιστροφή τους μόνο σε εκείνους που κατέθεσαν αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020.Επιπλέον, η κυβέρνηση έβαλε «φρένο» σε περαιτέρω διεκδικήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι αποδεκτή καμία νέα αγωγή από όσους έχουν πληρωθεί ήδη τα αναδρομικά κύριων συντάξεων και τους οφείλονται για τις επικουρικές. 

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν μόνο: 

-300.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούλιο του 2020 και θα συνεχίσουν δια της νομικής οδού να ζητούν να τους επιστραφούν εντόκως ποσά από 580 έως 3.300 ευρώ. 

-όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν είχαν λάβει καθόλου αναδρομικά το 2020, αρκεί να είχαν υποβάλει προσφυγές έως το τέλος του 2021 (λόγω της παραγραφής αξιώσεων). 

Έτσι για τους 1,3 εκατ. συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31/7/2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί διά νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους εκτάκτου ανάγκης. Επί της ουσίας δεν μπορούν πλέον να επιστρατεύσουν κανένα ένδικο μέσο, αφού το ΣτΕ είναι ανώτατο δικαστήριο.Οι περίπου 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές, συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα. 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις