Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ΅ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ

-ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Σε 140.000  περίπου   συνταξιουχους οι οποίοι αδικήθηκαν  και δεν ελαβαν αυξηση ,  εξετάζεται να χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ έξτρα «μπόνους» λίγο πριν από το Πάσχα όπως προανήγγειλε την Παρασκευή  ο υπουργός  Εργασίας  κ. Χατζηδάκης. Στις δηλώσεις του «φωτογράφισε» ως ομάδα στόχο το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων που δεν ωφελήθηκαν από τις συνδυαστικές αυξήσεις.

Οριστικές  αποφάσεις  θα ληφθουν τον Φεβρουάριο από το οικονομικο επιτελείο της κυβέρηνηση μαζί με τα μέτρα για ευάλλωτες κοινωνικες ομάδες  ενόψει του Πάσχα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας  των συνταξιουχων  είναι τα εξής:

-Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7.75%)καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

-Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 - 1.000 ευρώ.

-Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι' αυτούς στο μέλλον.

Δηλαδή, το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς δεν προορίζεται για τους 910.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά γι' αυτούς που αποκλείστηκαν και από τις υπόλοιπες παροχές.

Οι ομάδες που αναμένεται να προστεθούν είναι:

-όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3 ευρώ ή κάτω από 10 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 - 1.200 ευρώ), και

-όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

Το ποσό του μπόνους δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά αναμένεται να είναι οριζόντιο (όχι κλιμακωτό) και να «κουμπώσει» με την επιταγή ακρίβειας που επίσης εξετάζεται να δοθεί το Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ και η οποία δείχνει να έχει προβάδισμα στα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν πριν από τις εκλογές .

Δηλαδή, για παράδειγμα, το ποσό της επιταγής ακρίβειας -που δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να είναι αυξημένο προς τα 300 ευρώ- να επεκταθεί πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων -στους οποίους θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια- και στην ειδική αυτή κατηγορία συνταξιούχων με συνταξιοδοτικό εισόδημα 800 - 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά που λειτούργησε ως κόφτης στις αυξήσεις.

Ετσι, για παράδειγμα, θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ και συνταξιούχοι με μεσαίες συντάξεις, που δεν θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά δεν πήραν αύξηση από 1/1/2023.

Την ιδια ωρα στην επόμενη πληρωμή, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι συντάξεις θα είναι εκ νέου αυξημένες καθώς θα πληρωθούν και τα αναδρομικά του περασμένου Ιανουαρίου. Με λίγα λόγια, η αύξηση θα είναι "διπλή" στην επόμενη πληρωμή, στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Όσοι είδαν αύξηση στην σύνταξη τους στα τέλη Ιανουαρίου  θα πρέπει να υπολογίζουν πως η αύξηση που πήραν τώρα θα είναι διπλή   στα  τελη Φεβρουαρίου. Δηλαδή: 

-Αύξηση   τέλη Ιανουαριου  15 ευρώ Τον Φεβρουάριο συν 30 ευρώ από το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου 

-Αύξηση  30 ευρώ Τον Φεβρουάριο συν 60 ευρώ από το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου

-Αύξηση  40 ευρώ Τον Φεβρουάριο συν 80 ευρώ από το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου

-Αύξηση τώρα 60 ευρώ Τον Φεβρουάριο συν 120 ευρώ από το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου    

Όπως έχει διευκρινίσει ο ΕΦΚΑ τα αναδρομικά του Ιανουαρίου θα πληρωθούν τέλη Φεβρουαρίου με τις συντάξεις Μαρτίου. Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι είναι: 

Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά

Συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά που θα εξαλειφθεί από την αύξηση των συντάξεων

Συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου 2023 εξετάζεται να ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου.Οι  πιθανές ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων Μαρτίου είναι οι  εξης:

Την Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις