Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

 

4  ΝΕΑ  ΠΑΚΕΤΑ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ(ΟΔΗΓΟΣ)

 

 

Τέσσερα   νέα πακέτα  στήριξης  περιμένουν  τους συνταξιούχους  το επόμενο διάστημα. Προκαταβολή για την επικουρική σύνταξη, επιταγή ακρίβειας, μπόνους προσωπικής διαφοράς, και market pass είναι οι παροχές που αφορούν τους συνταξιούχους και προορίζονται να ενταχθούν στο νέο πακέτο στήριξης.

Ειδικότερα:

1.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ :Αναδρομικά ποσά κατά μέσο όρο 4.000- 5.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περίπου 40.000 συνταξιούχοι που έχουν λάβει την κύρια σύνταξή τους και εκκρεμεί η επικουρική τους σύνταξη για περισσότερο από δυο χρόνια.Με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έως τις 15 Μαρτίου θα δοθεί αποζημίωση 100 ευρώ στους ασφαλισμένους για κάθε μήνα αναμονής για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την 1η Ιουλίου 2022.Τα ποσά που θα καταβληθούν κυμαίνονται από 1.200 ευρώ έως 8.000 ευρώ ανάλογα με τους μήνες αναμονής. Πρόκειται για έναντι των αναδρομικών ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και θα συμψηφιστεί μελλοντικά με την έκδοση του οριστικού ποσού της σύνταξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σε εκκρεμότητα υπάρχουν 83.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης. Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να εκδοθούν περίπου 40.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις και θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά στο τέλος Φεβρουαρίου και Μαρτίου αντίστοιχα.

Για τις υπόλοιπες 43.000 περιπτώσεις που είναι αδύνατον να υπολογιστεί η σύνταξη, θα δοθεί στους ασφαλισμένους προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο  που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που θα δοθούν κυμαίνονται ως εξής:

-Μικρός αριθμός συνταξιούχων, κυρίως ασφαλισμένοι από το επικουρικό ταμείο μετάλλου, θα λάβουν αναδρομικά έως και 8.000 ευρώ, καθώς βρίσκονται σε αναμονή από το 2016

-Η πλειοψηφία των 40.000 συνταξιούχων θα λάβει αναδρομικά που κατά μέσο όρο φτάνουν τις 4.000 έως 5.000 ευρώ, καθώς βρίσκονται σε αναμονή από το 2019.

-Σημαντικός αριθμός συνταξιούχων θα λάβει ποσά ύψους 1.200 ευρώ, καθώς η σύνταξη τους για κύρια ασφάλιση εκδόθηκε το 2022.

Για παράδειγμα:

-Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Ιούνιο του 2016 θα λάβει αναδρομικά 8.000 ευρώ.

-Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Φεβρουάριο του 2019 θα λάβει αναδρομικά 4.800 ευρώ.

-Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Ιούλιο του 2020 θα λάβει αναδρομικά 3.000 ευρώ.

-Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Μάιο του 2021 θα λάβει αναδρομικά 2.100 ευρώ.

2.EΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ  ΠΑΣΧΑ .

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται - εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους - οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η επιταγή, πιθανότατα ύψους 300 ευρώ θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ.

2.ΜΠΟΝΟΥΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ :Οι δικαιούχοι του μπόνους που εξετάζεται (και αυτό πιθανότατα ύψους 300 ευρώ) να δοθεί πριν από το Πάσχα, είναι τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι, 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων, οι οποίοι:

--Δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτές τις ημέρες καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά

-Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού  οι συντάξεις τους κυμαίνονται  από 800 - 1.000 ευρώ.

-Δεν ωφελήθηκαν από την  κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της  προσωπικής  διαφοράς , με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι αυτούς στο μέλλον.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως η βάση αυτή των δικαιούχων θα διευρυνθεί, ώστε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 300.000. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:

-όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα έως 5 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

-όσοι πήραν πολύ μικρές αυξήσεις κάτω από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που συρρικνώθηκε λογιστικά και τους επέτρεψε να λάβουν μια μικρή αύξηση. Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%..

4.MARKET PASS Δικαιούχοι της ενίσχυσης ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών είναι βεβαίως και οι συνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα συνεχίζονται έως τις 15 Μαρτίου. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις