Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

 

2+1 ΠΑΚΕΤΑ  ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Δυο πακετα αυξησεων στους εργαζόμενους και  συνταξιουχους σε δημοσιο και ιδιωτικο τομέα  έρχονται   από τον Απρίλιο ενώ το 2024  θα συνεχιστει η αυξηση των συντάξεων.

Ειδικότερα :

1.ΝΕΟΣ  ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ  ΜΙΣΘΟΣ :Σέ  αύξηση του κατώτατου μισθού -που θα κινείται κοντά στο επίπεδο αύξησης των συντάξεων - δηλαδη κατά  7.75%,( από 713  ευρω στα  770  ευρω),προβλέπει το βασικό κυβερνητικό σενάριο.Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου ο  πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ακριβές  ύψος του νέου κατώτατου  μισθου στον ιδιωτικο τομέα  ο οποίος  θα ισχύσει από  1/4/2023.

Τα  δυο σενάρια που βρίσκονται   στο τραπέζι προβλέπουν τα εξης:

-Αύξηση 7,75% (αύξηση συντάξεων): Νέος μισθός κοντά στα 770 ευρώ.

-Αύξηση 9,6% (πληθωρισμός 2022): Νέος μισθός κοντά στα 780 ευρώ .

Τονίζεται ότι οι  εργοδοτικοι  φορεις ζητουν ‘ ταβάνι ασφαλείας»  όσον αφορά το ποσοστό αύξησης του  προκειμένου να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση αλλά και οι αντοχές των μικρών επιχειρήσεων

Από την πλευρά της η η Τράπεζα της Ελλάδας χτυπάει δυο καμπανάκια στην έκθεσή της, προτείνοντας μια «λελογισμένη» αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων σε ένα εύρος μεταξύ 3% και 5% από την 1η Απριλίου 2023 συνυπολογίζοντας τη σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού που προβλέπεται για το 2023. Συγκεκριμένα επισημαίνει πως η αύξηση θα πρέπει να διαφυλάττει δυο πράγματα:

-την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και

-τη σταθερότητα των τιμών.

Η ΤτΕ υπολογίζει πως χωρίς αύξηση του κατώτατου μισθού το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ULC) θα αυξηθεί 3,3% το 2023. Καθώς το κόστος μπορεί να αυξηθεί στην Ελλάδα έως και 5% το 2023 χωρίς να επιδεινωθεί η ανταγωνιστικότητα έναντι της ευρωζώνης, η ΤτΕ υπολογίζει πως οι μέσες αμοιβές της μισθωτής απασχόλησης μπορούν να αυξηθούν κατά 1,7% το 2023 χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ανταγωνιστικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο η ΤτΕ επισημαίνει πως «μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και συνεπώς του κόστους εργασίας θα έχει περαιτέρω επίπτωση στον πληθωρισμό, καθώς τα όποια περιθώρια των επιχειρήσεων για απορρόφηση του επιπλέον κόστους έχουν εξαλειφθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει αύξηση 3 - 5 %. Όπως επισημαίνει, «σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα δοθεί σημαντική στήριξη στα πιο χαμηλόμισθα κοινωνικά στρώματα, δεν θα επιδεινωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς η αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας θα είναι σχεδόν μηδενική, ενώ και οι επιπτώσεις ενός αρνητικού σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων και πληθωρισμού αναμένεται να είναι περιορισμένες».

Μια «λελογισμένη» αύξηση ζητά και η πλειοψηφία των εργοδοτών. Ο ΣΕΒ προτείνει δύο εναλλακτικά σενάρια με αυξήσεις 4% και 6% τα οποία περιλαμβάνουν συνδυασμούς αύξησης κατώτατου μισθού και μείωσης εισφορών εργαζομένου οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν έως και 10% αύξηση στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων.Το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει αύξηση 5,5%, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα € 752,22 σε 14μηνη βάση. Μεγαλύτερη αύξηση 8% - 10% προτείνει μόνο η ΓΣΕΒΕΕ προτείνοντας όμως παράλληλα μέτρα όπως πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ώστε οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το επιπρόσθετο κόστος δεδομένου ότι κυρίως θα επηρεαστούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 

2.ΝΕΟ  ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ : Από 60  εως 100 ευρω θα κινηθουν οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια των 650.000  δημοσίων υπαλληλων με το νέο μισθολόγιο  στο δημόσιο που σχεδιάζει να  εφαρμόσει η κυβέρνηση από την 1.1.2024,   δίνοντας  αυξησεΙς  για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.Έμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια, στους εισαγωγικούς μισθούς, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους. Βέβαια, αυξήσεις επίσης θα υπάρξουν και για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή ειδικούς και γενικούς γραμματείς, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.

Ειδικότερα  από την 1.1.2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, η συνολική ενίσχυση για τους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 900 δισ. ευρώ, αφού στα 500 εκατομμύρια που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να προστεθεί το ποσό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους και η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος

Μεταξύ άλλων το ενιαίο μισθολόγιο σχεδιάζεται ώστε να:

-Ενσωματώνει στο βασικό μισθό μέρος από τα επιδόματα που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα. – να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα αποδοχών, βάσει του οποίου η μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου συναρτάται με τη χορήγηση βαθμού και συνεπώς, συνδέει πλέον το βαθμό που κατέχει κάθε φορά ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό. -να καταργεί τα κάθε είδους επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις και προσδιορίζει τα επιδόματα που θα καταβάλλονται, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής τους.

-Χορηγεί Κίνητρο Επίτευξης Στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους που θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Δημόσιο ο πρώτος μικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κατώτατος μισθος στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθει από 1η Απριλιου πάνω από 751 ευρώ

 Πάντως μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ καταγράφει μείωση κατά 25,6% του μέσου μισθού των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ 2008 – 2020, επιβεβαιώνοντας αφενός το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης και αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα «ξεχωρίζει» για το ύψος της αρνητικής προσαρμογής του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων της.

Ακόμα και στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Κύπρο, όπου έχουν επιβληθεί μνημόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζουν αυξήσεις. Μεταξύ 2010-2020, ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη του Δημοσίου υπέστησαν μεσοσταθμικές μειώσεις (ύψους 11,2%: από 1.632 ευρώ σε 1.449 ευρώ). Οι μειώσεις στους επιστήμονες δημόσιους υπάλληλους (γιατροί, εκπαιδευτικοί κ.λπ.), ανήλθαν σε 15,8% (από 1.366 ευρώ σε 1.150 ευρώ).

Οι μειώσεις στους τεχνικούς ανήλθαν σε 13,4% (από 1.265 ευρώ σε 1.096 ευρώ) και στη μεγάλη κατηγορία των υπαλλήλων γραφείου, οι μειώσεις ανήλθαν στο 15,3% (από 1.196 ευρώ σε 1.013 ευρώ). Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι πλήττονται ακόμα περισσότερο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η κρίση οδήγησε σε αύξηση της απόκλισης μισθών κατά φύλο.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου “τρέχει” η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους με δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 202 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ετήσιων αποδοχών η “εξαφάνιση” της εισφοράς αλληλεγγύης φέρνει πρόσθετο εισόδημα από τα 22 ευρώ μέχρι και τα 676 ευρώ, Για παράδειγμα, στα χαμηλότερα μισθολογικά- βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα, το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ αντίστοιχα.

Πέρα από την έμμεση αύξηση μέσω εισφοράς αλληλεγγύης έχει θεσμοθετηθεί και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους, οι οποίοι ωφελούνται αθροιστικά με περίπου 50 εκατ ευρώ.

Την ίδια  ώρα  από την 1η Ιανουαρίου 2023  για το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, καταγράφεται αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%.Αυξήσεις επίσης θα δουν και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Επίσης έχει θεσμοθετηθεί, με κόστος, 50 εκ ευρώ, ένα πλέγμα μέτρων για τις ένοπλες Δυνάμεις. Αφορά, δε, τη μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού, την έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων, ενώ ήδη έχει προωθηθεί και κατάργηση της φορολόγησης των “πτητικών” για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας



3.ΝΕΑ  ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ :Οσον αφορά στις συνταξεις στο  4%  αναμένεται να κινηθεί η νέα  αύξηση στις  συντάξεις την 1-1-2024 την ιδια ώρα  που η ΕΑΣ  (εισφορά  αλληλεγγύης) ‘’ροκανίζει’’  τις αυξήσεις που δίνονται.

Όπως δηλωσε  ο  υπουργος Οικονομικων   ΧΡ. Σταικούρας  ‘’ του χρόνου με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%". Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για νέες ευνοϊκές παρεμβάσεις, ενώ ανακοίνωσε πως ατο 2024, με βάση τα σημερινά δεδομένα θα δοθεί μία νέα μόνιμη αύξηση συντάξεων ύψους 3,4%.Αναφερόμενος στους συνταξιούχους, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «είναι προφανές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις συντάξεις. Ενδεικτικά θα πω ότι του χρόνου με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%».

Παράλληλα συμπληρωματική αύξηση έως 0,5% (πέραν του 7,75%) πρόκειται να λάβουν οι συνταξιούχοι  για όλο το 2023. Παράλληλα το 2024 – ανεξάρτητα από τη συμπληρωματική αύξηση – οι συνταξιούχοι θα πάρουν διορθωτική αύξηση που θα προκύψει με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023.Η  συμπληρωματική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Το επιπλέον ποσοστό θα πληρωθεί για όλο το 2023 στις αρχές του 2024.Η αύξηση κατά 7,75% που δόθηκε βασίστηκε στην εκτίμηση για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,6% και πληθωρισμό 9,9% το 2022. Το άθροισμα των δύο μεγεθών διά του δύο αποτελεί, σύμφωνα με τον νόμο, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων (9,9%+5,6%=15,5% και 15/2=7,75%).

-----------------------------------------------------------------------------------

1.Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ  ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

(ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ)

 

7/2011 :751  ΕΥΡΩ

2012: 586 ΕΥΡΩ(ΜΕΙΩΣΗ)

2/2019:650 ΕΥΡΩ

1/2022:663  ΕΥΡΩ

5/2022 :713  ΕΥΡΩ

4/2023 :770  ΕΥΡΩ(σενάριο)

 

--------------------------------------------------

 

2.ΠΟΙΑ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ  ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ

ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

 

Επίδομα ανεργίας

Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας

Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας

Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων

Ειδικά εποχικά βοηθήματα

Ειδική παροχή μητρότητας

Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη

Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)

Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις