Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:ΜΠΑΡΑΖ  ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ


 

Σε νέο μπαράζ  προσφυγών στη  δικαιοσύνη οδηγεί  τους συνταξιούχους η ‘κουτσουρεμένη’  καταβολή των αναδρομικών  υψους  1,4  δις. ευρω.Η πληρωμή των αναδρομικών   ξεκίνησε   και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Κι αυτό  γιατί:

1.Ολοι που οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τα αναδρομικά  δεν παίρνουν τα αναδρομικά  ποσά από τις μνημονιακές  περικοπές  στις επικουρικές συντάξεις και τα δωρα(παίρνουν μόνο τις   περικοπές  των κύριων συντάξεων).

 2- Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν  αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων. Για παράδειγμα συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρ. ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά.

Τονίζεται ότι αναδρομικά  θα λάβουν  όσοι  συνταξιούχοι  είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 –υψους 1,4  δις. ευρώ-στις κύριες συντάξεις θα λάβουν  350.000 συνταξιούχοι Δημοσίου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι απόστρατοι, θα λάβουν αναδρομικά 11 μηνών μόνον από τη μείωση του νόμου 4093/12 γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει δικαιοδοσία για το Δημόσιο   αποφάνθηκε  ότι η μείωση του νόμου 4051 είναι συνταγματική στις συντάξεις του δημοσίου .Οι συνταξιούχοι  αυτοί, θα εισπράξουν μειωμένο κατά 35% το ποσό των αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συνταξιούχους, του ιδιωτικού τομέα.

Επισημαίνεται ότι οσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές, θα λάβουν αυτά τα οποία θα τους καταβληθούν, που θα αφορούν περικοπές κύριας σύνταξης και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους για ότι δεν τους καταβληθεί, που αφορά περικοπές του κρίσιμου 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) για δώρα, επικουρικές κ.λπ. Υπάρχει βέβαια και κατηγορία συνταξιούχων που δεν θα λάβει τίποτα τώρα (χαμηλοσυνταξιούχοι), οι οποίοι προφανώς θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους κανονικά.Τονίζεται ότι  η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, θέτει φραγμό στην δικαστική διεκδίκηση για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31-7-2020, για τους δε συνταξιούχους δημοσίου, ο φραγμός τίθεται για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 8-10-2020.

Την ιδια ωρα προσφυγή την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 4 σωματεία συνταξιούχων.Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

 Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται  ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση (Φ.11321/35005/1528 (ΦΕΚ 4536/Β΄/14.10.2020) δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου.Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.Επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εργασίας με διάταξη νόμου (ν.4714/2020)σημειώνει πως με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 & 4093/2012) διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Σχετικά με  την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά ο δικηγόρος των συνταξιουχικών οργανώσεων κ. Λουκάς  Αποστολίδης - ο οποίος κατέθεσε την αίτηση- δηλώνει:

‘’Εκπτώσεις στη νομιμότητα του κράτους δικαίου δεν είναι επιτρεπτές σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Γνωρίζουν οι πάντες ότι το μέλλον της εργασίας και της ασφάλισης είναι δυσοίωνο. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται με ιδιαίτερη φροντίδα του δημοσίου, ο σεβασμός και η εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων, για τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Για να προασπίσουμε αυτή τη νομιμότητα, κατατέθηκε αιτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας & του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με την επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα, που παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.  Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας  του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους. Είναι προφανές-προσθέτει ο κ. Αποστολίδης-ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτεία δεν σεβάστηκε τη νομιμότητα και τις αρχές του κράτους Δικαίου. Τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας (ΣτΕ – Ελ. Συνέδριο) καλούνται εκ νέου να νουθετήσουν την εκτελεστική εξουσία ότι, οφείλει να σέβεται τη νομιμότητα χωρίς εκπτώσεις’, καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

-----------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

-              Σήμερα  Παρασκευή 23 Οκτωβρίου,   γίνεται η πληρωμή αναδρομικών και συντάξεων (κύριων και επικουρικών) για συνταξιούχους IΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.Η πίστωση στους λογαριασμούς εγινε χτές  το  απόγευμα.

 -Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα αναδρομικά των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει σήμερα αργά το απόγευμα.

- Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ). Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το απόγευμα.

- Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις