Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

 ΛΑΘΗ ΣΕ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!



Λάθος ποσά αναδρομικών πιστώθηκαν σε περίπου 80.000 δικαιούχους-συνταξιούχους, καταγγέλει το ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο  Δικτυο Συνταξιουχων)  δίνοντας  στη δημοσιότητα και  σχετικά παραδείγματα.

Κατά  το ΕΝΔΙΣΥ λάθος προέκυψε: α) στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια). β) έκανε τεράστιο λάθος η κυβέρνηση επιλέγοντας να επιστρέψει αναδρομικά του ν. 4093/12 μόνο στις κύριες συντάξεις, γιατί η κράτηση του ν4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης! Όταν λοιπόν οι συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, γινόταν μικρότερη κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016. Έτσι, οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν απώλειες στο τελικό ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν.

Στο μεταξύ πρώην δικαστικός με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας  είναι ο συνταξιούχος του Δημοσίου, ο οποίος θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό από τα αναδρομικά, τα οποία ήδη ξεκίνησαν να καταβάλλονται στους δικαιούχους. Όπως έδειξαν οι λίστες του e-ΕΦΚΑ, συγκεκριμένος κύριος θα γίνει πλουσιότερος, μέσω αναδρομικών, κατά 11.250 ευρώ.Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο ποσό αναδρομικών που καταγράφηκε στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα είναι τα 6.180 ευρώ ενώ ένας πρώην ναυτικός θα εισπράξει 7.090 ευρώ. Ταυτόχρονα, ένας πρώην καταστηματάρχης με τις τέσσερις 10ετίες εισφορές στο πρώην ΤΕΒΕ θα φτάσει στα 9.940 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που καταγράφεται σε γιατρό είναι τα 7.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το απόγευμα της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η καταβολή των αναδρομικών, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, στους στους συνταξιούχους μέσω ATM. Σχεδόν ένα εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις. Στις αρχές του επόμενου μήνα και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αναδρομικών, η σκυτάλη περνά στους κληρονόμους των 172.222 θανόντων συνταξιούχων, που ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια καθώς μπαίνει σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των κληρονόμων.

Οι  επομενες πληρωμες  εχουν ως  εξης:

-Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ)  που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις