Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:‘ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ’ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥΣ

ΠΟΤΕ-ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ-ΑΠΟ 23  ΕΩΣ  29  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

‘Κλείδωσαν’ χτες οι ημερομηνίες πληρωμής των  παλιών αναδρομικών τα οποία θα καταβληθούν( μαζι με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου), από τις  23  εως τις  29  Οκτωβρίου.Επειδή μεσολαβεί η αργία την 28ης Οκτωβρίου(Τετάρτη) τα αναδρομικά και οι συντάξεις που θα δοθουν την  Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 ,θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Τα αναδρομικά  θα έχουν μόνον την κράτηση για ασθένεια  και δεν θα φορολογηθούν με 20%, αλλά ο  φόρος που αναλογεί  θα υπολογιστεί την άνοιξη του 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, που ανάγονται τα αναδρομικά του 11μήνου.Αναδρομικά  θα δοθούν  σε  1,1  εκατομ. συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ  σ οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις θα λάβουν  350.000 συνταξιούχοι Δημοσίου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Τονίζεται ότι  οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν  αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των Δώρων.

’ΤΑ ΝΕΑ’ απαντούν  στις ερωτήσεις που  έχουν θέσει οι αναγνώστες  σχετικά με την επικείμενη  καταβολή των αναδρομικών:

1.Πότε  και πώς θα καταβληθούν  τα αναδρομικά?

ΑΠ:Με  χαπόφαση του το              ΔΣ  του  ΕΦΚΑ καθόρισε  τις ημερομηνίες καταβολής των αναδρομικών, παράλληλά  με  την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου –oπως εγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’- ως εξης:

 - Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου,  την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).
- Ο ΟΑΕΕ(Οργ.Ασφάλισης Ελεύθερων επαγγελματιών) θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020.
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020.
- Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020
-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα
- Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.
- Το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.
- Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.
- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

2.ΕΡ:Πως  θα δοθούν τα αναδρομικά ποσά στους  διπλοσυνταξιούχους??

ΑΠ:Αναδρομικά δυο ταχυτήτων από τις κύριες συντάξεις τους θα έχουν οι διπλοσυνταξιούχοι, που εισπράττουν μια κύρια σύνταξη από το Δημόσιο και μια από τον ιδιωτικό τομέα. Χιλιάδες επιστήμονες που εργάζονταν στο Δημόσιο αλλά ασφαλίζονταν παράλληλα και στα πρώην Ταμεία των κλάδων τους λόγω ιδιότητας, θα λάβουν τώρα αναδρομικά και από τις δύο συντάξεις ως εξής:

-Από την κύρια σύνταξη που εισπράττουν από το Δημόσιο θα τους επιστραφεί μόνο η μείωση του ν. 4093 του 2012 - μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων  και επικουρικών αντίστοιχα.

-Από την κύρια σύνταξη που εισπράττουν από το πρώην ΕΤΑΑ θα τους επιστραφούν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Η περικοπή του 4051/2012 αφορά τη μείωση 12% στο τμήμα του αθροίσματος των κύριων συντάξεων που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Συνεπώς οι διπλοσυνταξιούχοι χάνουν – όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι Δημοσίου – το ποσό της μείωσης του ν. 4051 του 2012 όπως αυτό είχε επιβληθεί ως περικοπή στην σύνταξη του Δημοσίου.Συνεπώς ο διπλοσυνταξιούχος που είχε μείωση του νόμου 4051 του 2012 και στην σύνταξη Δημοσίου και στην σύνταξη του ιδιωτικού τομέα θα λάβει πίσω μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην σύνταξη του ιδιωτικού τομέα.Η φόρμουλα αυτή ισχύει για :

-Γιατρούς του ΕΣΥ, που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ(υγειονομικοι)

-Μηχανικούς του Δημοσίου, που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ(μηχανικοι)

-Δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους του Δημοσίου, που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και Ταμείο Ασφάλισης Νομικών

3.ΕΡ:Τι ισχύει για τα  αναδρομικά  των συντάξεων  χηρείας??

ΑΠ:Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.  Συνεπώς οι κληρονόμοι δικαιούνται αναδρομικά με τρεις προϋποθέσεις: 

-Ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή είτε ολόκληρο είτε μέρος από το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος -2016 

-Έχουν νόμιμο ποσοστό κληρονομικού δικαιώματος.

-Υποβάλλουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιάξει ο e-ΕΦΚΑΟ έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Όπως αναφέρουν οι Υπουργικές Αποφάσεις, ο «έλεγχος πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τους κανόνες δειγματοληψίας που ορίζονται από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, στις οποίες και αποστέλλονται τα αποτελέσματα. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. 

4.ΕΡ:Τι θα γίνει με τις  αγωγές που εχουν ασκηθεί ή    θα ασκηθουν?

ΑΠ;Όπως τονιζει στα ‘ΝΕΑ’ ο εργατολόγος Δημήτρης  Μπούρλος,οσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές, θα λάβουν αυτά τα οποία θα τους καταβληθούν, που θα αφορούν περικοπές κύριας σύνταξης και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους για ότι δεν τους καταβληθεί, που αφορά περικοπές του κρίσιμου 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) για δώρα, επικουρικές κ.λπ. Υπάρχει βέβαια και κατηγορία συνταξιούχων που δεν θα λάβει τίποτα τώρα (χαμηλοσυνταξιούχοι), οι οποίοι προφανώς θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους κανονικά.Παράλληλα-προσθέτει ο κ.Μπούρλος-η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, θέτει φραγμό στην δικαστική διεκδίκηση για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31-7-2020, για τους δε συνταξιούχους δημοσίου, ο φραγμός τίθεται για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 8-10-2020. Βεβαίως οι φραγμοί που τίθενται από τις σχετικές διατάξεις θα κριθούν όσον αφορά την συνταγματικότητά τους από τα αρμόδια δικαστήρια, δεδομένου ότι αναμφίβολα θέτουν περιορισμούς στο δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις