Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

 

ΝΕΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ:ΟΙ 6  ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΣΚΟΥΠΑ

Αυξηση  της άδειας  πατρότητας, νεοι κανόνες στο καθεστώς των απεργιών,μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων , εξορθολογισμός  της  χρήσης και του κόστος των υπερωριών, λειτουργία του ψηφιακόυ ωράρίου, οριοθέτηση της τηλεργασίας  και  καθιέρωση  της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας,προβλέπει το εργασιακό  νομοσχέδιο  -σκούπα το οποίο πρόκειται να δοθεί  εντός των ημερών σε  δημόσια  διαβούλευση  και παρουσιάζουν ‘ΤΑ ΝΕΑ’.

1.ΑΔΕΙΑ  ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ:Καθιερώνεται  η αύξηση της άδειας πατρότητας, από δύο ημέρες που ισχύει σήμερα σε 14 εργάσιμες ημέρες.Πρόκειται  για προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας. Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021 ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.Σήμερα, η άδεια μητρότητας όταν γεννιέται το παιδί είναι για τη μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Στον δημόσιο τομέα είναι δύο μήνες πριν και τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως τέσσερις μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας, αν δεν κάνει η μητέρα.

Ολόκληρη η διάταξη  για  την άδεια πατρότητας με το άρθρο  4  του υπο κατάθεση  εργασιακού νομοσχεδιου εχει ως εξης:

-Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδειας πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες δώδεκα (12) πρέπει να λαμβάνονται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

 - Προκειμένου για εργαζόμενο με μερική απασχόληση η άδεια χορηγείται αναλογικώς προς τον χρόνο εργασίας, σε σχέση με τον συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

 -  Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη, με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

 -  Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.

2.ΟΚΤΑΩΡΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ:Ο εργοδότης θα μπορεί σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο να αναπροσαρμόζει το ωράριο του εργαζομένου τον ημερήσιο χρόνο εργασίας εξετάζεται να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερησίου χρόνου εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα θα μπορούσε ένας εργαζόμενος, αντί για το διάστημα 8 π. μ. – 4 μ. μ. κάθε μέρα ανά εβδομάδα, να εργάζεται 9 π. μ. – 5 μ. μ. είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είτε για κάποιες μέρες της εβδομάδας.Η όποια παρέμβαση θα στηριχθεί στη βάση της ελευθερίας του εργαζομένου να αποφασίζει τον επιπλέον χρόνο που επιθυμεί να εργαστεί, αλλά και των διαφορών που ισχύουν ως προς τα ανώτατα όρια υπερωριών ανάμεσα στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις τράπεζες.

3..ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ: Οι ώρες που καλύπτουν το συμβατικό ωράριο εργασίας, το 8ωρο, λαμβάνονται ως υπερωρίες και θα καλύπτονται με αντίστοιχη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει οι ώρες που μπορεί να πραγματοποιούνται ως υπερεργασία, να μπορούν να καλύπτονται και με χρόνο, μέσω «συμψηφισμού» με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες.Το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων προκειμένου για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, έχει καθοριστεί στις 48 ώρες ανά 6μηνο. Στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, για παράδειγμα στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι έως 2 ώρες ημερησίως και έως 120 ώρες το έτος. Οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να ευθυγραμμιστεί το πλαφόν στη βιομηχανία με τους υπόλοιπους κλάδους, ώστε το ανώτατο όριο να είναι 120 ώρες ανά έτος σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

4.ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ  ΝΟΜΟΣ : Επέρχονται  ριζικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.Μεταξύ  αλλων προωθούνται  τα παρακάτω:

- Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυση τους μετά την λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.

- Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Στους όρους δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ στους όρους απόλυσή θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζόμενων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

- Για τη λήψη απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει όπως και σήμερα η 24ωρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.

- Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

- Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει στο σωματείο, συνδικαλιστική οργάνωση, διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.

- Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει την λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών. Στο παρελθόν έχει ενεργοποιηθεί η επίταξη των εργαζομένων. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφαλείας για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση.

- Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης.

-Θα δημιουργηθούν γενικά ηλεκτρονικά Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών που θα τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με την καταγραφή των μελών τους αλλά και όλων των απαιτούμενων στοιχείων. Ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί η εξ’ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας. Μάλιστα υπεύθυνες για την παροχή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι τους. Η μη παροχή εξ’ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.

5.ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ-ΨΗΦΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ::Με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται. Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

6.ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ:Νέους όρους περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εργασία.Η τηλεργασία θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας του εργοδότη και του εργαζομένου.Ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Απαγορέυεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου. Αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστημα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις