Τετάρτη 29 Απριλίου 2020


ΣΤΑ  ΒΑΡΕΑ  ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

 Την  ένταξη του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του προσωπικού των Νομικών Προσώπων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του προσωπικού του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα(ΒΑΕ) , σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθουν μέσα  στο καλοκαίρι  και αφου ολοκληρώσει στις  30  Ιουνίου 2020 το  εργο της η επιτροπή που  συστήθηκε  με έργο τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ειδικότερα: α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας.
Με  το μέτρο  αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να   εκφράσει  εμπράκτως τη διαχρονική και τεράστια προσφορά των νοσηλευτριών και νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, που μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις από την πανδημία του κορονοϊού (COVID-19).
Συμφωνα με πλήροφορίες η ΄ένταξη μελετάται να  αφορά:
-Το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραιατρικού και λοιπού προσωπικού των Νοσοκομείων του ΕΣΥ,
-Το προσωπικό όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι,
-Το προσωπικό (οδηγοί, διασώστες, πλήρωμα) του Εθνικού Κέντρου άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)
Παράλληλα με την προωθούμενη ρύθμιση θα αρθεί και μια αδικαία  αφου εξαιρέθηκαν από την ασφαλιστική ένταξη στα ΒΑΕ οι  νοσηλευτές διορισμένοι στο ΕΣΥ προ του 2011, που επέλεξαν την συνέχιση της ασφάλισης στο Δημόσιο, χάνοντας  ετσι και τα σχετικά συνταξιοδοτικά ευεργετήματα (συνταξιοδότηση πέντε έτη νωρίτερα).
Ειδικότερα στον  ισχύοντα  κατάλογο ΒΑΕ περιλαμβάνονται αδιακρίτως οι νοσηλευτές και οι συναφείς ειδικότητες, εντούτοις, εμφανίζεται η εξής διάκριση, που προέκυψε από την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 2 του ν. 3865/2010, η οποία ρύθμιζε το Ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανόμενων στο Δημόσιο από 1.1.2011, ορίζοντας, ότι όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από 1.1.2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, άρα και οι νοσηλευτές, ως υπάλληλοι ΝΠΔΔ – των Νοσοκομείων.
Αντιθέτως δεν προβλέφθηκε η αυτοδίκαιη ασφαλιστική ένταξη των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων άρα και των νοσηλευτών, που είχαν προσληφθεί μέχρι την 31-12-2010 στο καθεστώς του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αναδρομικά, ώστε στη συνέχεια και λόγω ειδικότητας να επακολουθήσει και η ένταξή τους στο καθεστώς των ΒΑΕ του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Τονιζεται ότι  σήμερα υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχουν το προνόμιο της ασφάλισης στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, απολαμβάνοντας και τα σχετικά ευεργετήματα οι εξής κατηγορίες:
-το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, που διορίζεται στο Ε.Σ.Υ, μετά το 2011, δηλαδή οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.
-όσοι υπηρετούν με σχέσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου (συμβασιούχοι και επικουρικοί),
-οι νοσηλευτές – εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Εξαιρέθηκαν  από την ασφάλιση στα ΒΑΕ όσοι μόνιμοι νοσηλευτές/τριες είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο προ του 2011, δηλαδή όσοι είχαν διοριστεί στο ΕΣΥ πριν το 2011, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που έχουν ασφάλιση στα ΒΑΕ, χάνοντας και τα σχετικά συνταξιοδοτικά ευεργετήματα (συνταξιοδότηση πέντε έτη νωρίτερα).
Υπενθυνμίζεται ότι ως την 30η Ιουνίου 2020(αντί της 31ης Οκτωβρίου 2019) θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή που δημιούργησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.Τα νέα χρονικά περιθώρια καθορίστηκαν το 2019  με εκπρόθεσμη Τροπολογία των Υπουργών Χρ.Σταικούρα, Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση, που ψηφίστηκε στη Βουλή την 24η Οκτωβρίου  2019  μόνο από τη ‘Νέα Δημοκρατία’ και κανένα άλλο πολιτικό κόμμα.
Η ρύθμιση, κατά τους Υπουργούς, κρίθηκε “απαραίτητη λόγω της πολυπλοκότητας και του χρονοβόρου της διαδικασίας που απαιτείται για τον προσδιορισμό των νέων δικαιούχων κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης τόσο των νυν δικαιούχων όσο και των διεκδικητών του επιδόματος, καθώς και του τρόπου υπολογισμού και του ύψους του επιδόματος, στη βάση διαβάθμισης της έκτασης και της συχνότητας έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους οικείους χώρους εργασίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις