Τετάρτη 15 Απριλίου 2020


ΜΠΑΡΑΖ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-ΑΝΕΡΓΟΥΣ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ  ΠΛΗΡΩΜΩΝ


ΞεκΊνησε  σήμερα  η πρώτη καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους σε αναστολή. Στo πρώτο κύμα πληρωμών εντάσσονται όσοι υπέβαλλαν την αρχική δήλωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, είτε προέβησαν σε διορθώσεις το τριήμερο 11-13 Απριλίου είτε όχι.Οι νέες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 11 Απριλίου και μέχρι σήμερα αναμένεται να ενταχθούν αφού εκκαθαριστούν στο δεύτερο “κύμα” πληρωμών το οποίο προγραμματίζεται για το 3ήμερο 27 – 30 Απριλίου.Στην  πληρωμή εντάσσονται  πάνω από 700.000 εργαζόμενοι που προέρχονται είτε από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είτε από επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ. Επίσης θα πληρωθούν οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, εφόσον δηλώθηκαν από τους εργοδότες τους στην “Εργάνη’ και υπέβαλλαν και οι ίδιοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.
Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ που θα πληρωθεί τώρα αφορά περίοδο 45 ημερών. Όσοι τη λάβουν από σήμερα  έως και τη Μ. Παρασκευή θα πρέπει να ξέρουν πως καλύπτει περίοδο 45 ημερών ως εξής :
-από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή 
-από την ημέρα της αναστολής – όποτε κι αν έχει υποβληθεί η δήλωση αναστολής του εργοδότη στην “Εργάνη” - και για 45 ημέρες μετά για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ Μετά το Πάσχα αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ενταχθούν στην περίμετρο των μέτρων και στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ νέες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν μείνει εκτός μέχρι στιγμής. Σε αυτές τις κατηγορίες αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, ωρομίσθιοι, φορτοεκφορτωτες, μουσικοί, ηθοποιοι, ταξιθέτες, εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες και εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας. Στόχος είναι να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού στο δεύτερο “κύμα” πληρωμών, δηλαδή στην πληρωμή 27 – 30 Απριλίου. 
Παράλληλα σημερα ξεκινα η καταβολή στους επιστήμονες της προκαταβολής των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης. Η προκαταβολή θα ξεκινήσει να καταβάλλεται σε όλους όσοι ολοκληρώνουν την διαδικασία για την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (training voucher). Αίτηση στην πλατφόρμα https://elearning.yeka.gr έχουν ήδη υποβάλλει 90.903 επιστήμονες. Σύμφωνα με την δημόσια πρόσκληση υπάρχουν δυο εναλλακτικές διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί και η επιταγή κατάρτισης του ωφελούμενου, ώστε να “ξεκλειδώσει” η προκαταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος συνολικού ύψους 400 ευρώ :
Για τους επιστήμονες που διάλεξαν την διαδικασία Β - δηλαδή εξουσιοδότησαν απευθείας τον πάροχο κατάρτισης, ώστε εκείνος να υποβάλλει την αίτηση τους - ο πάροχος κατάρτισης προβαίνει, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης μέσω του Κωδικού Αριθμού Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής που έχει παραχθεί από το “Εργάνη”. Ο πάροχος επίσης υποχρεούται να αναρτήσει στην Εργάνη την εξουσιοδότηση του ωφελούμενου, τα στοιχεία IBAN του ωφελούμενου, εκτύπωση του ενεργού κύριου ΚΑΔ του ωφελούμενου μέσα από το taxisnet. Με την καταχώρηση της πληροφορίας αυτής ενεργοποιείται και η επιταγή κατάρτισης του ωφελούμενου και πλέον ο ωφελούμενος δικαιούται τη λήψη προκαταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος συνολικού ύψους 400€. Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα υποβολής της σχετικής αίτησης με την εν λόγω διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου στις 15:00. 
Οι ωφελούμενοι που διάλεξαν την διαδικασία Α και υπέβαλαν αυτοπροσώπως την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους επιλέγουν τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμούν υποχρεωτικά μέσα από το Μητρώο Παρόχων και αποστέλλουν στον πάροχο προτυποποιημένο e-mail. Ο πάροχος απαντά με προτυποιημένο e-mail, αναρτά αμελλητί στο περιβάλλον του “Εργάνη” (https://elearning.yeka.gr) τον Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής του ωφελούμενου ενεργοποιώντας την επιταγή κατάρτισης και αποστέλλει στον ωφελούμενο τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα τηλεκατάρτισης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση η εκδήλωση ενδιαφέροντος συνεχίζεται μέχρι και την Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα με το τέλος της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.
.
Την ιδια ωρα εκδόθηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Όπως αναφέρεται  εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν ανασταλεί και έχουν ήδη υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.yeka.gr σε αντιστοίχιση με την αρχική δήλωση του εργοδότη τους, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα υπεύθυνη δήλωση, καθώς λαμβάνεται υπόψη η αρχική τους δήλωση. Συνεπώς όσοι έχουν μπει σε αναστολή από τον Μάρτιο και συνεχίζουν και στο νέο πλαίσιο να είναι σε αναστολή – δηλαδή δεν είναι εκπαιδευτικοί με διοριστήριο του υπουργείου Παιδείας ή δεν εργάζονται εξ αποστάσεως – παραμένουν ως έχουν χωρίς νέα δήλωση και θα λάβουν τα 800 ευρώ από αύριο Μ. Τετάρτη. 
Αντίθετα, τα ιδιωτικά σχολεία φροντιστήρια υποβάλλουν ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της αρχικής δήλωσης από 13/4/2020 έως και 20/4/2020 με την οποία μπορούν να προβούν σε διορθώσεις ως προς τις κατηγορίες εργαζομένων τους που τίθενται σε αναστολή. Δηλαδή ανάκληση των αναστολών συμβάσεων εργασίας σε περιπτώσεις όπως:
-εκπαιδευτικών με διοριστήρια,
-εκπαιδευτικών που δεν έχουν λάβει διοριστήρια καθώς και του πάσης φύσεως εκπαιδευτικού προσωπικού σε εκπαιδευτικές δομές που εργάζονται εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση / τηλεργασία), και
-εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε διοικητικές λειτουργίες ή εξ αποστάσεως εργασία για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών της εκπαιδευτικής δομής.
Υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή, βάσει της ΟΡΘΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ της υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης -εργοδότη (μετά και την σχετική ΚΥΑ) εκπίπτουν του συστήματος ως μη υποβληθείσες.
Τέλος-οσον αφορά  τους ανέργους-υπογράφτηκε  αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Υπουργική Απόφαση σχετικά με την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.
Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε περίπου 155.000 άνεργους συμπολίτες μας που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1.4.2019 και μετά ενώ η δαπάνη για την δράση προβλέπεται στα 65 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε ένα ακόμα σημαντικό μέτρο στήριξης της οικονομικά ευαίσθητης και ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των άνεργων συμπολιτών μας και συγκεκριμένα αυτής των μακροχρονίως ανέργων.
"Μετά την αναγκαία αναμόρφωση των προγραμμάτων ανεργίας προς όφελος των πιο αδύναμων, παρέχουμε έκτακτη οικονομική στήριξη σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους ύψους 65 εκατ. ευρώ. Απλώνουμε το δίκτυ προστασίας μας από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοιού καλύπτοντας, πλέον, περίπου 500.000 άνεργους συμπολίτες μας", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις