Δευτέρα 27 Απριλίου 2020


ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ  ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αυριο Τρίτη θα πληρωθούν τα 800 ευρώ  οι  105.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν πληρωθεί τα 800 ευρώ σε 686.000 εργαζόμενους.Παράλληλα εντός της  εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο πληρωμής των επιστημόνων και αναμένεται να λάβουν τα 600 ευρώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου
Ειδικότερα ο  δεύτερος κύκλος αποπληρωμής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα ξεκινήσει  αυριο  και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 30 Απριλίου και αφορά σε υπεύθυνες δηλώσεις που υπέβαλαν οι εργαζόμενοι με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους από τις 11 έως τις 20 Απριλίου.Θα ακολουθήσει και τρίτος κύκλος πληρωμών, για όσους εργαζόμενους υπέβαλαν την υπεύθυνη δήλωσή τους στην ιστοσελίδα supportemployees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου. Η αποπληρωμή των 800 ευρώ για την συγκεκριμένη κατηγορία θα γίνει από τις 5 έως τις 10 Μαΐου.
Ακόμη, την δυνατότητα λήψης των 800 ευρώ στην τρίτη πληρωμή θα έχουν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα 29 κατηγοριών, που πλήττονται από τις συνέπειες του ιού. Μεταξύ των κατηγοριών είναι μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών, μουσικοί και τραγουδιστές, μέλη των οικείων σωματίων, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου, ξεναγοί και αποκλειστικές νοσοκόμες.
Στο μεταξυ το επιδομα  των 800  ευρω σχεδιάζεται να  αντικατασταθεί με επίδομα των 534 ευρώ.Πλέον, έμφαση θα δίδεται στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και όχι στη χορήγηση της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς  σχεδιασμούς  από την 1η Μαΐου και μετά:
-Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή - είτε είναι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές είτε υπολειτουργούν.
-Το ύψος του επιδόματος,  σχεδιάζεται να  είναι αναλογικό για όσο διάστημα είναι σε αναστολή. Δηλαδή, εάν ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή για έναν μήνα θα λάβει 534 ευρώ. Αν είναι για 15 μέρες θα λάβει τα μισά και αν είναι για δύο μήνες θα λάβει 1.060 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, αυτά που συζητούν τα δύο υπουργεία είναι η κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ ή της αναλογίας που προκύπτει και η αντικατάστασή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντί, δηλαδή, της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ, για ενάμισι μήνα, θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια. Αυτό θα ισχύσει -ενδεχομένως- και για επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ βέβαιη είναι η κατάργησή της για όσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν - έστω και υπό περιορισμούς.
Την  ιδια ωρα κανονικά θα καταβληθούν τα 600 ευρώ σε όλες τις ομάδες επιστημόνων (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς/ αρχιτέκτονες, οικονομολόγους/ λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.Οσοι επιστήμονες έχουν ήδη λάβει τα 400 ευρώ, θα λάβουν κανονικά τα υπόλοιπα 200 ευρώ, ενώ για όσους δεν έχουν καταβληθεί χρήματα, θα δοθούν κανονικά, είτε από πόρους του ΕΣΠΑ, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η καταβολή των 400 ευρώ θα ολοκληρώνονταν έως τις 7 Μαΐου, ενώ τα 200 ευρώ θα αποπληρώνονταν σε δυο δόσεις, από 15 έως 19 Μαΐου και από 15 έως 18 Ιουνίου.Δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί νέα πλατφόρμα, για την υποβολή αιτήσεων όσων επιστημόνων δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα
Τέλος σήμερα , ξεκινά η καταβολή για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73.000 μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων.Η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.
Μόνο όσοι δικαιούχοι έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα του Οργανισμού μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το IBAN τους ενώ διευκρίνισε ότι όσοι δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια αλλά έχουν ΙΒΑΝ στον ΟΑΕΔ θα πληρωθούν μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις