Δευτέρα 6 Απριλίου 2020


ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ  ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ-ΟΔΗΓΟΣ

Σε τρία τριήμερα –ανάλογα με το χρόνο υποβολής των σχετικών δηλώσεων -  θα καταβληθεί η ειδική κρατική  αποζημίωση των 800 ευρώ  για τους μισθωτούς, των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη, καθώς η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήττονται σημαντικά από την τρέχουσα κρίση λόγω κορονοϊού.Ειδικότερα:
 
1. ‘Οσοι  εργαζόμενοι (με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους), αλλά και οι εργοδότες (κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων) τους υποβάλλουν τη σχετική δήλωση έως τις 10 Απριλίου (σ.σ. οι εργαζόμενοι  στο supportemployees.gov.gr και οι εργοδότες τους στο σύστημα "Εργάνη"), οι εργαζόμενοι θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ στο τριήμερο μεταξύ 14 -16 Απριλίου, δηλαδή μεταξύ της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης.  Αυτό θα είναι το πρώτο τριήμερο των πληρωμών των 800 ευρώ στους δικαιούχους. Νωρίτερα, μεταξύ 11-13 Απριλίου, θα είναι δυνατές οι διορθώσεις στις δηλώσεις αυτές.Τονίζεται πως η προθεσμία της 10ης Απριλίου αφορά αποκλειστικά στις επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και στους εργαζομένους τους.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά (δηλ. ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ), η προθεσμία υποβολής στο σύστημα "Εργάνη" των σχετικών δηλώσεων λήγει κατά την 20η Απριλίου.
2. Όσοι εργαζόμενοι πληττόμενων (και όχι κλειστών) βάσει λίστας ΚΑΔ επιχειρήσεων υποβάλλουν σχετική δήλωση ( supportemployees.gov.gr) από την 11η έως την 20η Απριλίου (με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους), θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ στο τριήμερο μεταξύ 24 -26 Απριλίου. Αυτό θα είναι το δεύτερο τριήμερο πληρωμών. Νωρίτερα, μεταξύ 21-24 Απριλίου, θα είναι δυνατές οι διορθώσεις στις σχετικές δηλώσεις.
3. Όσοι εργαζόμενοι πληττόμενων (δηλ. όχι κλειστών) βάσει λίστας ΚΑΔ επιχειρήσεων υποβάλλουν δήλωση στην ειδική πλατφόρμα (supportemployees.gov.gr) μεταξύ 21- 30 Απριλίου  (με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους), θα λάβουν τη σχετική αποζημίωση μεταξύ 5ης και 7ης Μαίου. Αυτό θα είναι το τρίτο τριήμερο πληρωμών των 800 ευρώ
Υπενθυμίζεται  ότι αυστηρά με σειρά ΑΦΜ δέχεται προς το παρόν τις ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr που άνοιξε από την 1η Απριλίου για τις αιτήσεις των εργαζομένων που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Έτσι μέχρι σήμερα όσοι εργαζόμενοι δεν πρόλαβαν οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση ή οι εργοδότες τους δεν υπέβαλλαν εγκαίρως την Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων στο σύστημα «Εργάνη»
θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν την δική τους δήλωση μετά τις 10 Απριλίου.
Σήμερα υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν ΑΦΜ   όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
-Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
-Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
-Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
Στην δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν:
Προσωπικά στοιχεία : Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.
Στοιχεία επικοινωνίας : Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).
Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.
Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης και αν περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.
Αν στην δήλωση εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών» τότε ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει την αίτηση και πρέπει ο εργαζόμενος να έρθει σε συνεννόηση με τον εργοδότη του ώστε να την υποβάλλει πριν τις 10 Απριλίου.
Ο αριθμός Πρωτ. Καταχώρησης Εργοδότη στο ΠΣ Εργάνη συμπληρώνεται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις