Κυριακή 5 Απριλίου 2020


 ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ  ΓΙΑ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ-ΣΚΕΨΕΙΣ  ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ-ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙς
Στις 10 Απριλίου κλειδώνουν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ  ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ.
 Παράλληλα οι συνταξεις Μαιου θα δοθουν νωρίτερα  ενώ  μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη  θα δοθούν και τα 400 ευρώ στους επιστήμονες άλλα και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς.Παράλληλα αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου και λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης το οποίο απευθύνεται στους πληττόμενους από τον κορονοϊό, επιστημονικούς κλάδους της χώρας. Ανοικτό  παραμένει πάντως η  παράταση καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε εργαζομένους για τον Μάιο .Ειδικότερα εξετάζεται να δοθεί σε όσους εργαζομένους θα πάρουν τώρα τα 800 ευρώ να πάρουν και δεύτερη δόση ύψους πάλι 800 ευρώ τον Μάιο ανάλογα με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα όσα είπε  χτες  στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ,ο κ.. Βρούτσης  «στις 15, 16 και 17 Απριλίου το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά, μη συμψηφιστέα με μια δόση είτε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις επιχειρήσεις που έχει υποστεί πλήγμα η επιχείρησή τους λόγω της κρίσης», ξεκαθάρισε ο υπουργός.Οι επιστήμονες, όπως είπε, θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο.
«Στις 10 Απριλίου-πρόσθεσε- κλειδώνει το σύστημα, θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις, και έως τις 12 Απριλίου θα δεχθούμε διορθώσεις. Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για να προετοιμαστούμε», τόνισε και στη συνέχεια παρέθεσε τις ημερομηνίες καταβολής των επιδομάτων.
Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ. «Τιμούμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αλλά οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, δεν υπάρχουν κάπου λεφτά που λιμνάζουν και δεν τα δίνουμε, αξιοποιούμε και τον τελευταίο πόρο», επισήμανε ο υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Εργάνη δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων στις 10,11 και 12 Απριλίου.
Tην ιδια ωρα  από  αυτην την εβδοµάδα που ξεκινά θα µπορούν και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες - ατοµικές επιχειρήσεις µε έως πέντε εργαζόµενους να υποβάλουν αίτηση για τα 800 ευρώ. ∆εδοµένου ότι το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τα τέλη Απριλίου και ανάλογα µε το πότε ανέστειλε τη λειτουργία του ο κάθε κλάδος, το δεύτερο 45ήµερο αναµένεται να καταλαµβάνει κατά κύριο λόγο τον Μάιο και να εκτείνεται και στον Ιούνιο, ανάλογα πάντα µε τη διάρκεια των έκτακτων µέτρων. Ολα εξαρτώνται, άλλωστε, από τη διασπορά του κορονοϊού και τα µέτρα που θα λαµβάνονται ή θα αναστέλλονται ανάλογα µε αυτή. Εάν και εφόσον η έκτακτη συνθήκη παρέλθει -ολικώς ή σταδιακώς πριν από την ολοκλήρωση του δεύτερου 45ήµερου, τότε δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί αναλόγως και το µέτρο. Είναι κάτι όµως που µένει να φανεί από την εξέλιξη της πανδηµίας τις επόµενες ηµέρες. Το πλαίσιο περιέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας πως «αν δεν έχουµε βγει από την κρίση στα τέλη Απριλίου, θα διευρυνθεί και η χρονική περίµετρος των µέτρων». 
Στο μεταξυ νωρίτερα  σε νέες ημερομηνίες - θα γίνει η πληρωμή για τις συντάξεις Μαΐου 2020.Οι ημερομηνίες για την πληρωμή ξεκινούν από την Παρασκευή 24 Απριλίου αντί της Δευτέρας 27 Απριλίου.Άλλωστε, σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως δε θα πρέπει οι συνταξιούχοι να συνωστίζονται στις τράπεζες αλλά και πως οι συντάξεις θα μπουν νωρίτερα τον Απρίλιο.
Οι συντάξεις των μη-μισθωτών δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν την Παρασκευή 24 Απριλίου. Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν την Δευτέρα 27 Απριλιου 2020.

Τέλος, για τις συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αν και η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι να πληρωθούν την Πέμπτη 30 Απριλίου εξετάζεται να καταβληθούν τελικά την Τετάρτη 29 Απριλίου γιατί την Πέμπτη 30 Απριλίου πληρώνονται τα επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις