Πέμπτη 23 Απριλίου 2020



ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ανοίγει  σήμερα στο  σαιτ  του ΟΑΕΔ   -και θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Κυριακή 3 Μαΐου-  η πλατφόρμα  http://www.oaed.gr/. για την υποβολή της αίτησης για το επίδομα των 400 ευρώ σε 168.000  μακροχρόνια άνεργους.Παράλληλα χτες  ξεκινησε η  σταδιακή πληρωμή  των συντάξεων.

Οσον  αφορά το επΊδομα του ΟΑΕΔ δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως τις 16 Απριλίου 2020.Σε αυτή την πλατφόρμα μπορούν να εισέλθουν οι 168.000 μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και είτε να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους είτε να επιβεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν το IBAN τους είτε να μην προβούν σε καμία ενέργεια.
Τα απαιτούμενα στοιχεία που πρέπει να έχει στη διάθεση του ο ΟΑΕΔ για να προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ είναι τα εξής:
α) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,β) ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών, γ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ), δ) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), ε) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμόςτου τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).Την οικονομική ενίσχυση θα λάβουν μόνο οι άνεργοι που συμπλήρωσαν 12μηνη ανεργία από την 1η Απριλίου 2019 και μετά.
Δικαιούχοι δηλαδή των 400 ευρώ θα είναι όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο, συμπληρώνοντας 12μηνο και πλέον στα μητρώα του ΌΑΕΔ από 1η Απριλίου 2019 και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον πενταψήφιο αριθμό 11320 μπορούν οι πολίτες να απευθυνθούν για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Όσοι από αυτούς προχωρήσουν σε καταχώριση στοιχείων θα πληρωθούν πριν από τις 3 Μαΐου σε αντίθεση με όσους δεν κάνουν κάποια τροποποίηση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στο λογαριασμό τους, στους οποίους το επίδομα θα καταβληθεί μετά τις 3 Μαΐου.

Σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τους μακροχρόνια ανέργους δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης για αυτούς τους πολίτες.«Πρόκειται για 168.000 μακροχρόνια ανέργους. Η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ξεκινήσει, αφού γίνει η υποβολή για το ΙΒΑΝ από τις 23 Απριλίου έως και τις 3 Μαΐου. Όσοι υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 3 Μαΐου, θα λάβουν, μετά από δύο ημέρες, τα 400 ευρώ» διευκρίνισε.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

-Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν πρέπει να προβούν σε καμία ενέργεια.

-Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
-Για όσους ανέργους  δεν  έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Εθνικής Αντίστασης 8, Άνω Καλαμάκι, e-mail: press@oaed.gr τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 Στο μεταξύ νωρίτερα-και με βάση τον αριθμό του ΑΜΚΑ-καταβάλλονται από  χτες  οι συντάξεις  ως εξής:
- Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες, ΟΤΕ)   καταβλήθηκαν χτες  στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1 3 5 7 9
-Στις 24 Απριλίου 2020, ημέρα Παρασκευή  θα γινει  καταβολή  για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2, 4, 6, 8.
- Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2020, ημέρα Δευτέρα.
- Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη.
- Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων θα γίνει την Τρίτη 5 Μαΐου 2020.
Την  ίδια ωρα  χωρίς καμία προϋπόθεση θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ οι 180.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες μετά την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher) την Τετάρτη με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι επιστήμονες είτε παρακολούθησαν το πρόγραμμα είτε όχι θα λάβουν το επίδομα χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέες αιτήσεις. Ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων έχει ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θα πιστωθεί είτε ολόκληρο το επίδομα είτε η δεύτερη δόση έως τις 30 Απριλίου, αφού γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.Παράλληλα, εφόσον το πρόγραμμα καταργήθηκε , τα έξι Κέντρα Επαγγελματικής που είχαν αναλάβει να το διεκπεραιώσουν δε θα λάβουν το κονδύλι που είχε προβλεφθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το συνολικό κόστος του προγράμματος ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15 εκατ. προορίζονταν για τις πλατφόρμες κατάρτισης.Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
Το εν λόγω πρόγραμμα δέχθηκε «σφυροκόπημα» τις προηγούμενες ημέρες από την αντιπολίτευση και τους φορείς των επιστημόνων οι οποίοι το επέκριναν ως «φιάσκο» χαμηλού επιπέδου, το οποίο βρίθει από λεκτικές ασυναρτησίες (σκόιλ ελικικού) ενώ άφησαν αιχμές για σύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα.Στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου , σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επισημάνθηκε η δυσλειτουργία χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας. Διορθώθηκε μια αστοχία με την άμεση απόσυρση του προγράμματος.
Τέλος η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ανακοινώνωσε  ότι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα καταβληθούν από τον Οργανισμό τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Επίδομα Γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.
Διευκρινίζεται ότι, η καταβολή του επιδόματος γέννησης αφορά στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31-3-2020. Για το επίδομα παιδιού η 2η δόση θα καταβληθεί 29 Μαΐου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις