Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020


ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ ΤΗΣ  ΕΦΟΡΙΑΣ  ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν τα ραβασάκια της εφορίας  για πληρωμή  έξτρα  φόρου  σε χιλιάδες   συνταξιούχους  οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά παρελθόντων ετών (από το 2011 έως και το 2016).Τα εκκαθαριστικά χρεωστικά σημειώματα αφορούν συνολικά 71.000 φορολογούμενους και σύμφωνα με την επανεκκαθάριση που πραγματοποιήθηκε υπολογίζεται πως ο έξτρα φόρος ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1,300 ευρώ περίπου  ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις  φθάνουν και τα 10.000  ευρώ. Τα συνολικά έσοδα που αναμένουν οι φορολογικές αρχές από τα παραπάνω υπολογίζονται στα 93 εκ. ευρώ. 
 Το  ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο  Δίκτυο Συνταξιούχων) προχωρεί στην κατάθεση μηνυτήριας  αναφοράς  κατά της ηγεσίας της ΑΑΔΕ  παρατηρώντας  ότι  τα συγκεκριμένα αναδρομικά είχαν αργήσει να εισπραχθούν από τους δικαιούχους αρκετά χρόνια, δεν εμφανίζονταν στις βεβαιώσεις αποδοχών καθώς και στο ηλεκτρονικό σύστημα του TAXIS NET. Γι’ αυτό το λόγο δεν είχαν κατατεθεί τροποποιητικές δηλώσεις.Mάλιστα δεν υπήρξε καμμία γραπτή ή ηλεκτρονική ενόχληση στους  συνταξιούχους.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ζητά την άμεση παρέμβαση τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της δικής τους ολιγωρίας, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα με τόκους υπερημερίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι  οι συνταξιούχοι  βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφορία, διότι έλαβαν με καθυστέρηση αναδρομικά παρελθόντων ετών που δεν εμφανίζονταν στις βεβαιώσεις αποδοχών και για το λόγο αυτό δεν κατατέθηκαν εκ μέρους των δικαιούχων τροποποιητικές δηλώσεις.Όπως επισημαίνεται στην επιστολή :’δεν φτάνει λοιπόν που η τότε κυβέρνηση είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια να εκδώσει τις συντάξεις μας, και όχι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έρχεστε εσείς και μας κοινοποιείτε σήμερα χρεωστικά σημειώματα για κάτι το οποίο δεν ευθυνόμαστε ώστε να χρεωθούμε με τόκους υπερημερίας για την δική σας ολιγωρία.’’.


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αγαπητέ Ηλία. Ασχοληθηκα με τέτοια περίπτωση δικού μου προσώπου και δημοσίευσα σχετικό άρθρο στο aromalefkadas επικαιροτητα 4η σελίδα. Η περίπτωση είναι ενδιαφερουσα γιατί αναδυκνείει τις αδυναμίες του TAXIS.


Δημοφιλείς αναρτήσεις