Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020


OI 10  ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΙΣΦΟΡΕΣ-ΕΦΑΠΑΞ-ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με  10   σημαντικές   αλλαγές σε  συντάξεις και εισφορές  κατατίθεται σημερα  στη Βουλή το  ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Ο  υπουργός  Εργασίας  κ.Γ.  Βρούτσης  ,σε δηλώσεις του , επικεντρώνεται στις  19   διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τις οποίες χαρακτηρίζει θετικές με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.Κατα τον υπουργό  Εργασίας  το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070. Ταυτόχρονα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκπονήσει για πρώτη φορά επίσης ολοκληρωμένη μελέτη επάρκειας συντάξεων, που θα συνοδεύει το νομοσχέδιο.Ο  κ. Βρούτσης  συμπληρώνει ότι είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ιδιαίτερα ωφελημένοι, όμως, θα είναι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, οι οποίοι, με το νέο νόμο, θα δουν υψηλότερες παροχές, όταν συνταξιοδοτηθούν.
Οι 10  βασικές αλλαγές που φέρνει το  ασφαλιστικό νομοσχέδιο  είναι οι εξης:
1.Αυξάνονται κύριες  και επικουρικές συνταξεις  και ερχονται  αναδρομικά  εννιαμήνου. Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα υπάρχουν αυξήσεις στην επικουρική τους σύνταξη για όσους είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016 επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 300.000 συνταξιούχους που στο σύνολό τους είναι παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν δηλαδή συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 12 Μαίου του 2016 και προέρχονται κατά κύριο λόγο από 21 Ταμεία. Αυξήσεις θα δουν μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, εμπορουπάλληλοι, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι – συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζουπάλληλοι ΕΤΒΑ και Εμπορική, μηχανικοί κ.α. Οι αυξήσεις των επικουρικών θα κυμαίνονται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά θα είναι 99,57 ευρώ. Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και αναδρομικώς από 4 Οκτωβρίου θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Όσοι έχουν αποχωρήσει με 35ετία και πάνω θα έχουν πιο αισθητή αύξηση ενώ πλέον στα 42 χρόνια ασφαλιστικού βίου τα ποσοστά αναπλήρωσης θα φτάνουν στο μέγιστο επίπεδο των 51%. Θα υπάρξουν 2 κατηγορίες ωφελουμένων από τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. πρώτη κατηγορία είναι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που θα δουν εγχρήματες αυξήσεις στην τσέπη τους οι οποίες θα φτάσουν μέχρι τα 252 ευρώ.Η δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων θα δει αυξήσεις στις συντάξεις τους που θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά της σύνταξής τους, την οποία θα μειώσουν ή και θα την ξεπεράσουν.Υπενθυμίζεται  ότι για το σύνολο των συνταξιούχων, ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ τους δέσμευσε με την προσωπική διαφορά και ενέταξε τον όρο αυτό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.Ωστόσο, από 1-1-2023 θα υπάρξουν και νέοι ωφελούμενοι καθώς θα έχουμε και νέες -προβλεπόμενες εκ του νόμου- αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, οι οποίες θα ξεπεράσουν πλέον την -ήδη μειωμένη- προσωπική διαφορά.
Τα ποσά με αναδρομικά  θα δοθούν πριν τον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 21 Φεβρουαρίου, να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, να γίνουν οι απαιτούμενοι επανυπολογισμοί κύριων και επικουρικών συντάξεων και στη συνέχεια να καταβληθούν οι αυξήσεις στους δικαιούχους.
2.. Αλλάζει το  συστημα  εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών
Το νέο σύστημα διαρθρώνεται εντελώς διαφορετικά από το προηγούμενο. Τα ποσά των εισφορών αποσυνδέονται  πλήρως  από τα χρόνια εργασίας, από τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα αλλά και από το ύψος του κατώτατου μισθού. Οι 6 ασφαλιστικές κατηγορίες που διαμορφώνονται είναι ελεύθερης επιλογής από τον καθέναν και μπορεί να την αλλάξει στην αρχή κάθε έτους ανάλογα με τον προγραμματισμό του. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα οδηγούν σε συγκεκριμένα ύψη συντάξεων τα οποία οι ασφαλισμένοι θα τα γνωρίζουν καθ’ όλη την διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου. Επίσης  παρέχεται ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και, μάλιστα, με το νέο ασφαλιστικό νόμο, διευρύνεται όχι μόνο στους νέους επιστήμονες, (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), αλλά και σε κάθε έναν νέο που αποφασίζει να δημιουργήσει την επιχείρησή του. Η ειδική μέριμνα έχει να κάνει με μειωμένες εισφορές που θα έχει ο νέος για τα πέντε πρώτα έτη. Μάλιστα, ο νέος νόμος δεν θα υποχρεώνει κανέναν ελεύθερο επαγγελματία, μετά την πενταετία, να δίνει πίσω τη διαφορά των μειωμένων εισφορών και της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως τον υποχρέωνε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου. Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: "ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ", καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη.
3--Μειώνονται οι προϋποθέσεις για τον απαιτούμενο χρόνο των μισθωτών και των μη μισθωτών για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης. Ασφαλιστική ικανότητα είναι το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ κτλ.Ειδικότερα με το νέο νομοσχέδιο μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για τον μισθωτό σε 50 ημέρες και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2 μήνες, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.Ειδικότερα σήμερα για να αποκτήσει κάποιος μισθωτός ασφαλιστική ικανότητα και κατά συνέπεια παροχές υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου\, ενώ για να αποκτήσει κάποιος μη μισθωτός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και να έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
4.Παρέχεται  η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα πριν, να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, νοητής κεφαλαιοποίησης ΝDC. Το δικαίωμα της προαιρετικής τους υπαγωγής θα συνδυάζεται με την πλήρη εναρμόνιση όσων είχαν υποχρέωση να υπαχθούν.
5.Πλέον όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα θέλουν να εργαστούν θα μπορούν να το κάνουν και να λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Παράλληλα θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Οσοι συνταξιούχοι θελήσουν να εργαστούν στο στενό δημόσιο τομέα, μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Σε άλλη περίπτωση, η παρακράτηση της σύνταξής τους θα είναι στο 100%. Τέλος, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο αγρότης συνταξιούχος (σε όλα τα συναφή επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα) θα μπορεί να εργάζεται και να λαμβάνει το 100% της σύνταξής τους.
6.Ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνουμε τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
-7-Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, οποιοσδήποτε μισθωτός -που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα - με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
8-Για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής
 9.Με διάταξη νόμου - και όχι με εγκύκλιο - λύνεται οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους. Η διάταξη αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα.
10. Καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το «μπλοκάκι» στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός. Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από το μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ. Εφόσον οι κρατήσεις εργαζόμενου και εργοδότη στο 27,10% του μεικτού μισθού καλύπτουν το ποσό των 252 ευρώ, ο ασφαλισμένος δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του. Διαφορετικά θα καταβάλλει στο «μπλοκάκι» κατ ελάχιστον το υπόλοιπο και μέχρι την συμπλήρωση των 252 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως απαλλάσσονται από τις διπλές εισφορές όσοι έχουν μεικτό μισθό άνω των 934 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις