Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020


 ΠΩΣ  ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ  1  ΕΚΑΤΟΜ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Καλοκαιρινός μποναμάς  περιμένει τον Ιούνιο, περιπου 1 εκατομ.   συνταξιούχους κύριω ν και επικουρικών συντάξεων ,λόγω των αυξήσεων  και των αναδρομικών  εννέα μηνών,που φέρνει το υπο ψήφιση (την ερχόμενη εβδομάδα) ασφαλιστικό  νομοσχέδιο.
Μάλιστα  μελλοντικά   θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων αφου η σχετική αναλογιστική μελέτη που   συνοδεύει το νομοσχέδιο δειχνει ότι:
-Το όριο των 1000 ευρώ θα ξεπεράσει η μέση μηνιαία   σύνταξη  με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης σε 10 χρόνια, το 2030 από 807 ευρώ σήμερα ενώ η μέση περίοδος ασφάλισης θα ανέλθει στα 32.1 έτη από 30,8 σήμερα.
-Το 2070 η μέση κυρια σύνταξη θα αγγίξει τα 3.601 ευρώ με τη μέση περίοδο ασφάλισης να φθάνει τα 37.7 έτη.
-Η  μέση επικουρική σύνταξη από τα 188 ευρώ θα φθάσει τα 228 το 2030 και τα 877 ευρώ το 2070
Κατ΄αρχάς π ερίπου 1 εκ  συνταξιούχοι τον Ιούνιο θα δουν αυξήσεις   στην τσέπη  τους  ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό (συντάξιμα ετη άνω των 30). Λογω της αύξησης  των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους  εχουν πάνω από 30,1 συντάξιμα ετη),ο ι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων  συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.
Tα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και πάνω αυξάνονται. Οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως και μετά τον νέο νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.Στα 30 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37%, όπως ισχύει και σήμερα, και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα φτάσει το 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί σε 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%.Στα 40 έτη ασφάλισης, η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί σε 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για ασφάλιση 42 ετών, με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει το 51,01% από 46,80% που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% κατ' έτος.
Eπισημαίνεται οτι οσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024). Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά.
 Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, πάντως, απλώς θα διαπιστώσουν μείωση της προσωπικής διαφοράς τους, δηλαδή λογιστικό συμψηφισμό της όποιας αύξησης επρόκειτο να λάβουν από το νόμο Βρούτση και όχι χρήματα, στο χέρι.Στη  σχετική  έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου , ‘’φωτογραφίζεται’’ το κόστος αύξησης των κύριων συντάξεων μέσω της εφαρμογής των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, κατά τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής τους.Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για το τρέχον έτος, το κόστος ανέρχεται σε  79 εκατ. ευρώ. Το 2023, το κόστος εκτιμάται σε 222 εκατ. ευρώ και προφανώς μεγαλώνει με την πάροδο των ετών, όσο αυξάνονται και οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Παράλληλα έρχονται   αναδρομικές αυξήσεις   εννέα μηνών ,από 1η Οκτωβρίου 2019,   εως  1800 ευρώ  και μηνιαίες αυξησεις  έως 48% ,για 251.728  δικαιούχους επικουρικών συντάξεων . Αφορά όσους  είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016. .Πρόκειται για αποκατάσταση των άγριων περικοπών (εως 50%)που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου επι ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας  τις επικουρικές συντάξεις σε  φιλορωδήματα.Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη υπολογίσει το κόστος από τις αναπροσαρμογές αυτές περίπου στα 300 εκατ. ευρώ
Στο μεταξυ στις αντιδράσεις του νομοσχεδίου    προστέθηκε  και το ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο  Δίκτυο Συνταξιουχων) το οποίο σε ανακοίνωση του  παρατηρεί  ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο η κυβέρνηση ΝΔ, όχι μόνο δεν καταργεί -όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά- τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), αλλά αντίθετα τον διατηρεί ως προς όλες τις αρχές και τις κύριες δομές του. Τον ενισχύει και τον εξοπλίζει με νέες συμπληρωματικές ρυθμίσεις και τον αντικαθιστά σε ορισμένα μόνο δευτερεύοντα παραμετρικά ζητήματα, για τα οποία η Δικαιοσύνη είχε άλλη άποψη. Παράλληλα το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την βιωσιμότητα του Συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και δεν αναπληρώνει τις τεράστιες μνημονιακές απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι.
Όπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ με το νομοσχέδιο Βρούτση(μεταξύ αλλων):
1. Ενσωματώνονται και νομιμοποιούνται όλες οι μνημονιακές μειώσεις των νόμων (3863/10 – 3865/11 - 4051/12 - 4093/12), σε κύριες και επικουρικές που μαζί με τις μειώσεις του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) μείωσαν τις συντάξεις από 20% έως 60%.
2. Αφαιρούνται από τους συνταξιούχους 984.000.000 ευρώ τα οποία δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση κάθε Μάιο .
3. Παγώνει τις αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι και το 2023 και μετά οι όποιες αυξήσεις θα δίνονται και δεν θα είναι πάνω από το ήμισυ του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
4. Αδικεί κατάφωρα όσους ασφαλισμένους δεν μπόρεσαν (ή δεν θα μπορέσουν στο μέλλον) να ξεπεράσουν τα 30 χρόνια πλήρους ασφάλισης (ή 9.000 Η.Απ). Παράλληλα μετά τα 40 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται , σε 0,5%, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ανταποδοτικότητα των εισφορών και παροχών για ασφαλισμένους που θα έχουν εργαστεί για περισσότερα από 40 έτη. Ο τρόπος υπολογισμού με τους συντελεστές ανταποδοτικότητας δεν αποκαθιστά την αναλογικότητα και δεν συμβαδίζει με την
5. Συνεχίζεται ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού να αφορά το σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και λογιστικά από το 2002 μέχρι την έξοδο από την εργασία, ενώ πριν κι από το νόμο Κατρούγκαλου ήταν η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και η τελευταία πενταετία για τους δημόσιους υπαλλήλους (σταδιακά για τον μετά το 2007 χρόνο).
6. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του και την ολοκληρωτική λεηλασία των αποθεματικών του (7δις ευρώ). Ουσιαστικά καταργεί τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης. Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, με τη διατήρηση της λογιστικής αυτοτέλειας των κλάδων του ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική, Εφάπαξ) θα δημιουργήσει βραχύ-μεσοπρόθεσμα περισσότερα λειτουργικά προβλήματα απ' ό,τι επιδιώκει να λύσει, δεδομένης της έλλειψης προετοιμασίας που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα ενοποίησης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το σημερινό πρόβλημα καθυστέρησης στην έκδοση των συνταξιοδοτικών παροχών. (Διαφωνεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο με γνωμοδότησή του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις