Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020



ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ  ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Νομοσχέδιο-σκούπα  με  3 σημαντικές αλλαγές στην αγορά  εργασία  φέρνει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή τον επόμενο  μήνα.
Τις  βασικές  παραμέτρους του νομοσχεδίου παρουσιάζουν ‘ΤΑ ΝΕΑ’.Πρόκειται  για  την «ΕΡΓΑΝΗ 2», που θα μπει στην "καρδιά" της αγοράς εργασίας  και θα καθιερωσει  το ψηφιακό ωράριο ,την κάρτα του εργαζόμενου και μία σειρά από άλλες πολιτικές, οι οποίες   εχουν στόχο να ενδυναμώσουν την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα.Στο πλαίσιο αυτό αυστηροποιείται όλο το εργασιακό πλαίσιο μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των παραβατικών συμπεριφορών. Παράλληλα θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους κάτω από την «ομπρέλα» του ILO για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.Την ιδια ωρα  στο τέλος του μήνα ξεκινά  η διαδικασία  για την διαμόρφωση του νεου κατώτατου μισθου ενώ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ  η οποία  θα κρίνει την ‘τύχη΄’ των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα
Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα βασίζεται στους παρακάτω άξονες προτεραιότητας:
α) Στην ενοποίηση των επιμέρους λειτουργιών, καθώς και στην ενσωμάτωση νέων ψηφιακών λειτουργιών, όπως το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.
β) στην κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου
γ) στην ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του, για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία
δ) στη βελτίωση της διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του Ε.Φ.Κ.Α. και της Α.Α.Δ.Ε. για τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία, την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.
Οι τρεις  βασικές αλλαγές στα εργασιακά  που φέρνει η ΕΡΓΑΝΗ 2  είναι οι παρακάτω:
1.Ψηφιακό ωράριο:Το ψηφιακό ωράριο εργασίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά θα πρέπει να  τονιστει ότι καθημερινά υποβάλλονται 38.000 δηλώσεις για μεταβολές ωραρίου που επηρεάζουν 100.000 θέσεις εργασίας.Έτσι με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και θα συμπληρώνουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.Με το νέο σύστημα θα απαιτούνται λίγες, απλές και αυτοματοποιημένες κινήσεις για την καταγραφή του ωραρίου του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, αλλά και των μεταβολών στις ώρες εργασίας μέσω της αναβάθμισης του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε διαφορετική περίπτωση.
2.Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας:Με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.Με την θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας θα ενημερώνεται το σύστημα σε πραγματικό χρόνο για το χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ II. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.). Η εφαρμογή σε πρώτο στάδιο θα γίνει πιλοτικά, από τα μέσα Μαΐου κι έπειτα, στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ. Κατά πληροφορίες θα δοθεί όμως και ένα περιθώριο 2-3 μηνών προκειμένου οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν καταλλήλως.
  3-Λευκό μητρώο επιχειρήσεων:Ακόμη καθιερώνεται το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων που θα είναι ένας μηχανισμός επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών. Στο Λευκό Μητρώο θα εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν τεκμηριωμένα συμμόρφωση με όλες τις πρόνοιες της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οσοι εργοδότες εγγράφονται στο Λευκό Μητρώο θα έχουν ασφαλιστικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα. Το σχέδιο περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Οσον αφορά τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού  στον ιδιωτικό τομέα ,μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα σταλούν τα απαραίτητα έγγραφα μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας για να ξεκινήσει η διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού  των 650 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.Τονίζεται ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει για ένα χρόνο, από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.Όπως  εγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 4%-5%, επιπλέον 26 έως 32 ευρώ το μήνα, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται μεταξύ 676 -682 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο κατώτατος θα φθάσει τα 703 ευρώ σε βάθος τριετίας, επηρεάζοντας 500.000 εργαζόμενους.
Τέλος   εως τον ερχόμενο Μαιο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η υπόθεση εκδικάστηκε αρχές Δεκεμβρίου στο Δ' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Με την απόφασή τους οι δικαστές θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα.Εφόσον η απόφαση είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους (γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων) τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, για τα οποία ισχύει πλαφόν προσαύξησης στο 30% του μισθού, κάτι που θα σημάνει απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις