Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020


ΟΙ  15  ΑΛΛΑΓΕΣ  ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Κατατέθηκε στη Βουλή-εν μέσω απεργιών- το  ασφαλιστικο νομοσχέδιο το οποίο επιφέρει τις παρακάτω  15  αλλαγές:
1. Περίπου 1 εκ.  συνταξιούχοι τον Ιούνιο θα δουν αυξήσεις   στην τσέπη  τους  ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό (συντάξιμα ετη ανω των 30).
2. Ερχονται   αναδρομικές αυξήσεις   εννέα μηνών ,από 1η Οκτωβρίου 2019,   εως  1800 ευρώ  και μηνιαίες αυξησεις  έως 48% ,για 251.728  δικαιούχους επικουρικών συντάξεων . Αφορά όσους  είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016.
3.Καθιερωνεται  διπλό σύστημα  υπολογισμού  για τους ενστόλους  ώστε  να μην αδικηθουν  από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αφού συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας.
4-Εισάγεται νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους  επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους   και αγρότες με 6+1 επίπεδα ασφάλισης.Προβλέπονται ως κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά τα 210 ευρώ και ως ανώτερη τα 566 ευρώ τον μήνα. Η  επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης
5-Για τους απασχολούμενους  συνταξιούχους μειώνεται η  παρακράτηση της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από το 60% που ισχύει σήμερα στο 30%.
6-Μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του
7-Καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το «μπλοκάκι» στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός
8-Επέρχονται  αλλαγές στο καθεστώς παράλληλης ασφάλισης για τους ασφαλισμένους οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή μη μισθωτού.  
9 .Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης
10.Δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους καθώς καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων.
11.Καταργείται το  ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου για την επιχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους
12 -Δίδεται η "δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας.
13. Η μείωση στις εισφορές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης  θα ισχύσουν από 1/6/2020.
14.Aπό 1/1/2021 θα δοθεί η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο επικουρικό και το εφάπαξ για όσους δεν είχαν έως τώρα τη σχετική δυνατότητα.
15. Ορίζεται ότι από 1-1-2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των με αριθ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας και κατά δεύτερον η δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας. Η δαπάνη των πολιτικών αυτών χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πάντως η  κριτική κατά του νομοσχεδίου από εργατικά συνδικάτα και αντιπολιτευση  επικεντρώνεται στα  παρακάτω  10 σημεία:
1.Καταργεί τη λεγόμενη 13η σύνταξη, το επιδομα  δηλαδή που ειχε καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
2--Ενσωματώνονται  όλες οι  μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων κύριων και επικουρικών (ν. 3863/10 -  4024/11 - 4051/12 - 4093/12), που μαζί με τις μειώσεις του ν. 4387/2016(νόμος  Κατρούγκαλου)μείωσαν τις συντάξεις από 20% έως 60%.
3. Παγώνει τις αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι και το 2023 και μετά οι όποιες αυξήσεις θα δίνονται, δεν θα είναι πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
4-.Αδικεί κατάφωρα  όσους ασφαλισμένους δεν μπόρεσαν (ή δεν θα μπορέσουν στο μέλλον) να ξεπεράσουν τα 30 χρόνια πλήρους ασφάλισης (ή 9.000 ΗΑ).Παράλληλα μετά τα 40 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται,σε 0,5%, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ανταποδοτικότητα των εισφορών και  παροχών για ασφαλισμένους που θα έχουν εργαστεί για περισσότερα από 40 έτη.
5-  Συνεχίζεται ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού να αφορά το σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και λογιστικά από το 2002 μέχρι την έξοδο από την εργασία, ενώ πριν κι από το νόμο Κατρούγκαλου ήταν η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και η τελευταία πενταετία για τους δημόσιους υπαλλήλους (σταδιακά για τον μετά το 2007 χρόνο).
6- Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του και την ολοκληρωτική λεηλασία των αποθεματικών του (7δις ευρω).Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, με τη διατήρηση της λογιστικής αυτοτέλειας των κλάδων του ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική, Εφάπαξ) θα δημιουργήσει βραχυ-μεσοπρόθεσμα περισσότερα λειτουργικά προβλήματα απ' ό,τι επιδιώκει να λύσει, δεδομένης της έλλειψης προετοιμασίας που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα ενοποίησης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το σημερινό πρόβλημα καθυστέρησης στην έκδοση των συνταξιοδοτικών παροχών.
7-.Δεν αποκαθιστά τη μεγάλη αδικία με τις περικοπές στις συντάξεις αναπηρίας που επέβαλλε ο νόμος Κατρουγκαλου.Ετσι παραμένει σε  ισχύ η διάταξη συμφωνα με την οποία στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω ανικανότητας με ποσοστό ανικανότητας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό ανικανότητας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω ανικανότητας με ποσοστό ανικανότητας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Στους συνταξιούχους με ποσοστό ανικανότητας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.».
-8  Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.
9-Διατηρεί την κατάργηση των κατωτάτων ορίων στις επικουρικές συντάξεις, που επέβαλε ο «νόμος Κατρούγκαλου»
10-Διατηρεί  τις μεγάλες μειώσεις των κατωτάτων ορίων στις κύριες συντάξεις (από 492 € σε 384 και 345 €, αντίστοιχα)ενώ διατηρεί  τον θεσμό τού επανυπολογισμού των «παλαιών» συντάξεων και   προβαίνει στην άμεση περικοπή τής «θετικής» προσωπικής διαφοράς, συμψηφίζοντάς την παράνομα με την αύξηση από την εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης που διατάσσει η υπ’αριθ. 1891/2019 απόφαση του ΣτΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις