Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018


MEIΩΣΕΙΣ-ΣΟΚ ΕΩΣ 465 ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ-ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Μειώσεις  εως και 40% , που φθάνουν και τα 465 ευρώ το μήνα, εχουν περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/05/2016(νόμος Κατρούγκαλου) ο οποίος επέφερε συνολικά 22 περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της  δουλειάς.Κι αυτό όταν η κυβέρνηση  πανηγυρίζει για την αναστολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλιών ασφαλισμένων, για το 2019 ενώ αρνέιται να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψει τα αναδρομικά.

Η ΑΔΕΔΥ παρουσίασε  χτες την υπ’ αριθμ. 9397/1-12-17 απόφαση του ΕΦΚΑ για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένο  με 40 χρόνια υπηρεσίας, ο οποίος έχει μηνιαία μείωση στην κύρια σύνταξη του κατά 464,97 ευρώ τον μήνα.Συγκεκριμένα η σύνταξη του υπαλλήλου  αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010 θα ήταν 1574,02 ευρώ όπως λέει η απόφαση του ΕΦΚΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1019,05 ευρώ.Δηλαδή η μείωση είναι 464,97 ευρώ τον μήνα.

Επισημαίνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου- εκτός από τις δραματικές  περικοπές στις συντάξεις- επέφερε και τις παρακάτω πρόσθετες περικοπές:

--Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, μετά από μία περίοδο (2015 -2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχήσει ήδη το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 774 ευρώ.
-- Από το 2019 έως και το 2022, επίσης, δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. 
--Επικουρικές συντάξεις τις οποίες έχουν αιτηθεί ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα, υπόκεινται μειώσεις έως και 50% κατ΄ εφαρμογή των περικοπών που υπέστη 1 στις 5 καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τον Ιούνιο του 2016.
--- Μετά από μία μεταβατική περίοδο, από το 2022, όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης
-- Για τις συντάξεις χηρείας  ο νόμος Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργεί σύνταξη (χηρείας) αφού προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος, αν είναι κάτω των 52 ετών, δεν παίρνει σύνταξη. Παράλληλα μειώθηκε το ποσό της σύνταξης από 70% σε 50%.
--Τα μερίσματα τα οποία λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχουν μειωθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 κατά 40%. Οι μειώσεις αυτές ισχύουν σε κάθε δημόσιο υπάλληλο (που υπάγεται στο ΜΤΠΥ) ο οποίος βγαίνει στην σύνταξη.
--Τα εφάπαξ τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 καταβάλλονται μειωμένα  έως 20%.
-- Η νέα  εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ αλλά και η αυξημένη εισφορά 6% (από το 4%) σε όλες τις κύριες συντάξεις για τον ίδιο λόγο ισχύει κανονικά από την 1η Ιουλίου του 2015, έστω και αν έχει διορθωθεί η βάση υπολογισμού της.  

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ο ίδιος νόμος δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες. Έτσι τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι «με το νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις.Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις!

Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι αναμένουν με αγωνία την κρίσιμη απόφαση της ολομέλειας του  ΣτΕ  για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου(4387/2016).Την κατάργηση του νόμου ζητεί η αντιπολίτευση, τα εργατικά συνδικάτα ,οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς κα. Η σημαντικότερη απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας κατά του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί (συζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο) και αναμένεται εντός των προσεχών μηνών. Συνολικά έγιναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φορείς και οργανώσεις πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών κ.λπ., οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ο ασφαλιστικός νόμος.Το Ενιαίο Δικτυο Συνταξιούχων ασκησε προσφυγή κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά).

αρθρο ΗΛΙΑ  ΓΕΩΡΓΑΚΗ  ΣΤΑ 'ΝΕΑ'  4/12/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις