Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΚΡΑΧ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ:160.ΟΟΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ  ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!!!
Ξεπερνούν τις 160.000 το σύνολο των πράξεων που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ,για το δημόσιο (έκδοση  μειωμένων  συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων, αναγνώριση προϋπηρεσιών,αναπροσαρμογές συντάξεων,τροποποιήσεις πράξεων κλπ).
 Οι δημόσιοι  υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται  περιμένουν πάνω απο 2,5  χρόνια  για να λάβουν τη  ψαλιδισμένη  σύνταξη τους λόγω της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στον διαλυμένο ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία  :
-Εκκρεμούν από πριν το 2016 μέχρι σήμερα : 10.000 κανονισμοί συντάξεων.
-5000 μεταβιβάσεις( μειωμένες νέες συντάξεις λόγω θανάτου).
-15.000 αποφάσεις ανασπροσαρμογής συντάξεων κι αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου.
-100.000 αποφάσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας και στρατιωτικής θητείας κλπ.
Γενικά το σύνολο των πράξεων που εκκρεμούν για τους δημόσιους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ,,ξεπερνά τις 160.000. 
Όπως δηλώνει στα ‘ΝΕΑ’ ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, το σύστημα απονομής των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων έχει μπλοκάρει εδώ και καιρό,αφού υπάρχουν 160.000 και πλέον  συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες,οι οποίες δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.Οι υποσχέσεις –προσθέτει-του υφυπουργού εργασίας κ.Πετρόπουλου ότι θα ενισχύσει με 50 ακόμη υπαλλήλους την αρμόδια διευθυνση  του ΕΦΚΑ,που απονέμει τις συντάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων ,αποδείχθηκε ότι ήταν ‘’λόγια του αέρα’’ .Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην αρμόδια διεύθυνση περίπου 50 υπάλληλοι και με την έκδοση των συντάξεων(απονομή σύνταξης)ασχολούνται 10-15 ,ενώ οι αιτήσεις είναι χιλιάδες.Οι υπόλοιποι ασχολούνται με τις δεκάδες χιλιάδες άλλες συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες που υπάρχουν(αναγνώριση προϋπηρεσιών,αναπροσαρμογές συντάξεων,τροποποιήσεις πράξεων κλπ).Κατα τον κ.Μπράτη η  κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και σε λίγους μήνες ούτε αυτές οι ελάχιστες συντάξειςπου εκδίδονται σήμερα,δεν θα μπορούν να εκδοθούν.Τόσο χαοτική είναι η κατάσταση που ούτε το ίδιο το υπουργείο δεν έχει  αξιόπιστα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν.Όπως προσθέσει ο κ. Μπράτης αυτή η τεράστια καθυστέρηση  έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να βρίσκονται σε απόγνωση.Το σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει και γι αυτό οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ έχουν κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις,αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο οργανισμός.Κι αντί ο αρμόδιος υφυπουργός ο κ.Πετρόπουλος να δώσει λύσεις ,πανηγυρίζει για δήθεν πλεονάσματα τη στιγμή που χιλιάδες συντάξεις δεν έχουν εκδοθεί κι οι συνταξιούχοι δεν πληρώνονται.
Όπως παρατηρεί η γεν. γραμματέας  του ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) Πόπη Μουρίκη ''το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος  δεν έχει αλληλογραφήσει εδώ και 27 μήνες σε πάρα  πολλές περιπτώσεις με Υπουργεία και υπηρεσίες,  ώστε να δοθούν οι εισφορές από το 2002 και μετά προκειμένου να υπολογιστούν οι συντάξεις με τον 4387/16(νόμος Κατρουγκαλου).  Υπάρχουν -προσθέτει- και περιπτώσεις που έχει γίνει η σχετική αλληλογραφία, όπου όμως οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να δώσουν τις απαιτούμενες εισφορές  ( π.χ σε καθηγητές καθώς και δασκάλους από διάφορα σχολεία) και βέβαια υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που υπάρχουν οι εισφορές από το 2002 και μετά στον φάκελο συνταξιοδότησης, αλλά λόγω  διαδοχικής δεν υπάρχει το λογισμικό από 1/6/2016 έως και σήμερα.
Σημειώνεται ότι στο  στάδιο της προανακριτικής  διαδικασίας βρίσκεται η  μηνυτήρια αναφορά  η οποία κατέθεσε προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών το ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας της Εφης Αχτσιόγλου και των διοικητών του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου καταγγέλλοντας ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ για να το εμφανίζει στους δανειστές.Ακολουθούν μαζικές αγωγές  με διεκδίκηση  μεγάλων χρηματικών ποσών από τους υπευθύνους.
Πάντως από τις 21  Δεκεμβρίου 2018 τα εκκαθαριστικά των παλιών συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντες πρίν τον Μαιο του 2016) θα ειναι διαφορετικα σε σχέση με το  παρελθον δεδομένου ότι θα προστεθεί η προσωπική  διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου.Σε  1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, η προσωπική διαφορά θα είναι θετική, δηλαδή τους βγαίνει ότι παίρνουν παραπάνω από τη σύνταξη που επανυπολογίστηκε.Για παράδειγμα, σήμερα έχουν σύνταξη 1.200 ευρώ και με το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) βγαίνει στα 950 ευρώ. Εχουν επομένως θετική διαφορά 250 ευρώ (1.200-950=250) την οποία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χωρίς να μειωθεί .
Σε περίπου 600.000 συνταξιούχους –συμφωνα με  το υπουργείο Εργασίας- οι προσωπικές διαφορές είναι αρνητικές, δηλαδή η σημερινή τους σύνταξη είναι μικρότερη από αυτή που βγάζει ο επανυπολογισμός του Κατρούγκαλου, και θα πρέπει να πάρουν την αύξηση της διαφοράς αυτής σε πέντε ετήσιες δόσεις από το 2019 ως και το 2023.
Ειδικότερα  συμφωνα με τα στοιχεία του  υπουργείου Εργασίας :
- Η μεγαλυτερη κατηγορία από τους  δικαιούχους αυξήσεων είναι αυτή που αφορά περίπου 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους (με απολαβές από 420-500 ευρώ το μήνα) οι οποίοι δικαιούνται αυξήσεις ύψους 50 ευρώ το μήνα, οι οποίες όμως θα τους καταβληθούν τμηματικά σε βάθος 5ετίας, με πρώτη καταβολή ποσού 10 ευρώ στις 1/1/2019 και αντίστοιχο ποσό θα προστίθεται στη σύνταξή τους στις αρχές  των επόμενων 4 ετών έως το 2023.Έτσι η πλήρης καταβολή της αύξησης των 50 ευρώ το μήνα θα ολοκληρωθεί το 2023. Στους παραπάνω συνταξιούχους γήρατος περιλαμβάνονται και αρκετές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων από τις 280.000 που ελάμβαναν το ΕΚΑΣ (κυμαίνονταν από 30-200 ευρώ το μήνα)  το οποίο τους κόπηκε με απαίτηση των θεσμών ως προαπαιτούμενο του τρίτου Μνημονίου.
-Περίπου 180.000 συνταξιούχοι χηρείας που σήμερα λαμβάνουν 260 ευρώ θα λάβουν συνολική  αύξηση ύψους 110 ευρώ το μήνα η οποία όμως και σε αυτούς θα καταβληθεί τμηματικά και ανά έτος με ολοκλήρωση σε 5 χρόνια δηλαδή το 2023. Με αρχή την1/1/ 2019. όπου θα λάβουν 22 ευρώ και αντίστοιχο ποσό θα προστίθεται στη σύνταξή τους αρχές κάθε χρόνου μέχρι στο 2023.
-Περίπου 50.000 χαμηλοσυνταξιούχοι αναπηρίας (σε σύνολο 250.000 συνταξιούχων αναπηρίας) θα λάβουν από 1/1/2019 αύξηση 16 ευρώ το μήνα με κατάληξη το 2023 όπου  τελικά η αύξηση θα διαμορφωθεί σταδιακά στα 80 ευρώ το μήνα.


 Πάντως η κυβέρνηση-σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική- αποκρύπτει τις δραματικές περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου (επέφερε 21 μειώσεις στις συντάξεις,υψους 10 δις. ευρω).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις