Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:ΔΙΠΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-
-ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Μπαράζ αγωγών για αναδρομικά – στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης –, αυτή τη φορά από χιλιάδες νέους συνταξιούχους (με σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου), αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων για τους παλιούς συνταξιούχους μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Κι αυτό γιατί η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων: τους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και θα συνεχίσουν να εισπράττουν την προσωπική διαφορά, και τους νέους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εργασία τους μετά τις 12 Μαΐου 2016 και η σύνταξή τους είναι χαμηλότερη από εκείνη των παλαιών γιατί υπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Θα πρόκειται δηλαδή για ακόμη ένα κύμα προσφυγής μαζί με αυτό των συνταξιούχων που ζητούν τις επιστροφές των αναδρομικών από τις περικοπές των συντάξεών τους και των δώρων εξαιτίας του Μνημονίου.Ηδη συνταξιουχικές οργανώσεις και δικηγορικά γραφεία  αναμένουν την δημοσίευση της σχετικής διάταξης στο ΦΕΚ προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάθεση των αγωγών.
 Θα πρέπει να τονιστεί ότι με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου ισοπεδώθηκαν οι συντάξεις, τα εφάπαξ, τα μερίσματα, κόπηκαν ακόμη και οι αναπηρικές συντάξεις, αλλά και οι συντάξεις χηρείας. Μειώθηκαν δραματικά τα ποσά των νέων συντάξεων (από τον Μάιο του 2016) έως 40%. Παράλληλα ο νόμος Κατρούγκαλου δημιούργησε ένα άδικο κοινωνικά και κυρίως αναλογιστικά ασφαλιστικό σύστημα, με συντάξεις οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις εισφορές που θα καταβληθούν. Οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή, οι εισφορές που καταβάλλονται είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις.Επίσης, από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, έπειτα από μια περίοδο (2015-2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχίσει ήδη το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 774 ευρώ.
Tην ιδια ‘ωρα με καταιγιστικό ρυθμό όλα τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία της χώρας δικαιώνουν όσους συνταξιούχους και εν ενεργεία εργαζομένους προσφεύγουν και ζητούν την αναδρομική καταβολή των τριών Δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας) καθώς και την εφεξής και κατ’έτος καταβολή τους.
Όλα τα κατώτερα Δικαστήρια της χώρας μας συμμορφώνονται με τις αμετάκλητες αποφάσεις τής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’αριθ. 1-4/2018) και με τις υπ’αριθ. 127/2016 και 1227/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αγωγές πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι υποθέσεις που εκδικάζονται τώρα και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.Όσοι συνταξιούχοι κινήθηκαν δικαστικά από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, βρίσκονται «μπλεγμένοι» μεταξύ απόφασης του ΣτΕ και νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να ανακόψει το κύμα των διεκδικήσεων. Δικαστήρια επιδικάζουν επιστροφές ποσών, από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, ενώ υπάρχουν αποφάσεις που τα αναδρομικά εκτείνονται και μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου(13 Μαΐου 2016).
Όλα πάντως θα κριθούν από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου  Κατρούγκαλου. Σημείο κλειδι θεωρείται το άρθρο 14, που αφορά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, καθώς πρόκειται για τον μηχανισμό με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να «ξεπεράσει» τα δημοσιονομικά αδιέξοδα που δημιούργησε η πρώτη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2015.
Σχετικά με την υπο ψήφιση  διάταξη- για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1-1-2019, ο δικηγόρος κ. Δημήτρης  Μπούρλος- αναλύει τις αλλαγές:

Α. Κύριες συντάξεις.

Στους «παλαιούς» συνταξιούχους που η σύνταξή τους υπολογίσθηκε όπως όριζαν οι διατάξεις πριν την εφαρμογή του ν. 4387/2016 και επανυπολογίσθηκε σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 33 ν. 4387/2016, ακόμη και αν μετά τον επανυπολογισμό προβλέπεται μηνιαίο ποσό χαμηλότερο του σήμερα καταβαλλομένου, θα συνεχίσει να καταβάλλεται το ίδιο ποσό. Η διαφορά μεταξύ του παλαιού υπολογισμού και του επανυπολογισμού θα καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά» η οποία από 1-1-2023 θα συμψηφίζεται κατ΄ έτος με τις ετήσιες αναπροσαρμογές των συντάξεων μέχρι την πλήρη εξάλειψή της. Στα πλαίσια αυτά θα συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα οικογενειακά επιδόματα (προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών), στις περιπτώσεις που σήμερα καταβάλλονται στους συνταξιούχους.  Στους «νέους» συνταξιούχους, δηλαδή αυτούς που η σύνταξή τους υπολογίσθηκε με τον νόμο 4387/2016, θα συνεχίσει από 1-1-2019 να καταβάλλεται το ίδιο ποσό που καταβάλλεται σήμερα. Όσοι δε από αυτούς είχαν τα bonus «προσωπικής διαφοράς» επειδή υπέβαλαν αιτήσεις εντός 2016, 2017 και 2018 και η διαφορά ποσού σύνταξης μεταξύ παλαιού και νέου τρόπου υπερέβαινε το 20%, θα συνεχίσουν να έχουν την προσαύξηση της σύνταξης με την «προσωπική διαφορά». Ας σημειωθεί ότι για την κατηγορία αυτή δεν προβλέπεται συμψηφισμός της «προσωπικής διαφοράς» με τις μελλοντικά προσδοκώμενες (από 1-1-2023) αυξήσεις των συντάξεων, που βεβαίως σημαίνει ότι θα τύχουν κανονικά των μελλοντικών αυξήσεων των συντάξεων.

Γι΄αυτούς τέλος που θα υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά την 1-1-2019, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης θα γίνει σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8 και 30 του ν. 4387/2016, χωρίς προφανώς καμία «προσωπική διαφορά» και χωρίς προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών. Να υπενθυμίσουμε δε ότι τα οικογενειακά επιδόματα πλέον έχουν εξέλθει του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και χορηγούνται όχι με βάση κοινωνικοασφαλιστικές προϋποθέσεις αλλά αμιγώς με εισοδηματικά κριτήρια.

Β. Επικουρικές συντάξεις

Για όλους τους συνταξιούχους θα συνεχίσει η καταβολή του ίδιου ποσού σύνταξης που καταβάλλεται και σήμερα. Στις δε περιπτώσεις που μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων (Ιούνιος-Ιούλιος 2016) ένα τμήμα του ποσού σύνταξης κατεβάλλετο ως «προσωπική διαφορά» (αφορά περιπτώσεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπελείπετο των 1.300 ευρώ), το τμήμα αυτό για το οποίο με τον ν. 4472/2017 είχε νομοθετηθεί περικοπή έως 18%, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις