Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ-ΑΥΞΗΣΗ ΕΩΣ  25  ΕΥΡΩ

Από 20  εως  25  ευρώ(περίπου 4%) θα είναι η αύξηση που σχεδιάζεται να δοθεί στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2019.Δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.Οι αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η δρομολόγηση της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών, αναμενεται να ληφθούν  από το υπουργείο Εργασίας προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Kι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επερχόμενη μικρή αύξηση του  κατώτατου μισθού (να θυμηθούμε ότι ο κ.Τσίπρας  είναι υποσχεθεί επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρω),την ιδια ωρα γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ(καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ) .Πλέον ο ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και μισθό – βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Μπροστά σε  αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα η κυβέρνηση  μιλάει για αύξηση λίγων ευρώ στους μισθούς, τη στιγμή που με τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου που ψήφισε -ήδη από το 2016 στα 8.636 ευρω , ενώ από το 2020 στα 5.681 ευρω , από 9.545 ευρω το 2014- όλοι οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό.Μάλιστα τα επίσημα στατιστικά  στοιχεία δείχνουν ότι έχει επέλθει πλήρης αποσύνθεση στην ελληνική αγορά εργασίας όπου το 38% των εργαζομένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο( 3,39 ευρώ την ώρα ή 27,12 ευρώ την ημέρα) μισθό.Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι  θέσεις των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων για την προωθούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού εχουν ήδη  υποβληθεί  στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ,έχουν ως  εξης:
-Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από την αύξηση του μισθού στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα της κρίσης και στους κλάδους που εξαρτώνται από τον διεθνή ανταγωνισμό. Κλειδί για την αύξηση του μισθού, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι η σύνδεση του ποσοστού αύξησης με τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο δεν σημειώνουν αυξητικές τάσεις, αλλά αντίθετα μειώνονται.Ο μέσος μισθός από 1.011,2 ευρώ το 2014 διαμορφώθηκε σε 982,4 το 2017. Δηλαδή μειώθηκε κατά 3%. Γι' αυτό εκφράζει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη αύξηση άνω του 3% για προεκλογικούς λόγους. Μάλιστα, οικονομετρικές μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση πάνω από 3%-5% θα έχει επίπτωση στην αγορά εργασίας και θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας κατά 15%.

 -Η  έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)  προτείνει μια μεγάλη αύξηση έως 10% ( 58 ευρώ). Στη μελέτη ο επιστημονικός φορέας σημειώνει ότι δεν έλαβε υπόψη του μόνο τα γνωστά οικονομικά μοντέλα αλλά και κοινωνικές παραμέτρους με στόχο την ενίσχυση των χαμηλόμισθων.
-Στην έκθεσή του το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) παρουσιάζει δύο σενάρια: το πρώτο με αύξηση 5% και το δεύτερο με 10%. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέρος του οποίου θα επιστρέψει στην κατανάλωση ενώ θα ενισχυθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, όπως τονίζει η έκθεση της ΕΣΕΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει την αμοιβή της μερικής απασχόλησης, το ύψος του επιδόματος ανεργίας, τις παροχές μητρότητας αλλά και τα άλλα βοηθήματα που χορηγεί ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Θα αυξηθεί επίσης η κατώτατη εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και η επικουρική σύνταξη, καθώς για τον υπολογισμό αυτών των παροχών και των εισφορών λαμβάνεται υπόψη το ύψος του κατώτατου μισθού.Ο ΟΑΕΔ, που θα υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, υπολογίζει ότι μια αύξηση 1% του κατώτατου μισθού θα του κοστίσει 10,621 εκατ. ευρώ
Τέλος από την πλευρά της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) ζητά να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης, δηλαδή στα 751 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις