ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΓΙΑ 3 ΕΚΑΤΟΜ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Αναδρομικά τριών ταχυτήτων διεκδικούν πανω από 3 εκατομ. συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι που σπεύδουν μαζικά στο ‘’παρά πέντε’’ για να υποβάλλουν εως τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018 αίτησεις για διακοπή της παραγραφής .Η ‘τυχη’ των αναδρομικών από το ΣτΕ αναμένεται να κριθεί εντός του 2019.
Επισημαίνεται ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ(επικουρικό) θα κληθούν στις 23 Ιανουαρίου 2019 να λογοδοτήσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί δεν εφαρμόζουν τις μέχρι τώρα αποφάσεις του, που προβλέπουν διακοπή αντισυνταγματικών μειώσεων με επιστροφές χρημάτων στους συνταξιούχους. Βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκτελέσει τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τα σωματεία των συνταξιούχων προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ , και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Συμμόρφωσης κατά της μη εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων.Η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προσδιόρισε να συζητηθούν οι αιτήσεις στις 23 Ιανουαρίου 2019 και όρισε εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Σοφία Βιτάλη.Έτσι, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν στις 23 Ιανουαρίου 2019 οι αιτήσεις Σωματείων συνταξιούχων (του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΑΤ (ήδη ΕΤΕΑ), κ.λπ.) κατά της άρνησης της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του έτους 2015, με τις οποίες κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.
Με τα νέα δεδομένα , τα αναδρομικά διεκδικούν οι παρακάτω 3 κατηγορίες συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων:
1.ΟΙ νέοι συνταξιούχοι, με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, που ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου. Η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων: τους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και θα συνεχίσουν να εισπράττουν την προσωπική διαφορά, και τους νέους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εργασία τους μετά τις 12 Μαΐου 2016 και η σύνταξή τους είναι χαμηλότερη από εκείνη των παλαιών γιατί υπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι μειώσεις εως και 40% , που φθάνουν και τα 465 ευρώ το μήνα, εχουν περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/05/2016(νόμος Κατρούγκαλου) ο οποίος επέφερε συνολικά 22 περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.
3. Οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δικαιώθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά των δώρων που σταμάτησαν να παίρνουν από το 2013 και μετά. Τονίζεται ότι προσθεσμία εως τις 31/12/2018 έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την υποβολή της αίτησης για διακοπή της παραγραφής μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τα αναδρομικά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Η απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την περικοπή των δώρων έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου για οριστική – τελική κρίση.
Υποβάλλοντας αίτηση στην υπηρεσία ή δικαστική προσφυγή έως 31/12/2018, διεκδικούνται τα αναδρομικά των ετών 2016, 2017 συν το τρέχον 2018.Έως 31/12/2018 από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους διεκδικούνται συνολικά 3.000 ευρώ μικτά..Το πλέον σημαντικό των διεκδικήσεων είναι, όχι η καταβολή των αναδρομικών, αλλά ότι εάν η υπόθεση έχει θετική κατάληξη, το κράτος θα υποχρεωθεί από εδώ και πέρα να επαναφέρει τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, μόνιμα πλέον. Η μόνιμη επαναφορά αυτών των επιδομάτων είναι περίπου 700.000.000 ευρώ κατ’ έτος. Το αναδρομικό κόστος είναι περίπου 1,8 δισ. ευρώ εφάπαξ.
3. Οι παλιοί συνταξιούχοι (που είχαν πάρει σύνταξη μέχρι 12/5/2016) οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά από τις μειώσεις που είχαν μετά το 2013 από το δεύτερο Μνημόνιο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι.
Tην ιδια ‘ωρα με καταιγιστικό ρυθμό όλα τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία της χώρας δικαιώνουν όσους συνταξιούχους και εν ενεργεία εργαζομένους προσφεύγουν και ζητούν την αναδρομική καταβολή των τριών Δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας) καθώς και την εφεξής και κατ’έτος καταβολή τους.
Όλα τα κατώτερα Δικαστήρια της χώρας μας συμμορφώνονται με τις αμετάκλητες αποφάσεις τής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’αριθ. 1-4/2018) και με τις υπ’αριθ. 127/2016 και 1227/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αγωγές πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι υποθέσεις που εκδικάζονται τώρα και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.Όσοι συνταξιούχοι κινήθηκαν δικαστικά από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, βρίσκονται «μπλεγμένοι» μεταξύ απόφασης του ΣτΕ και νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να ανακόψει το κύμα των διεκδικήσεων. Δικαστήρια επιδικάζουν επιστροφές ποσών, από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, ενώ υπάρχουν αποφάσεις που τα αναδρομικά εκτείνονται και μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου(13 Μαΐου 2016).
Όλα πάντως θα κριθούν από την επικείμενη πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Σημείο κλειδι θεωρείται το άρθρο 14, που αφορά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, καθώς πρόκειται για τον μηχανισμό με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να «ξεπεράσει» τα δημοσιονομικά αδιέξοδα που δημιούργησε η πρώτη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου