Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017



ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΦΤΩΧΩΝ

Μια νέα στρατιά  φτωχών  δημιουργεί  η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Μάλιστα νέα  έρευνα καταδεικνύει ότι, τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας εμφάνισαν εκρηκτική αύξηση -της τάξης του 40%- στο διάστημα 2008 – 2015.

Ο καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, σχολιάζοντας  στα ‘ΝΕΑ’’τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας , για την έκρηξη της φτώχειας στην χώρα μας ,εκτίμησε ότι, τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι-φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ το μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.Επομένως, κατέληξε ο κ. Ρομπόλης, εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες, οι οποίες σήμερα αποτελούν την κατηγορία των φτωχών (άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη, κι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας 200 έως 250 ευρώ) θα έρθει προοδευτικά με αυξανόμενη τάση να προστεθεί άλλη μια κατηγορία φτωχών που θα είναι οι «εργαζόμενοι – φτωχοί». Δηλαδή θα εργάζεται κάποιος και ταυτόχρονα θα διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας».

Σημειωνεται ότι τα επιστημα  στατιστικά στοιχεια δειχνουν ότι οι  4 στους 10 Έλληνες  βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ωστόσο το κατώφλι της φτώχειας(4.100 ευρω ετησίως για μεμονωμένο άτομο) παίρνουν ολοένα και περισσότεροι συνταξιουχοι.Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αν καταργηθούν οριστικά οι προσωπικές διαφορές -όπως ζητούν  οι πιστωτές και συμφώνηση η κυβέρνηση-οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης θα αγγίζει συνολικά το 65%, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένεια.Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δις. ευρω από το 2010 με τις 13 περικοπές στις συντάξεις που έφθασαν και το 60%.Ηδη σύνταξη μικρότερη από το όριο της φτώχειας, που βρίσκεται στα 665 ευρώ, λαμβάνουν οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας.

Ενδεικτικά της επιδείνωσης στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που επισημαίνει ακόμη πωςο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου, έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44.8% των συνταξιούχων παίρνουν μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας .

Στο μεταξύ στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015 κατέληξαν οι επιστήμονες του "Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας" (IW).Σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγαν, δεν αρκεί όμως να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.


Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο "πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας", τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι «ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%» λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό reuters. Aυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών» τονίζει ο ερευνητής.Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις