Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017


''ΚΛΕΒΟΥΝ' ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!

Μία σύνταξη το 'ετος   (αντι για την 13η σύνταξη που ειχε υποσχεθεί)  θα αφαιρέσει  από τους σημερινούς συνταξιούχους(καταβαλλομενες συντάξεις) η κυβέρνηση μεσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολογήτου.

Εκπρόσωποι των συνταξιούχων εκτιμούν ότι από 7% ως 35% θα είναι  η μείωση στις καταβαλλομενες κύριες συντάξεις με την κατάργηση των προσωπικών διαφορών από το  2019.Το 1% του ΑΕΠ  συμφωνηθηκε να περικοπει  από τις συντάξεις  μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ.Δεν είναι πάντως διευκρινιστεί αν η περικοπή θα είναι ‘μια και έξω’ ή σταδιακή στη  διετία 2019-2020.Πάντως επιχειρείται να βγει από το καλάθι των περικοπών η προσωπική διαφορά που προκύπτει στις κατώτατες συντάξεις, σε συντάξεις δηλαδή κάτω των 600 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα επιφέρει βαρύτερες απώλειες από τις αρχικά εκτιμώμενες, 20% κατά μέσο όρο.Ειδικότερα, όπως ορίζει η εγκύκλιος που εκδόθηκε για τον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου), ο επαναϋπολογισμός δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων (όπως δηλαδή προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις), αλλά με το μειωμένο ποσό των περικοπών των μνημονιακών νόμων.Αυτό σημαίνει, κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά (όπως ζητούν οι δανειστές) οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένεια).

 Σημειωνεται ότι με τον όρο «προσωπική διαφορά» ορίζεται  η  διαφορά μεταξύ του επιπέδου που έχουν τώρα οι  καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με εκείνες -τις νέες συντάξεις- που θα προκύψουν μετά τον επανϋπολογισμό τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1.Ένας σημερινός συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό σύνταξης 838 ευρώ, εάν υποστεί μέσα στο έτος επανϋπολογισμό της σύνταξής τους με βάση το νέο νόμο, θα λαμβάνει νέο ποσό σύνταξης 789ευρω..Θα προκύψει δηλαδή διαφορά 49 ευρώ. Εάν σε πρώτη φάση γίνει μείωση 50% σε αυτό το ποσό, τότε θα παίρνει 24,5 ευρω. Δηλαδή η νέα του σύνταξη θα διαμορφωθεί στο ποσό των 813,5 ευρώ - με τη νέα προσωπική διαφορά.

2.Ένας σημερινός  συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό σύνταξης 786 ευρώ, εάν υποστεί μέσα στο έτος επανϋπολογισμό της σύνταξής τους με βάση το νέο νόμο, θα λαμβάνει νέο ποσό σύνταξης 683 ευρω.Θα προκύψει δηλαδή διαφορά 103 ευρώ. Εάν σε πρώτη φάση γίνει μείωση 50% σε αυτό το ποσό, τότε θα παίρνει 51,5 ευρω. Δηλαδή η νέα του σύνταξη θα διαμορφωθεί στο ποσό των 734,5 ευρώ - με τη νέα προσωπική διαφορά.

3.Ένας τωρινός συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό σύνταξης 1.027 ευρώ, εάν υποστεί μέσα στο έτος επανϋπολογισμό της σύνταξής τους με βάση το νέο νόμο, θα λαμβάνει νέο ποσό σύνταξης 782 ευρω..Θα προκύψει δηλαδή διαφορά 245 ευρώ. Εάν σε πρώτη φάση γίνει μείωση 50% σε αυτό το ποσό, τότε θα παίρνει 122,5 ευρω.. Δηλαδή η νέα του σύνταξη θα διαμορφωθεί στο ποσό των 904,5 ευρώ - με τη νέα προσωπική διαφορά.

4.Συνταξιούχος με αρχική απόφαση συνταξιοδότησης 1.839,46 ευρώ μικτά, κύρια σύνταξη, θα έχει προσωπική διαφορά 149,54 ευρώ. Μετά την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων ο ίδιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1340,47 ευρώ. Αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά θα έχει σύνταξη 1190,93 ευρώ (μείωση περίπου 15%).

Όπως δηλωσε ο προεδρος του Ενιαίου Δικύτου Συνταξιουχων Νικος Χατζόπουλος η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς  μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα .Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια  των συνταξιούχων από τις μειώσεις, την φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει- με τη νέα περικοπή- το  65%.Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιουχοι  έχασαν 50 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους κατά 35 έως 50% .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις