Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017


 ΙΔΟΥ  ΓΙΑΤΙ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 Στα 1,5 δίς. ευρω ετησίως εκτιμάται η αιμορραγία στο σύστημα της  κοινωνικής ασφάλισης από τη μεταναστευση 450.000 νεων   ελληνων επιστημόνων στο εξωτερικο.Πρόκειται για εξειδικευμένους  ελλήνες  παραγωγικής ηλικίας (στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών)  .
Την ιδια ωρα που η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές τη νεα(14η) περικοπή συνταξεων(μεσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς) το συστημα κοινωνικης ασφάλισης βρίσκεται στα ορια του κράχ και με μελλοντική μαλιστα  επιδεινωση, όπως εξάλλου προκύπτει και από την ανάλυση των στοιχείων του πληθυσμού, της αγοράς εργασίας και της ηλικιακής διάρθρωσης της απασχόλησης

Όπως τονίζει ο κ. Σ. Ρομπόλης ,Ομότ.Καθ.Παντείου Πανεπιστημίου, αναμένεται τόσο κατά την επόμενη δεκαετία, όσο και στο απώτερο μέλλον, να ασκηθούν αντικειμενικά από την εξέλιξη των δεδομένων, σοβαρές πιέσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στην αγορά εργασίας και στην αναπτυξιακή διαδικασία, λόγω και της συνδυαστικής επίδρασης της γήρανσης του πληθυσμού, της μείωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Σημειώνεται ότι οι πιέσεις αυτές θα μπορούσαν να απορροφηθούν μόνο στην περίπτωση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού και της υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής. 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι 10  βασικές αιτίες που έφεραν το σύστημα ασφάλισης σε  κατάρρευση είναι οι  παρακάτω:

1.Η ραγδαία μείωση των μισθών πάνω από 28 μονάδες, με κάθε μία (1) από τις οποίες να στερεί 150 εκατ. ευρω  σε εισφορές κατ’έτος από το σύστημα  κοινωνικής ασφάλισης.

2.Η ανορθολογική αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά την περίοδο 1950-2010 η οποία στέρησε από το σύστημα  κοινωνικής ασφάλισης το ποσό των 100 δις. ευρω(εκτιμήσεις Σάββα Ρομπόλη).

3.Η αύξηση της ανεργίας με κάθε μία (1) μονάδα να στερεί κατ’έτος τουλάχιστον 320 εκατ. ευρω σε εισφορές από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

4.Η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας που στερεί κατ’έτος από το σύστημα 2 δις  ευρω.

5 .Το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, που στοίχισε μέχρι σήμερα στα Ταμεία περίπου 12 δις. ευρω.. 

6.Η εκτίναξη όλων των ευελικτων μορφών  απασχόλησης που στερεί από τα Ταμεία 2 δις ευρω  κατ’έτος,Είναι χαρακτηριστικό ότι   το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου των προσλήψεων ενώ το 2016 αντιστοιχούν στο 54,7%.Εκτιμάται ότι ως 10 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το πρόσθετο έλλειμμα στην Κοινωνική Ασφάλιση από το 2017 έως το 2020, από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που κάνουν θραύση στη χώρα.

7.Το δημογραφικό.Σήμερα 1,2 εργαζόμενοι (εκ των οποίων οι 6 στους 10 είναι με μισούς μισθούς  λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης)συντηρούν έναν συνταξιούχο!  Τη δεκαετία 2020-’30, όπως είναι ο ελληνικός πληθυσμός σήμερα, με τη βάση δεδομένων που υπάρχουν , φαίνεται ότι θα συντελεστεί το φαινόμενο που λέγεται στην κοινωνική ασφάλιση “baby boom”. Δηλαδή, θα έχουμε μία αύξηση των συνταξιούχων λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Και τη δεκαετία αυτήν, θα συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Και σε αυτή τη δεκαετία έχουμε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

8 -Η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 900 εκατ. ευρω για το έτος 2010, κατά 1,1 εκατ. ευρω  για το έτος 2011, 1,3 δις ευρω για το έτος 2012, κατά 1,4 δις ευρω περίπου για το 2013, κατά 2,1 δις ευρω  για το 2014, κατά 1,5 δις ευρω περίπου για το 2015, 1,3 δις ευρω για το 2016 και κατά 1,8 δις ευρω για το 2017.

9-Η μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 3,9%, στερεί 1 δις ευρω ετησίως περίπου από το σύστημα.

10-Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των Ταμείων επικούρησης που θα στερεί πόρους τουλάχιστον 400-700 εκατ. ευρω  ετησίως από το σύστημα.

Συνολικά εκτιμάται  ότι οι συνταξιούχοι  κατά την περίοδο του Μνημονίου 2010-2016 απώλεσαν 50 και πλέον δις ευρω  από τις συντάξεις τους.

Ως βασικές αιτίες της μεγάλης αυτής απώλειας αναφέρονται, μεταξύ άλλων:

-οι 13 μέχρι σήμερα περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις,
-η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης,
-η αύξηση από 4 στο 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις,
-η πρωτοθέσπιση αντίστοιχης παρακράτησης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις,
-η μείωση κατά 50% του εφάπαξ,
-η θέσπιση και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
-η αύξηση της παρακράτησης του φόρου,
-η δραστική μείωση του αφορολόγητου,
-η σταδιακη  κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις