Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ  ΔΗΜΟΣΙΟ

Την αδυναμία  πληρωμής όλων  των εφάπαξ που εκκρεμούν ομολογεί  ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΕΠ(υπέρ-ταμείο για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) Θανάσης Καπωτάς την ίδια ώρα που σε αναμονή βρίσκονται 280.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις!

Η συνολική επιχορήγηση που έχει προγραμματισθεί έως τον Σεπτέμβριο 2017 αναφορικά με τα  εφάπαξ από το  τ. ΤΠΔΥ(δημοσίων υπαλληλων), ανέρχεται σε 396 εκατ. ευρώ, με τα οποία αναμένεται να πληρωθούν 16.500 εφάπαξ, από τις 23.500 που βρίσκονται σε αναμονή .

Όπως δήλωσε ο κ.Καπωτάς ,μετά τη λήψη της 1ης δόσης των 70 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, το ΕΤΕΑΕΠ, θα προβεί στην διεκπεραίωση και πληρωμή 3.080 αιτήσεων απονομής εφάπαξ βοηθημάτων (για το τέως Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων – ΤΠΔΥ) κατά τον μήνα Μάρτιο 2017. Οι πληρωμές αφορούν Πράξεις συνταξιοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με ημερομηνία παραλαβής από 20/01/2015 έως 20/03/2015 και αποχώρησης από την Υπηρεσία κατά το χρονικό διάστημα από 01/09/2013 και εφεξής. Προς το σκοπό αυτό, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Ταμείου, προβαίνουν σε τηλεφωνική ειδοποίηση των δικαιούχων, προκειμένου να αποστείλουν μόνο φορολογική ενημερότητα για είσπραξη του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούνται.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) είπε ότι «ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια δεν έβγαινε το εφάπαξ, γιατί είχε ταμειακά προβλήματα το ταμείο. Είναι κοινό μυστικό, το ξέρει ο καθένας». Ωστόσο, τόνισε πως από το ΕΤΕΑΕΠ μέσα σε δύο ημέρες πληρώθηκαν 650 εφάπαξ, ύψους 15 εκατ. ευρώ. «Έχω δυόμισι μήνες στα χέρια μου το ταμείο, το εφάπαξ θα πληρωθεί, είτε μας αρέσει είτε όχι», συμπλήρωσε.Μάλιστα, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι 10 Απριλίου θα πληρωθούν κι άλλα εφάπαξ. «Έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας 70 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν μέχρι τις 10 Απρίλη», είπε χαρακτηριστικά. 

Σήμερα τα εφάπαξ χορηγούνται με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών, καθώς αυτά που πρόκειται να αποπληρωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν αιτήσεις χορήγησης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015.

Εξάλλου μιλώντας για τις συντάξεις -από τη Λάρισα- ο διοικητης του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης  υποστήριξε πως μέλημα του νέου ενιαίου φορέα είναι να δοθούν νέες συντάξεις μέσα σε ένα τρίμηνο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τρέξει η διαδικασία για την συνταξιοδότηση 100.000 χιλιάδων συνταξιούχων που εκκρεμεί έως και τις 31/12/2016. Αυτές οι συντάξεις αναμένεται να δοθούν έως και το Οκτώβριο του 2017. Αφού ο οργανισμός πετύχει αυτό τον στόχο θα μπορέσει να λάβει επιχορήγηση 850 εκ. ευρώ ώστε από τα τέλη του 2017 να ξεκλειδώσει η διαδικασία συνταξιοδότησης εντός τριμήνου.


Στο μεταξυ περίπου 130.000 ασφαλισμένοι αναμένουν έως και 30 μήνες την έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2015.Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επειδή δεν έχει υπάρχει ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μετά την κατάργηση του προηγούμενου τύπου που ίσχυε από το 2013.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και 150.000 αιτήσεις για καταβολή κύριας σύνταξης.Tονιζεται οτι  το υπουργείο Εργασίας ψηφισε διάταξη για την αποπληρωμή των  95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια.Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό

Τέλος αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στις περιπτώσεις άσκησης πολλαπλής απασχόλησης – πολλαπλής δραστηριότητας, περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η βασική αλλαγή αφορά στην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 39 του ν. 2084/1992.Οι διατάξεις προέβλεπαν την υποχρεωτική ασφάλιση σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο των από 01/01/1993 ασφαλισμένων που είχαν υποχρέωση ασφάλισης σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ασφάλισης, λόγω απασχόλησης ή ιδιότητας και, συνεπώς, την υποχρέωση καταβολής μίας ασφαλιστικής εισφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις