Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΣΕ  ΤΕΛΜΑ 150.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ!

Σε τέλμα βρίσκονται 150.000 αιτήσεις συνταξιοδοτήσης για κύρια σύνταξη,  δειγμα  της διάλυσης του  συστήματος κοινωνικής ασφάλισης..Μάλιστα πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι  πεθαίνουν  περιμένοντας να πάρουν τη σύνταξη τους αφού η διάρκεια αναμονής φθάνει και τα τρία χρόνια!

Τα στοιχεία-φωτιά  της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ  για τις εκκρεμείς συντάξεις που παρουσιάζουν τα ‘ΝΕΑ’ δείχνουν ότι σήμερα εκκρεμούν  95.000  παλιές συντάξεις (δηλαδή οι αιτήσεις είχαν υποβλήθεί πριν από το Μαΐου του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις(οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά το νόμο Κατρουγκαλου).

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης  Θεοδωρίδης η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική  υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά  μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση στη συνταξης.Ο κ.Θεοδωρίδης προσθέτει ότι ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φθάνει και τα 2 χρόνια ενώ σε περίπτωση διαδοχικής  ασφάλισης(πάνω από 2 ταμεία) αγγίζει και τα 3 χρόνια!

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι  περίπου 10 μήνες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου(Μάιος 2016) δεν έχει εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη  λόγω της γκάφας του υπουργείου Εργασίας που προέβλεψε το δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων  συντάξεων, έναν δείκτη όμως που δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ.Η σχετικη τροπολογία βρίσκεται υπο  ψηφιση στη Βουλή.

Tονιζεται οτι  το υπουργείο Εργασίας ψηφισε διάταξη για την αποπληρωμή των  95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια.Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το ιδιο θέμα ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης δηλωσαν ότι  από το Νοέμβριο του 2016 που ψηφίστηκε ο Ν. 4438/2016 και δεσμεύτηκε ποσό έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 859.000.000 ευρώ προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, για την έκδοση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν έχει εκδοθεί ούτε μια σύνταξη! Χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης παραμένουν όμηροι των ψεύτικων υποσχέσεων και της πρωτοφανούς απραξίας της Κυβέρνησης.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε θέσει και έχει δεσμευτεί, οι 102.000 κύριες συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο.
 Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι σήμερα, θα έπρεπε - στους 4 μήνες που μεσολάβησαν - να έχουν ήδη εκδοθεί και απονεμηθεί περίπου 30.000 συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά τους. Αντ’ αυτού δεν έχει δοθεί ούτε μια σύνταξη!

Πάντως εκτος από τις κυριες συνταξεις σε εκκρεμότητα από 12 έως και 30 μήνες βρίσκονται περίπου 130.000 αιτήσεις για χορήγηση επικουρικής σύνταξης στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να αποφάσισε να στηρίξει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) για να καταβάλλει τις 95.000 κύριες συντάξεις, που επίσης παραμένουν σε εκκρεμότητα, με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει κάτι ανάλογο και για το ΕΤΕΑΕΠ. Ο λόγος είναι ότι βάσει νόμου, η επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ θα καταβάλλονται στο εξής, μόνο από τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις μηνιαίες εισφορές που θα προσφέρουν οι ασφαλισμένοι – εργαζόμενοι. Μοναδική στήριξη, θα μπορεί να παρασχεθεί από τα αποθεματικά του ταμείου. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί να βοηθήσει το Κράτος, μέσω επιχορήγησης, όπως γινόταν έως τώρα.

Την  ιδια ωρα ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης με δηλωση του καταγγέλει ότι υπάρχει κρυφό έλλειμμα άνω των 300 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους.Οπως τονίζει ο ιδιος το ”μεγάλο κόλπο” του Υπουργείου Εργασίας που αφορά τη μη καταβολή των αναδρομικών ποσών σε περίπου 50.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων μέχρι σήμερα αποκαλύπτουν με καταγγελίες τους συνταξιούχοι.Σύμφωνα με αυτές το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σήμερα ΕΤΕΑΕΠ, εκδίδει συνταξιοδοτικές αποφάσεις από το Μάιο του 2016, καθώς και σε περιπτώσεις συνταξιούχων του πρώην ΕΤΕΑΜ από 1η Ιανουαρίου 2015, μη καταβάλλοντας τα αναδρομικά που αυτοί δικαιούνται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης τους.Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα φθάνει ακόμη και τα 4 έτη.Αποτέλεσμα, η δημιουργία κρυφού ελλείμματος στο Επικουρικό Ταμείο που σύμφωνα με εκτιμήσεις υπερβαίνει τα 300.000.0000 ευρώ, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και που δημιουργεί κρυφά ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι’’.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις