Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ (ΠΑΛΙ) ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σε φιλοδωρήματα   μετατρέπονται οι συντάξεις μετά και την  επικείμενη  14η μείωση των καταβαλλομένων  κύριων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της  προσωπικής  διαφοράς.Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια  των συνταξιούχων από τις μειώσεις, την φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει- με τη νέα περικοπή- το  65%.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιουχοι  έχασαν 50 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους κατά 35 έως 50%.Οι ετήσιες απώλειες εισοδημάτων για τους 2.650.000 συνταξιούχους, λόγω της περικοπής των προσωπικών διαφορών στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους εκτιμαται ότι  θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο από τις βάρβαρες μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας το ασφαλιστικό σύστημα επιδεινώθηκε το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Παρότι δε το σύστημα εξοικονόμησε κάποιους πόρους, αυτοί απορροφήθηκαν από τις απώλειες από την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και τον γοργό ρυθμό αύξησης των συνταξιούχων. Τονίζεται ότι σήμερα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι οι και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Οι νέες μειώσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δραματικό επίπεδο διαβίωσης  των συνταξιούχων ενώ ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Και φυσικά οι περικοπές δεν εχουν τέλος.Ως  γνωστόν συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να γίνουν νέες περικοπές υφιστάμενων  κύριων  συντάξεων  μέσω της κατάργησης  των προσωπικών διαφορών, σταδιακά  και σε βαθος πενταετίας από το 2019 ή από το 2020  προκειμένου να εξοικονομηθούν I,4 δις. ευρω. Το μέτρο αναμένεται να συνδυασθεί με αποφάσεις ενίσχυσης του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που εφαρμόζεται ήδη από φέτος σε όλη της χώρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα:

--Από 6% έως 8% είναι η προσωπική διαφορά, μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ.
--- Έως 22% ο μέσος όρος των προσωπικών διαφορών για όσους προέρχονται από ΙΚΑ και Δημόσιο στα 40 χρόνια ασφάλισης.
--Από 30% έως και 39% κυμαίνονται οι προσωπικές διαφορές για παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου με κάτω από 34 χρόνια ασφάλισης.
--- Από 32%-35% για τους παλαιούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ - πρώην ΤΕΒΕ  

Το Ενιαιο Δίκτυο Συνταξιουχων εκτιμά ότι η τελική μεσοσταθμική μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς,  θα κινηθεί  στο 20%. Όπως τονιζει ο προεδρος του Ενιαιου Δικτύου Συνταξιουχων(ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ) Νικος Χατζόπουλος, με την κατάργηση της προσωπικής  διαφοράς,οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων , εισφορών και ασθένεια).Ωστόσο εκτιμάται ότι μειώσεις θα είναι στην πράξη μεγαλύτερες, τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους ασφαλισμένους όλων των άλλων Ταμείων, καθώς ο υπολογισμός των νέων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους τελεί υπό την αίρεση ενός κρυφού "κόφτη" των συντάξιμων αποδοχών». Ο "κόφτης" αυτός είναι ο δείκτης αναπροσαρμογής μισθών για το σύνολο της οικονομίας, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά δεν έχει βγει ακόμη από την Εθνική Στατιστική Αρχή, για να συμπληρωθεί το τελικό "παζλ" των παραμέτρων, που λαμβάνονται υπόψη ως βάση υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχώρησαν με αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά.

  Eπισημαίνεται ότι  η  σημερινή κυβέρνηση - παρά τις εξαγγελίες της για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων - προχώρησε με τον νόμο Κατρούγκαλου σε 18 σοβαρές μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων ενώ αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμη και το ΕΚΑΣ το οποίο απευθυνόνταν στους χαμηλοσυνταξιουχους περικοπτεται κάθε χρόνο με στόχο να ‘εξαφανιστεί’ το 2019.Επίσης οσοι καταθέτουν στο  αίτηση συνταξιοδότησης (σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) από 13 Μαΐου 2016 εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η μείωση έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις (για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016) επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης (αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση), 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο νόμο Ρέππα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των πέντε καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.Παράλληλα καθιερωνεται με αυστηρά κριτήρια η Εθνικη Συνταξη .Ετσι την εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ για όσους έχουν 20 έτη ασφάλισης και 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, δεν θα την παίρνει ολόκληρη το σύνολο των συνταξιούχων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά θα δίνεται σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις, που θα επηρεάζουν αρνητικά τα δικαιούμενα ποσά των συντάξεων με κύρια θύματα τα άτομα με αναπηρία και όσους βγαίνουν από την εργασία με μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις