Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΠΩΣ  ΄ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ΄ΟΙ ΝΕΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 


Με  τρεις τρόπους  επέρχεται η σημαντικη μείωση των νέων συνταξεων( αιτήσεις από τον Μαιο του 2016 και εφεξής) η οποία φθάνει και το 30%.
Με το νέο καθεστώς που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου (ισχύει από τον Μάιο του 2016)όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης η οποία θα καταβαλλεται με αυστηρές  όμως προυποθέσεις και της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα  υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά  αλλα και με  νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Πάντως μέχρι τώρα είναι σε εκκρεμότητα περίπου 100.000 αιτήσεις  για συνταξιοδότηση με βάση το νέο νόμο Κι αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να ορούν να υπολογιστούν για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13.5.2016 και μετά, αφού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η «ετήσια μεταβολή μισθών».

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ:Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις ,επηρεάζοντας αρνητικά τα δικαιούμενα ποσά συντάξεων ,θα καταβάλλεται η Εθνική  Συνταξη.Η εθνική σύνταξη, θα χορηγείται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων - κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80%  αλλά και όσοι  φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την πλήρη θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιώματος τους - θα παίρνουν πολύ λιγότερα από  384 ευρώ το μήνα.Παράλληλα  καταργείται η κατώτερη σύνταξη, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα.

 Ετσι για να πάρει πλέον  ενας  ασφαλισμενος πλήρη εθνική σύνταξη θα πρέπει να είναι 67  ετών για να λάβει:.

 α)Με 20 χρόνια ασφάλισης (ή 6.000 ΗΑ), σύνταξη 384  ευρω

β)Με 15 χρόνια ασφάλισης (ή 4.500 ΗΑ), σύνταξη 346  ευρω.

Επίσης για να δικαιούται  κάποιος εθνικη  σύνταξη μειωμένη λόγω γήρατος θα πρέπει να έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α)Με 20 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 268 ευρώ στα 62.

β)Με 15 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 241 ευρώ στα 62.

Εξάλλου μειωμένα είναι και τα ποσά για την καταβολή εθνικής σύνταξης και στις συντάξεις λόγω αναπηρίας.Ετσι τα ποσοστά αναπηρίας, για τα οποία προβλέπονται μειώσεις στο ποσό της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν σύνταξη, λόγω αναπηρίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξης, ορίζονται ως ακολούθως:α) Από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και β) από 50% έως και 66,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης. Σε περίπτωση νέας κρίσης από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, το ύψος της εθνικής σύνταξης αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω και βάσει του νέου ποσοστού αναπηρίας.

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ:Το αναλογικό(ανταποδοτικό) τμήμα της  νέας σύνταξης θα  υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν(σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) μετά το Μάιο του 2016 από 15% έως 30%.  Η μείωση  επέρχεται  και λόγω  της νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης έναντι του 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο Νόμο Ρέπα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω .

 Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι πρόβλημα θα ανακύψει όταν εκδοθεί η οριστική σύνταξη, καθώς δεν θα υπολογιστεί με τον μέσο όρο των αποδοχών του τελευταίου έτους, αλλά με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι το έτος συνταξιοδότησης. Όσοι παίρνουν σήμερα προσωρινή με τον μισθό 12μήνου ή το ασφαλιστέο εισόδημα του τελευταίου έτους, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα πάρουν οριστική με τον μέσο όρο των αποδοχών των τελευταίων 15 ετών, εν προκειμένω από το 2002 ώς το 2016. Όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2017 θα πάρουν οριστική με τον μέσο όρο αποδοχών από το 2002 ώς το 2017 (16 έτη) κ.ο.κ.

Επίσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο. (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα ….αναζητεί τον μαθηματικό τύπο  αφήνοντας να ζούν  με ψιχουλα χιλιάδες συνταξιουχοι.Αν αυτός ο δείκτης προκύψει αρνητικός τότε αναμένεται η μείωση στις κύριες συντάξεις να είναι μεγαλύτερη από το 30%  το οποίο προκύπτει από τους δύο άλλους παράγοντες υπολογισμού τους, δηλαδή τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις μέσες μηνιαίες αποδοχές κάθε ασφαλισμένου.

Ειδικοι της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι πρόβλημα θα ανακύψει όταν εκδοθεί η οριστική σύνταξη(σσ σημερα χορηουνται οι μισές προσωρινές), καθώς δεν θα υπολογιστεί με τον μέσο όρο των αποδοχών του τελευταίου έτους, αλλά με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι το έτος συνταξιοδότησης. Οσοι παίρνουν σήμερα προσωρινή με τον μισθό 12μήνου ή το ασφαλιστέο εισόδημα του τελευταίου έτους, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα πάρουν οριστική με τον μέσο όρο των αποδοχών των τελευταίων 15 ετών, εν προκειμένω από το 2002 ώς το 2016. Οσοι συνταξιοδοτηθούν το 2017 θα πάρουν οριστική με τον μέσο όρο αποδοχών από το 2002 ώς το 2017 (16 έτη) κ.ο.κ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις