Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

H  ΜΕΓΑΛΗ  ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ(ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

 Σε  μαζικό κλείσιμο βιβλίων και Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών με αποτέλεσμα σημαντική διαφυγή εσόδων για τα ταμεία Δημοσίου και το Ασφαλιστικό Σύστημα οδηγει το  ‘’ χαράτσι ‘’ των ασφαλιστικων εισφορων στους ελευθερους επαγγελματίες.Εκτιμαται  ότι οι ασφαλισμένοι που θα διακόψουν την δραστηριότητά τους θα ξεπεράσουν τις 100.000. Όσοι κλείνουν τα βιβλία τους, οδηγούνται στη «μαύρη» οικονομία, μεταβιβάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα παιδιά τους, συστήνουν ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Το μεγάλο  χαράτσι  στις εισφορές  προκαλει θυελλα αντιδράσεων.

 "Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ασφαλισμένους ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ με τις νέες εισφορές, καθώς διαπιστώνουν ότι θα πληρώνουν υπερδιπλάσια ποσά, από τις εισφορές που πλήρωναν" σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.Ο πρόεδρος της ΕΕΣΕΕ σημειώνει ότι η έρευνα και οι υπολογισμοί της Συνομοσπονδίας, αναφορικά με τις νέες εισφορές των εμπόρων και γενικά για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, επαληθεύτηκαν σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τα υψηλά εισοδήματα είναι αυξημένος ο ΕΦΚΑ, για τα μεσαία εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στα ίδια επίπεδα και ευνοϊκός για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για όσους είχαν ζημιογόνο χρήση το 2014, που αποτυπώθηκε στη φορολογική τους δήλωση του 2015. Η καταβολή της μηνιαίας εισφοράς σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζεται στη κατώτατη μηνιαία βάση των 167,95 ευρώ.Όμως, συνεχίζει ο ίδιος, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις με ανώτατη μηνιαία εισφορά τα 1.589,49 ευρώ όταν με τις προηγούμενες ασφαλιστικές κατηγορίες το ύψος της μηνιαίας εισφοράς δεν υπερέβαινε τα 724,01 ευρώ.

Παντως σοκ περίμενε  την Παρασκευη -όταν ανοιξε η ηλεκτρονικη πλατφορμα- χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκια» από τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορες που θα πρέπει να πληρώσουν για το 2017, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό.Αναρτηθηκαν  περιπου  1.030.000 «ραβασάκια» με τις νέες αυξημενες εισφορες.Τα ειδοποιητήρια αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (έχουν όλα ενταχθεί στον ΕΦΚΑ) που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα.Τα υπόλοιπα θα ανέβουν σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις, καθώς κατά το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Σύμφωνα με  υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ τα λάθη διορθώνονται και σύντομα τα ειδοποιητήρια στους υπόλοιπους περίπου 500.000 ασφαλισμένους θα αναρτηθούν επίσης στο www.efka.gov.gr

Επισημαίνεται ότι οι  ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι» θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορά τόσο ως αυτοαπασχολούμενοι με βάση υπολογισμού το εισόδημα του 2015, όσο και ως μισθωτοί με παρακράτηση και υποβολή ΑΠΔ από τους εργοδότες τους! Ο  ασφαλισμένος πρέπει να αναγράψει στο δελτίο του πως υπάγεται στην διάταξη (παρ. 9 άρθρο 39) και ο εργοδότης οφείλει να υποβάλλει ΑΠΔ γι αυτόν. Αν δεν υποβάλλει, μπορεί ο εργαζόμενος να τον «καταγγείλει» στον  ΕΦΚΑ με υπεύθυνη δήλωσή του ώστε το νέο υπερ - Ταμείο να ζητήσει από τον εργοδότη τον επιμερισμό των εισφορών. Ωστόσο, λόγω των καθυστερήσεων του υπουργείου Εργασίας δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.
Ο βουλευτης της ΝΔ Ι.  Βρούτσης απήυθυνε  επερώτηση προς την Υπ. Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία οι απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές: 
• μια φορά με βάση το άρθρο 39 (σ.σ. ως εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι) .
• μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38 (σ.σ. ως μισθωτοί).Στο κείμενο της επερώτησης του κ. Βρούτση προς την κα. Αχτσιόγλου αναφέρεται ότι "αναρτώνται σήμερα τα νέα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένοι πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). 
Σε αυτά, περιλαμβάνονται ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους σε ένα ή δύο εργοδότες, τα λεγόμενα "μπλοκάκια", οι οποίοι αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο νόμο και τις οδηγίες που παρασχέθηκαν, θα κληθούν να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά τόσο ως αυτοαπασχολούμενοι με βάση υπολογισμού το εισόδημα του 2015 όσο και ως μισθωτοί, με παρακράτηση και υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργοδότες τους.

Πάντως κυκλοι του υπουργειου Εργασιας τονιζαν ότι δεν αποσύρεται, προς το παρόν, η επίμαχη διάταξη για τα μπλοκάκια που αφορά κυρίως όσους είναι μισθωτοί και διατηρούν και ΔΠΥ οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν ουσιαστικά διπλή εισφορά, ενώ κινδυνεύουν και με σμαντική μείωση της αμοιβής τους καθώς οι  εργοδοτες θα μετακυλίουν σε αυτούς την επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις