Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ: ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ






‘’Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη’’(Πλάτωνας).

Γεννήθηκε μέσα στις μουσικές.Σε ήχους.Μαγεύτηκε από  τη μελωδία της  βροχής στο τσίγκο και  τις καντάδες στου Πουλιού.Απο τη συναυλία των τζιτζικών στον Ανθώνα και τον κρωγμό των γλάρων στο Ιβάρι.Σαγηνεύτηκε από  τη φιλαρμονική  και χόρεψε με τους ήχους των ξένων συγκροτημάτων (στο φολκλορικό φεστιβάλ της Λευκάδας.).Τα παιδικά της χρόνια ‘’ντύθηκαν’’ με μουσική.Με τη βαρειά φωνή, τη μπάσα, του πατέρα μας ,του Πάνου Λαμπούρη.Και το ρυθμικό χαχανητό του Κοκονιόρου.Και τo το τραγούδι από τα κύματα στο Κάστρο.Με τις δοξολογίες από τη γειτονική εκκλησία της Παναγίας των Ξένων.Με  τις χορωδίες και τις ορχήστρες στους δρόμους και τις πλατείες.Εζησε στη Λευκάδα της διασκέδασης , του ‘Πάνθεον’’οπου η μουσική ηταν συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των ανθρώπων. Μαζούρκες, βάλς εστασιόν, καντρίλιες, ταγκό, τσατσά, ρούμπα.
Με τα τραντζίστορ  και τα τζούκ μπόξ.
Η ιδια -από το γυμνάσιο ακόμη-  μυήθηκε στη μαγεία του ακορντεόν από το Νικο Θανο –Μορίνα.Και έπαιζε ακορντέον στα  αξημέρωτα γλέντια στις αλάνες της Λευκάδας  .. Ολη η ζωη της είναι η μουσική.Και είναι ταγμένη να αναδείξει τη μυστικιστική διάσταση της μουσικής.

Η Αναστασία(Σούλα για τους φίλους της) παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στη Λευκάδα της δεκαετίας του 1960 (με ένα πατέρα ηρωα-ψαρά μεροκαματιάρη και μία μάνα που θυσίασε τη ζωή της για τα παιδιά της),κατόρθωσε να κάνει περήφανους τους Λευκαδίτες  .Κι αυτό γιατί  σήμερα θεωρείται από τις κορυφαίες επιστήμονες στον Ευρωπαικό χώρο  στο τομέα της μουσικής τεχνολογίας.Κι εγω , σαν αδελφός της, νοιώθω διπλά  περήφανος.


Η Αναστασία Γεωργάκη είναι αναπληρώτρια  καθηγήτρια στη Μουσική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1963. Σπούδασε Φυσική (Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχίο 1986) και Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (πτυχία αρμονίας και αντίστιξης και δίπλωμα ακκορντεόν και ηλ. αρμονίου) κατά την περίοδο 1981- 1990. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Μουσικής Πληροφορικής στο Παρίσι, στο IRCAM (σε συνεργασία με την EHESS), όπου απέκτησε τον τίτλο DEA (1991) και περάτωσε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή (1997) στον τομέα Μουσική και Μουσικολογία του 20ού αιώνα με έμφαση στη Μουσική τεχνολογία. Έχει εργαστεί ως παιδαγωγός σε διάφορα ωδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την περίοδο 1995-2002 εργάστηκε ως συμβασιούχος και μετέπειτα ως λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και από το 2002 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (αναπληρώτια καθηγήτρια), όπου διδάσκει μαθήματα που αφορούν την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια μουσικής πληροφορικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής και έχει γράψει πολλά άρθρα γύρω από τη μουσικολογική και συστηματική διάσταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην έρευνα και μουσική δημιουργία. Συνεργάζεται με το τμήμα Πληροφορικής του EΚΠΑ και με άλλα ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ενώ είναι μέλος του εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του ΤΜΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη μουσική δημιουργία (τεχνολογικές προεκτάσεις στα έργα του Ιάννη Ξενάκη, ελληνική ηλεκτροακουστική μουσική), τεχνολογίες ανάλυσης-σύνθεσης φωνής, την ανάπτυξη του Phonodeon, τις νέες τεχνολογίες και την οπτική μουσική, καθώς και εφαρμογές της μουσικής τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ενεργός μουσικός και υπεύθυνη προγράμματος του κουιντέτου Novitango (www.novitango.gr ) έχοντας στο ενεργητικό της πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής με μεικτά μέσα και σε συναυλίες με ορχήστρες και γνωστά σχήματα.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ 12 ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΆ





Η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ σύνταξη καθως και η αποκατάσταση των απωλειών που έχει υποστεί το σύνολο των συνταξιούχων μέσα σε χρονικό διάστημα μιας πενταετιας    μαζι με την επαναφορά του κατωτατου μισθού θα είναι τα πρωτα μέτρα της νεας κυβέρνησης.
Τα 12 μέτρα  που δεσμευθηκε να προωθήσει η  νέα κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και εργασιακά είναι τα εξης:
1--Οι άνεργοι θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα στα μέτρα που θα ληφθουν για την αντιμετώπιση της  κρίσης (δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα και επιδόματα σίτισης σε 300.000 λαϊκά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, επιδόματα στέγασης σε 25 – 30 χιλιάδες αστέγους, υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, κάρτα ελεύθερης μετακίνησης ανέργων και φτωχών στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης).
2-Eπαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ, μαζί με  αποκατάσταση των Συλλογικων συμβάσεων εργασιας(ΣΣΕ) και η επαναφορά αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
3--Eπαναχορήγηση της 13ης σύνταξης(δώρο Χριστουγέννων) για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερη από 700 ευρώ(σσ δεν αφορά το δωρο Πάσχα).
4--Σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα 5 χρόνια του μνημονίου.
5--Δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, κοινωνικό και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, μέσω αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και ενός ενιαίου, δημόσιου και αναβαθμισμένου ΟΑΕΔ.

6--Επαναφορα την τριμερής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (2/9 ο εργαζόμενος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος). 
7--Σταδιακή αποκατάσταση των  αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης,  με το σχηματισμό αποθεματικου κεφαλαίου, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν τα έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

8--Eπαναφορά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της προστατευτικής από απολύσεις εργατικής νομοθεσίας,
9-Aνασύσταση και αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας σε ενιαίο δημόσιο Οργανισμό.
10 --Kατάργηση της δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση των απεργών
11--Eπαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.
12-Κατάργηση των διατάξεων  που οδηγούν σε μείωση συντάξεων, κύριων και επικουρικών και κατάργηση της   ρήτρας  μηδενικού ελλείμματος στο εφάπαξ.
Στο μεταξυ ειδική αναφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, πραγματοποίησε ο Δημήτρης Στρατούλης, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας με ειδίκευση στην Κοινωνική Ασφάλιση, κατά τη διάρκεια της  τελετής παράδοσης παραλαβής του υπουργείου. Ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον εν λόγω κλάδο επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι θα επιδιώξει να αυξήσει το όριο σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχει τεθεί για την καταβολή της σύνταξης. Το όριο που υπάρχει έως σήμερα, βρίσκεται στις 20.000 ευρώ και από αυτό το ποσό και άνω, για να χορηγηθεί η σύνταξη, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλλει την οφειλή του. Ο κ. Στρατούλης, λοιπόν, προανήγγειλε αύξηση του ορίου πάνω από τα 20.000 ευρώ, για να βοηθήσει ελεύθερους επαγγελματίες να βγουν στη σύνταξη. Επίσης, ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να λάβει μέτρα που θα περιορίσουν τα φαινόμενα «ποινικοποίησης» των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιπρόσθετα, έγινε ειδική αναφορά για τις ασφαλιστικές κατηγορίες, με τον κ. Στρατούλη να τονίζει ότι θα επιδιώξει να επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση από αυτή που ισχύει έως τώρα. Σημειώνεται ότι έως τέλος 2016, έχει αποφασιστεί να ισχύσει το δικαίωμα της μείωσης κατά δύο κλάσεις, των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ


Η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ σύνταξη καθως και η αποκατάσταση των απωλειών που έχει υποστεί το σύνολο των συνταξιούχων μέσα σε χρονικό διάστημα μιας πενταετιας    μαζι με την επαναφορά του κατωτατου μισθού θα είναι τα πρωτα μέτρα της νεας κυβέρνησης.Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ηδη ετοιμο και θα είναι το πρωτο που θα κατατεθεί στη νεα Βουλή.Ειδικότερα θα προβλέπονται  τα εξης:

 1--.Επαναφορά της 13ης σύνταξης(δώρο Χριστουγέννων) στους συνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ τον μήνα.Η ρύθμιση αφορά 1.162.920 συνταξιούχους ,σύμφωνα με τους υπολογισμούς που ήδη έχουν γίνει και το κόστος που θα βαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό ανέρχεται στα 543 εκατομμύρια ευρώ.Στην κατάθεση του σχετικού νόμου θα αναφέρεται ότι αυτό το μέτρο αποτελεί το «πρώτο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων» και αναμένεται να συνοδεύεται από δέσμευση για αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

2--.Επαναφορά του κατώτατου μισθού(ιδιωτικός τομέας) στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία. Θα προβλέπεται η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί, και τον επανακαθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.Επίσης θα υπάρχει ρύθμιση για την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ προκειμένου να μπει «φρένο» στις μειώσεις μισθών Ακόμα θα καταργείται η μείωση της διάρκειας της μετενέργειας της ΣΣΕ από έξη στους τρεις μήνες και ο περιορισμός αυτής αποκλειστικά στον βασικό μισθό συν τέσσερα επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας).

Στο μεταξύ την χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε νέες μητέρες, ασφαλισμένες στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προβλέπει εγκύκλιος του Οργανισμού καθορίζοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την χορήση τους.Ειδικότερα, όπως ορίζει η εγκύκλιος, το Επίδομα θα είναι ύψους 150 ευρώ το μήνα και θα χορηγείται για τέσσερις μήνες. Για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέες μητέρες να έχουν πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας σε είδος), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να ασκούν αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο με υπουργική απόφαση του πρωην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης επιδόματος μητρότητας 200 ευρώ το μήνα, για ένα τετράμηνο, σε ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ.
Ειδικότερα αυτοαπασχολούμενες γυναίκες − άμεσα ασφαλισμένες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.
Για τη χορήγηση απαιτείται η υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:
α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.),
β) ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.
γ) υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Η αρμόδια υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Ε. μετά τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών και τη διαπίστωση πλήρωσης των ανωτέρω προϋποθέσεων, καταβάλλει στην ασφαλισμένη, εφάπαξ, το επίδομα μητρότητας.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΕΡΓΙΑ:Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ

Του Ηλία Γεωργάκη


 Το πλέον ανησυχητικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της εποχής μας (αλλά και της νέας κυβέρνησης)είναι η ανεργία.Ειναι χαρακτηριστικό ότι μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη ‘χάθηκε’ στην ανεργία η οποία επέστρεψε στα ποσοστά του  1961 με το φαινόμενο 1.200.000 περισσότεροι να  είναι αυτοί που δεν εργάζονται από αυτούς που εργάζονται.!!!!

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της; Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δειχνουν ότι οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.245.340 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.288.819 άτομα.
Παντως τα νέα  στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ανεργία σοκάρουν: To πρώτο τρίμηνο του 2009 έως και το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλ. φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα!!!
Ο ένας στους δυο νέους είναι άνεργος, ενώ οι 7 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι.(άνεργοι πάνω από ένα έτος).Η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα, από το περιορισμένο 3,7% που ήταν το 2008, δηλαδή προ κρίσης, εκτινάχθηκε το 2013, στο 18,6%. Αυτό σημαίνει ότι στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που χτύπησε τη χώρα, όσοι έχαναν τις δουλειές τους, έμεναν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (άνω των 12 μηνών), εκτός αγοράς εργασίας.Μάλιστα μόλις 36.000 άτομα, σε σύνολο 496.702 μακροχρόνια ανέργων, που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, έλαβαν το 2014 το επίδομα μακροχρόνια ανέργων που έχει θεσπιστεί γι' αυτή την πολύ ειδική κατηγορία πολιτών. Ένα επίδομα που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ το μήνα, χορηγήθηκε μόλις στο 7,24% του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 460.000 μακροχρόνια άνεργοι, επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν ούτε αυτό το πενιχρό, αλλά πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους, βοήθημα, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Όλα αυτά ενώ μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εκείνοι που βρίσκονται χωρίς δουλειά πάνω από 12 μήνες είναι πια, σχεδόν το 75% του συνόλου των ανέργων της χώρας. Μάλιστα, οι μισοί εξ αυτών έχουν μείνει χωρίς δουλειά, χρονικό διάστημα άνω των 2 ετών.

Παράλληλα η  χώρα  μας καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη. Παντως  αν και τελευταια οι δείκτες για την ανεργία παρουσιάζουν μια μικρή μείωση,η πραγματικότητα είναι διαφορετικη.Η μείωση δεν οφείλεται σε  οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξη αλλά στη μειωση του εργατικου δυναμικου καθως και  σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με πεντάμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο και ΟΤΑ .Αλλά και σε αυτούς που καταγράφονται ως εργαζόμενοι πρέπει να επισημανθει  ότι απασχολούνται με διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης (3ωρα-4ωρα-3ημερα-2ημερα). 

Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22-23% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή θα είναι άνεργα 1.150.000 άτομα (σ.σ. η κυβέρνηση και η τρόικα προβλέπουν ανεργία 15,8 % το 2018) με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε επίπεδα ανεργίας του έτους 2009 (9,5%, 450.000 άτομα) και να δημιουργήσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009 - 2013 ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5% - 4%, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.Eξάλλου:
---Η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνεται περί το 27% έως το τέλος του 2015 προβλέπει την έκθεσή του για τις προοπτικές απασχόλησης που έδωσε προσφατα  στη δημοσιότητας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
---- Μόνο το  10% των ανέργων  λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ  ενώ  το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων!! Mόλις 102.026 άτομα ,σε συνολο  1.274.843 ανέργων,  παιρνει το επιδομα ανεργίας των 360 ευρω.
---.Κατά την 4ετία των δύο Μνημονίων (2010-2014) καταγραφηκε αύξηση  κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση  κατά 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας .
---Η πραγματική ανεργία  στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δις.ευρω.​

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΟΥ

 
 


 
ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΟΥ
Λευκή μου πέτρα εσύ.
Νεραϊδα μέσ’ το πέλαγο,
Στρωμένη με τ’ αμπέλι
Και την ελιά σκεπή.
Αγια μου μαύρα.
Οι ανατολές σου φώς,
Τα δειλινά σου πυρκαγιές,
Οι λίμνες σου καθρέφτες.
Μου στρώνεις ανοιξιάτικα
Στρωσίδια να διαβαίνω,
Δαντέλες στις ακρογιαλιές
Τα΄ομορφο καλοκαίρι,
Φύλλα χλωμά
Το έρμο το φθινόπωρο
Και το χειμώνα πάχνες.
Παθιάζω στ΄ακουσμά σου
Σαν είμαι ξαπλωμένος
Μές΄τα ξερά χορτάρια σου,
Ωρα καλοκαιριού,
Φιλώ τα΄άγιο σου χώμα,
Ρουφάω τ΄αρωμά σου,
Είσαι για με τροφή κι ανάσα
Αντάμα.
Σε καμαρώνω σα φοράς τον ήλιο
Στο κεφάλι,
Τη θάλασσα στηθόδεσμο
Την ωρα της γαλήνης,
Σε στολίζει η αγράμπελη
Κι η δάφνη σε ραντίζει
Με το πικρό της μύρο.
Ω μάνα μου Λευκάδα.
Αγια μου Μαύρα.
Μη μου το δώς΄ η μοίρα
Η σκύλα η νοσταλγία
Να μου σπαράξει την καρδιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗΣ
 

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ (ΚΑΙ) Η ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



Είναι δεδομένο ότι στις εκλογές  της Κυριακής δεν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλα θα χάσει η κυβέρνηση .Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι  η διαφορά μεταξυ ΝΔ και ‘’Συριζα’’ θα ξεπεράσει το 6%-7% υπέρ του 'Σ'υριζα'',με την αυτοδυναμία να ‘παίζεται’’. Κι αυτό  γιατί η οργή της κοινωνίας στα μνημονιακά μέτρα είναι πρωτοφανής Τα νοικοκυριά ‘’αναστενάζουν’’ στη φτώχεια  και στα χρέη.’’Ξεχειλίζει’’ η οργή για τις  περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εως 50%.Οργη για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις,οργή για την υπερφορολόγηση και τον ΕΝΦΙΑ, οργή για τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και τη λεηλασία των αποθεματικών τους, οργή για τις εργασιακές  γαλέρες στον ιδιωτικό τομέα.Οργή για όλα. Περίπου 6,3 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν ή πλησιάζουν τα όρια της φτώχειας.Περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι πλέον άνεργοι.. Το πιο ολέθριο υποπροϊόν της κρίσης είναι η μετανάστευση 200.000 νέων, ταλαντούχων Ελλήνων .Παράλληλα στο ιλιγγιώδες ποσό των 73,2 δισ. ευρώ έχουν φθάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.  Στα 13,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ανεξόφλητες οφειλές από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ και βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.  Την ιδια ωρα εκτίναξη του αριθμού των κόκκινων δανείων προδίδουν τα στοιχεία, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να δείξουν συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους.Πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στα 84 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, εκείνα που εμφανίζουν καθυστερήσεις για πάνω από 90 ημέρες αντιστοιχούν στο 44,2% του ΑΕΠ. Αν σε αυτά προστεθούν τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν μικρότερες -αλλά συνεχείς- καθυστερήσεις από τις 90 ημέρες, τότε ανέρχονται σε πάνω από 110 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε άνω του 58% του ΑΕΠ και σε λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου των χορηγήσεων.
Μια ψύχραιμη ματιά στην κοινωνία δείχνει ότι δεν  υπάρχει επαγγελματική ομάδα που να μην εχει πληγεί από την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική.Και φυσικά διαπιστώνεται ότι εγιναν αιματηρές θυσίες χωρίς κανένα αντίκρυσμα.Οι δημόσιοι υπαλληλοι ειδαν περικοπές στους μισθούς, διαθεσιμότητες και  απολύσεις.Οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους διαπιστωσαν μειώσεις στις συντάξεις και σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική τους  περίθαλψη.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλα και οι αγρότες ‘τιμωρούνται’ με χρέη και οικονομική  εξαθλίωση(σς σ τις 250.000  ανέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο).Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ζούν σε ένα εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς για 500.000 απασχολούμενους υψους 300 ευρω καθαρά.Και φυσικά κανείς δεν ελπίζει να πάρει κάποτε σύνταξη.


 Βέβαια το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος κέρδισε από την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση.Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας και των μνημονίων, οι τράπεζες τσέπωσαν πάνω από 250 δίς. ευρω ενώ την ώρα που φτωχοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αυξάνεται ο αριθμός των βαθύπλουτων συμπολιτών μας Αποδείχτηκε ότι τα Μνημόνια είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής περιουσιών, εισοδημάτων και πλούτου υπέρ της διαπλοκής και του κρατικοδίαιτου τραπεζικού συστήματος.

ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΟΥ








ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΟΥ
Λευκή μου πέτρα εσύ.
Νεραϊδα μέσ’ το πέλαγο,
Στρωμένη με τ’ αμπέλι
Και την ελιά σκεπή.
Αγια μου μαύρα.
Οι ανατολές σου φώς,
Τα δειλινά σου πυρκαγιές,
Οι λίμνες σου καθρέφτες.
Μου στρώνεις ανοιξιάτικα
Στρωσίδια να διαβαίνω,
Δαντέλες στις ακρογιαλιές
Τα΄ομορφο καλοκαίρι,
Φύλλα χλωμά
Το έρμο το φθινόπωρο
Και το χειμώνα πάχνες.
Παθιάζω στ΄ακουσμά σου
Σαν είμαι ξαπλωμένος
Μές΄τα ξερά χορτάρια σου,
Ωρα καλοκαιριού,
Φιλώ τα΄άγιο σου χώμα,
Ρουφάω τ΄αρωμά σου,
Είσαι για με τροφή κι ανάσα
Αντάμα.
Σε καμαρώνω σα φοράς τον ήλιο
Στο κεφάλι,
Τη θάλασσα στηθόδεσμο
Την ωρα της γαλήνης,
Σε στολίζει η αγράμπελη
Κι η δάφνη σε ραντίζει
Με το πικρό της μύρο.
Ω μάνα μου Λευκάδα.
Αγια μου Μαύρα.
Μη μου το δώς΄ η μοίρα
Η σκύλα η νοσταλγία
Να μου σπαράξει την καρδιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗΣ

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΓΑΛΕΡΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ




Του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Οι εργασιακές γαλέρες του ιδιωτικού τομέα είναι εδώ.Με εξευτελιστικούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συνθήκες Μεσαίωνα επικρατούν στην αγορά εργασίας καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση αρκετών μηνών, αλλά σε είδος, ακόμα και με κουπόνια.Η υψηλή ανεργία(1,5 εκατομ. ανεργοι) αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά  τουλάχιστον 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μία νέα γενιά εργαζομένων, αυτήν των 300 ευρώ.Οι εργασιακές γαλέρες του ιδιωτικού τομέα είναι εδώ.Ευέλικτες μορφές εργασίας με μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία και… ενοικίαση έχουν ρίξει στα τάρταρα τον μισθό, με αποτέλεσμα ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να αμείβεται σήμερα με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μικτά). Ουσιαστικά, οι απολαβές έχουν θυσιαστεί στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ευημερίας στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων με τις ευλογίες του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο φρόντισε να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα:

--Ενας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) το σύνολο των εργαζόμενων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.
--  300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.
-- 200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι' αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ.
-Περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ «παρελθόν» για τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις. Τουλάχιστον επτά στους δέκα εργαζόμενους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις, με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% έως και 40%.
--Περισσότερες από τις μισές προσλήψεις (790.918), σε σύνολο 1.566.139 προσλήψεων που σημειώθηκαν το 2014, αφορούσαν ευέλικτες μορφές εργασίας, δηλαδή μερική και εκ περιτροπής απασχόλησης(στοιχεία από το σύστημα ‘Εργάνη’’). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Δεκέμβριο του 2014, καταγράφηκαν 115.436 προσλήψεις, από τις οποίες οι 41.263 ήταν μερικής απασχόλησης και οι 21.108 ήταν εκ περιτροπής απασχόλησης, κάτι που σημαίνει ότι το 54,03% των προσλήψεων ήταν σε ευέλικτες μορφές εργασίας. Την ίδια περίοδο, εντοπίστηκαν 1.509 συμβάσεις που μετατράπηκαν από πλήρη σε μερική απασχόληση και άλλες 783 συμβάσεις που μετατράπηκαν από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση με σύμφωνη γνώμη εργαζόμενου και εργοδότη. Όμως υπήρξαν και 522 συμβάσεις που μετατράπηκαν από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της και στο μισθολογικό κομμάτι του ιδιωτικού τομέα.. Ειδικότερα:
--Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων την περίοδο 2010 - 2014 κατά 43 δισ. ευρώ.
--Ο μέσος πραγματικός μισθός το 2014 έχει μειωθεί κατά 21% έναντι του 2009.
Η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών ανά μισθωτό κατά την πενταετία 2010 - 2014 μειώθηκε κατά 23%, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να επιστρέψει στα επίπεδα του 1995. Η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα το 2014 ανέρχεται στα 2/3 της αντίστοιχης αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ-15.
--Το 2ο Μνημόνιο (Φεβρουάριος 2012) επέβαλε ονομαστική μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο του ιδιωτικού τομέα καθώς και 32% αντίστοιχα για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Έτσι οι κατώτατοι μισθοί στη χώρα μας διαμορφώθηκαν ως εξής:
-Για τον άγαμο χωρίς προϋπηρεσία στα 586,08 ευρώ από 751,39 ευρώ,
με 1 τριετία στα 634,91 ευρώ από 813,99 ευρώ,
με 2 τριετίες 692,63 ευρώ από 887,99 ευρώ
και με 3 τριετίες στα 750,35 ευρώ από 961,99 ευρώ.

-Για τον έγγαμο
χωρίς προϋπηρεσία 644,70 από 826,54 ευρώ,
με 1 τριετία στα 693,52 ευρώ από 889,13 ευρώ,
με 2 τριετίες 751,24 ευρώ από 963,13 ευρώ
και με 3 τριετίες στα 808,96 ευρώ από 1.037,13 ευρώ.

-Για τον νεοπροσλαμβανόμενο, ηλικίας έως 25 ετών
ο πρώτος μεικτός μισθός είναι στα 510,94 ευρώ, έναντι 751,39 ευρώ, για πλήρη απασχόληση.
Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες είναι οι μνημονιακές ανατροπές για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα :
 1.Το πρώτο κύμα εργασιακών ανατροπών (Μνημόνιο Ι).Θεσπίστηκαν με τους νόμους 3845/2010,  3863/2010, 3899/2010, 3920/11, 3979/11, 3986/11, ν. 4024/2011. Με τις διατάξεις αυτών των νόμων :
α) Μειώνεται δραστικά ο χρόνος προειδοποίησης για την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, από 24 μήνες σε 6 μήνες κατά μέγιστο. Στην πράξη, ο εργοδότης γλυτώνει πλέον το 50% της αποζημίωσης απόλυσης, αφού διευκολύνεται η προειδοποίηση, ενω παρέχεται και η δυνατότητα καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης σε δόσεις.
β) Αυξάνεται το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων από 3% σε 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους μηνιαίως, για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 μισθωτούς.
γ) Εξαπλασιάζεται (από 2 μήνες σε ένα χρόνο) η δοκιμαστική περίοδος πρόσληψης, για την οποία δεν οφείλεται αποζημίωση και αυξάνεται η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 2 σε 3 χρόνια.
δ) Εισάγονται ηλικιακές διακρίσεις, με τους νέους  18-25 ετών να μπορούν πλέον να αμείβονται  με το 84% των κατώτατων αποδοχών της ΕΓΣΣΕ.
ε) Προβλέπονται συμβάσεις μαθητείας διάρκειας μέχρι ενός έτους για ανηλίκους 15-18 ετών,  «για την απόκτηση δεξιοτήτων», χωρίς ωστόσο να ορίζονται κάποιες συγκεκριμένες αντίστοιχες υποχρεώσεις του εργοδότη, με μισθό στο 70% του κατώτατου της ΕΓΣΣΕ. Οι μαθητευόμενοι δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, παρά μόνο στις διατάξεις για την υγιεινή και ασφάλεια.
στ) Η χρήση μερικής απασχόλησης γίνεται φθηνότερη (καταργείται η υπάρχουσα προσαύξηση 7,5% για απασχολούμενους κάτω των 4 ωρών), ενω χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις μετατροπής της απασχόλησης «δανεικών εργαζόμενων» σε κανονική απασχόληση στον έμμεσο εργοδότη.
ζ) Μειώνονται κατά 20% οι προσαυξήσεις στα καταβαλλόμενα ωρομίσθια λόγω υπερεργασίας/ υπερωριακής απασχόλησης.  Σε μια περίοδο εκτόξευσης της ανεργίας πανελλαδικά, οι υπερωρίες γίνονται φθηνότερες και ενθαρρύνονται, ενω στην πλειονότητά τους δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά «έκτακτες και απρόβλεπτες» ανάγκες, αλλά σε πάγιες και τακτικές, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από ανέργους. Παράλληλα, εισάγονται νέα «μενού» διευθέτησης του χρόνου εργασίας- ανταλλαγής υπερωριών με ελεύθερο χρόνο.
η) Αυξάνεται σε 9 μήνες για κάθε ημερολογιακό έτος η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει μονομερώς το προσωπικό σε εκ περιτροπής εργασία,  ενω έχει και τη δυνατότητα να το θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι και 3 μήνες το χρόνο ή να προχωρήσει (με συναίνεση του εργαζόμενου) στη μετατροπή σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε σύμβαση μερικής απασχόλησης. 
θ) Εισάγονται σημαντικές αλλαγές στο σύστημα επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας του ν. 1876/90 (Μεσολάβηση-Διαιτησία του ΟΜΕΔ). Οι διαδοχικές παρεμβάσεις στη διαδικασία και στο «ανεκτό περιεχόμενο» των αποφάσεων της Διαιτησίας, ουσιαστικά καταργούν το συνταγματικό της ρόλο στην προαγωγή ενός στοιχειωδώς ισότιμου Κοινωνικού διαλόγου και στην προστασία των συλλογικών ρυθμίσεων. Η Διαιτησία περιορίζεται, πλέον, στην επίλυση συλλογικών διαφορών που αφορούν αποκλειστικά στον βασικό μισθό ή ημερομίσθιο και μάλιστα στην κατεύθυνση μείωσής τους.  Οι λοιπές διαφορές (θεσμικά, απασχόληση, ωράρια κλπ, καθώς και οι Κανονισμοί Εργασίας), παρ’ότι υπάρχει αντίθετη διάταξη στο Ελληνικό Σύνταγμα,  θα μπορούν ακόμα και να μένουν αρρύθμιστες, να μην ανανεώνονται, συνεπώς να καταργούνται.
ι) Θεσπίζονται, σε πρώτη φάση, οι «ειδικές επιχειρησιακές ΣΣΕ», που μπορούν να συνάπτονται και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα, αρκεί να συναινούν, όταν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, το αντίστοιχο πρωτοβάθμιο κλαδικό ή η αντίστοιχη κλαδική ομοσπονδία. Αυτές καταργήθηκαν στη συνέχεια, προς όφελος μιας γενικευμένης και ανεξέλεγκτης επικράτησης ακόμα και δυσμενέστερων όρων των ειχειρησιακών ΣΣΕ στις κλαδικές (βλ. ιγ, στη συνέχεια).
ια)       Στις εισηγμένες Τράπεζες που τελούν υπό τον έλεγχο και την πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου επιβάλλεται μείωση, από 1-11-2011, κατά 35% στο μέσο κατα κεφαλή κόστος (πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις κλπ, χωρίς τις εισφορές) των εργαζομένων, σε σχέση με αυτό που ίσχυε την 31-12-2009.  Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία, με ανατροπή ισχυουσών ΣΣΕ.
ιβ)       Επεκτείνεται η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών ΣΣΕ και  από ενώσεις προσώπων, εφόσον αυτές συγκεντρώνουν τουλάχιστον τα 3/5 των απασχολουμένων της επιχείρησης και εφόσον δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο. Αν δεν υπάρχουν ούτε ενώσεις προσώπων, τότε οι επιχειρησιακές ΣΣΕ θα μπορούν να συνάπτονται  από τυχόν υπάρχουσες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον αντίστοιχο εργοδότη. Η εισαγωγή τής «ένωσης προσώπων» ως συνδικαλιστικού υποκειμένου, αυτή τη φορά με αόριστη και όχι προσωρινή διάρκεια, σε χώρους που δεν υπάρχουν (ή θα γίνει προσπάθεια να καταργηθούν...) σωματεία και κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευκολύνει και εργοδότες που θα θελήσουν να στήσουν «το δικό τους» συνδικαλιστικό μόρφωμα, για να περικόψουν μισθούς, και πιθανώς να διευρύνουν τα πεδία φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, συμφωνώντας χαμηλότερους «επίσημους» μισθούς, με μοναδικά όρια τα κατώτατα της ΕΓΣΣΕ.
ιγ)        Καταλύεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών-επιχειρησιακών ΣΣΕ. Οι Επιχειρησιακές ΣΣΕ θα υπερισχύουν χωρίς προϋποθέσεις και σε κάθε περίπτωση των Κλαδικών για ευκολότερες μειώσεις μισθών-κατάργηση δικαιωμάτων, με μόνο όριο τα οριζόμενα από την ΕΓΣΣΕιδ)        Παγώνει η υφιστάμενη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ, (με Υπουργική Απόφαση) και στους μη συμβαλλόμενους εργοδότες ή/και στους μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους.  Η ρύθμιση αυτή προοριζόταν να ισχύσει μέχρι και το 2014, οπότε θα τελείωνε κανονικά το Πρόγραμμα στήριξης, λόγω όμως της παράτασής του μπορεί να ισχύσει μέχρι και το 2016 . Πρόκειται για διατάξεις που επιχειρούν να διεμβολίσουν, να διασπάσουν και εν τέλει να εξαφανίσουν την κλαδική ΣΣΕ της ΟΤΟΕ και άλλες σημαντικές κλαδικές ΣΣΕ (λ.χ. υπηρεσιών, εμπορίου, επισιτισμού, ξενοδοχείων, ασφαλιστικών εταιρειών κλπ)νομιμοποιώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ένα χωρίς αρχές και όρια κοινωνικό dumping στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα

2. Το δεύτερο κύμα εργασιακών ανατροπών (Μνημόνιο ΙΙ)

(ν.4046/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/28-2-2012).

Με το Μνημόνιο ΙΙ θεσπίστηκαν:
α)Μείωση των κατώτατων μισθών της ΕΓΣΣΕ κατά 22% για εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών
β)Μείωση των κατώτατων μισθών ΕΓΣΣΕ κατά 32%, για εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
γ) Κατάργηση διατάξεων οργανισμών – κανονισμών εργασίας σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ,εφόσον αυτές παρέχουν στον εργαζόμενο μεγαλύτερη προστασία από την  απόλυση, σε σχέση με την κοινή σύμβαση αορίστου χρόνου. Επιλεκτική κατάργηση (βάσει Εγκυκλίου...) και διατάξεων για προαγωγές, προσλήψεις, αξιολόγηση, αν αυτές «θυμίζουν» ρυθμίσεις του Δημοσίου (!!!).
δ) Η χρονική επέκταση της συλλογικής ισχύος κανονιστικών όρων ΣΣΕ ακόμα και αν αυτές λήξουν, χωρίς να έχουν ανανεωθεί, περιορίζεται από 6μηνο σε  3μηνο. Με τη λήξη του 3μήνου, θα ισχύουν ως νόμιμες αποδοχές, για τους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και για τους ήδη απασχολούμενους (μετενέργεια), μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα πολυετίας, σπουδών, παιδιών και ανθυγιεινής εργασίας. ‘Ολα τα άλλα,  εφόσον δεν υπάρξει νέα ΣΣΕ, θα ρυθμίζονται με ατομική διαπραγμάτευση εργαζόμενου-εργοδότη.
ε) Προσφυγή στη Διαιτησία μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη και των δυο πλευρών, (πριν υπήρχε δυνατότητα και μονομερούς προσφυγής, εάν ο εργοδότης ή το συνδικάτο συμπεριφερόταν κακόπιστα και αρνείτο τη διαπραγμάτευση). Η Διαιτησία αποφασίζει πλέον μόνο για τον βασικό μισθό, λαμβάνοντας ρητά υπόψη την ανάγκη μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας, χωρίς δυνατότητα ενσωμάτωσης στη Διαιτητική Απόφαση ακροτελευτιας διάταξης που να διατηρεί όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν για τα υπόλοιπα θέματα, μισθολογικά και θεσμικά ή και Κανονισμούς Εργασίας, που καλύπτει η ΣΣΕ.
στ) Αναστολή οποιασδήποτε ήδη προβλεπόμενης από ΣΣΕ αύξησης στους μισθούς και τα ημερομίσθια, μέχρι το ποσοστό ανεργίας να πέσει κάτω από 10%, συμπεριλαμβανομένης  της ωρίμανσης ή όποιας «αυτόματης» αύξησης συνδέεται με την πάροδο του χρόνου (αλλαγή κλιμακίου, επίδομα πολυετίας)
ζ) Καθορισμός μέγιστης διάρκειας ΣΣΕ στα 3 χρόνια. ‘Οσες συμβάσεις ισχύουν πάνω από 2 χρόνια, λήγουν αυτοδίκαια, ακόμα και εάν στο μεταξύ δεν καταγγελθούν, τον Φεβρουάριο του 2013.

3. Το τρίτο κύμα εργασιακών ανατροπών, (Μεσοπρόθεσμο/Μνημόνιο ΙΙΙ).
Με το  ν. 4093/2012, θεσπίστηκαν:
α)        Η παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση στους 4 μήνες και των αποζημιώσεων απόλυσης, με στόχο να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι απολύσεις εργαζόμενων με μεγάλη προϋπηρεσία .Το ανώτατο όριο μηνών προειδοποίησης είχε ήδη μειωθεί  από τον ν. 3863/2010  στους 6 μήνες και αυτό για πάνω από 20 έτη υπηρεσίας. Με το νέο καθεστώς, το όριο αυτό μειώνεται περαιτέρω σε 4 μήνες, κλιμακούμενο ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας.
Ακόμα, επιβλήθηκε  νέο πλαφόν στην αποζημίωση απόλυσης, ίσο με 12 μισθούς για 16 χρόνια προϋπηρεσίας. Εννοείται πως αν η απόλυση γίνει με προειδοποίηση, τα ποσά της αποζημίωσης μειώνονται κατά 50%
Για κάθε μισθό πρόσθετης αποζημίωσης, που δικαιούνται πλέον μόνο οι ήδη απασχολούμενοι εφόσον έχουν υπερβεί 16 χρόνια υπηρεσίας,  μπαίνει ως πλαφόν το ποσό των 2.000 ευρω  ανεξάρτητα από τυχόν υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές τους. Παράλληλα,  για τους εργαζόμενους αυτούς  παγώνει το δικαίωμα σε πρόσθετους μισθούς αποζημίωσης, για την από εδω και πέρα υπηρεσία τους.
β) Νέος τρόπος καθορισμού της κατώτατης αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα,  αποκλειστικά από την Κυβέρνηση, από 1/4/2013. Ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί με Νομοθετική Πράξη (όπως συνέβη στις 14/2/2012) και όχι με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Στον συγκεκριμένο μισθό θα υπάρχει προσαύξηση μόνο για 3ετίες (επίδομα ωρίμανσης) όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 14/2/2012, οπότε και είχαν παγώσει, με αποτέλεσμα από 14/2/2012 να μη μετράει η υπηρεσία στον εργοδότη και να παραμένει έκτοτε παγωμένη. ‘Ετσι, πέρα από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις-μειώσεις στα κατώτατα της ΕΓΣΣΕ,  η τρόικα και η Κυβέρνηση θα μπορούν να επιβάλουν μονομερώς συνεχή εσωτερική υποτίμηση μισθών καθορίζοντας τις κατώτατες αμοιβές (μισθούς και ημερομίσθια), συνεπώς και τα ήδη πενιχρά επιδόματα ανεργίας κλπ. παροχές, επιταχύνοντας τη συρρίκνωση  των αμοιβών σε όλη τη χώρα.
γ) Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης του Επιδόματος Γάμου από τις 12/11/2012, για όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικού φορέα που συμμετέχει στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ (λ.χ. ΣΕΤΕ). Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης του Επιδόματος Γάμου της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε από 1/4/2013, για όλες τις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στον κατώτατο μισθό για τους έγγαμους, καθώς το επίδομα γάμου θα χορηγείται εφεξής μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της Γ.Σ.Ε.Ε. η οποία, σε κάθε περίπτωση, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους.
δ) Κατάργηση της καθολικότητας ισχύος των ΕΓΣΣΕ, για τα μισθολογικά (πλην του νομοθετημένου  από την Κυβέρνηση ελάχιστου βασικού μισθού και των «παγωμένων» τριετιών)θέματα.  ‘Ετσι, ακόμα και αν κάποιες τριτοβάθμιες οργανώσεις εργοδοτών συμφωνήσουν με νέα ΕΓΣΣΕ να δοθεί λ.χ. το επίδομα γάμου, ή οποιαδήποτε άλλη μισθολογική παροχή, όσες εργοδοτικές οργανώσεις δεν θα εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις αυτές, ή οι εργοδότες που δεν είναι μέλη τους,  δεν θα είναι υποχρεωμένοι να το καταβάλλουν.
 Η κατάργηση του κύριου αντικειμένου της ΕΓΣΣΕ, ουσιαστικά όλων των μισθολογικών θεμάτων της, αλλά και της καθολικότητας ισχύος της στα θέματα αυτά, απειλεί στο μέλλον να συμπαρασύρει και όλα τα λοιπά «θεσμικά» δικαιώματα που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, ειδικά εάν δεν ανανεωθούν οι θεσμικές της διατάξεις, με τη σύναψη νέας ΕΓΣΣΕ (σε αντικατάσταση της ισχύουσας, που λήγει στα τέλη Μαρτίου) από τα συμβαλλόμενα μέρη.
ε) Μείωση του χρόνου ανάπαυσης, ουσιαστική κατάργηση του 5νθήμερου και ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα. Είναι ωστόσο γνωστές και δηλωμένες οι προθέσεις και οι πιέσεις της τρόϊκας για γενίκευση της απορρύθμισης των ωραρίων και της κατάλυσης του 5νθήμερου, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.



Δημοφιλείς αναρτήσεις