Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ 12 ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΆ

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ σύνταξη καθως και η αποκατάσταση των απωλειών που έχει υποστεί το σύνολο των συνταξιούχων μέσα σε χρονικό διάστημα μιας πενταετιας    μαζι με την επαναφορά του κατωτατου μισθού θα είναι τα πρωτα μέτρα της νεας κυβέρνησης.
Τα 12 μέτρα  που δεσμευθηκε να προωθήσει η  νέα κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και εργασιακά είναι τα εξης:
1--Οι άνεργοι θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα στα μέτρα που θα ληφθουν για την αντιμετώπιση της  κρίσης (δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα και επιδόματα σίτισης σε 300.000 λαϊκά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, επιδόματα στέγασης σε 25 – 30 χιλιάδες αστέγους, υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, κάρτα ελεύθερης μετακίνησης ανέργων και φτωχών στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης).
2-Eπαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ, μαζί με  αποκατάσταση των Συλλογικων συμβάσεων εργασιας(ΣΣΕ) και η επαναφορά αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
3--Eπαναχορήγηση της 13ης σύνταξης(δώρο Χριστουγέννων) για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερη από 700 ευρώ(σσ δεν αφορά το δωρο Πάσχα).
4--Σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα 5 χρόνια του μνημονίου.
5--Δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, κοινωνικό και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, μέσω αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και ενός ενιαίου, δημόσιου και αναβαθμισμένου ΟΑΕΔ.

6--Επαναφορα την τριμερής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (2/9 ο εργαζόμενος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος). 
7--Σταδιακή αποκατάσταση των  αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης,  με το σχηματισμό αποθεματικου κεφαλαίου, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν τα έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

8--Eπαναφορά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της προστατευτικής από απολύσεις εργατικής νομοθεσίας,
9-Aνασύσταση και αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας σε ενιαίο δημόσιο Οργανισμό.
10 --Kατάργηση της δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση των απεργών
11--Eπαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.
12-Κατάργηση των διατάξεων  που οδηγούν σε μείωση συντάξεων, κύριων και επικουρικών και κατάργηση της   ρήτρας  μηδενικού ελλείμματος στο εφάπαξ.
Στο μεταξυ ειδική αναφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, πραγματοποίησε ο Δημήτρης Στρατούλης, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας με ειδίκευση στην Κοινωνική Ασφάλιση, κατά τη διάρκεια της  τελετής παράδοσης παραλαβής του υπουργείου. Ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον εν λόγω κλάδο επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι θα επιδιώξει να αυξήσει το όριο σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχει τεθεί για την καταβολή της σύνταξης. Το όριο που υπάρχει έως σήμερα, βρίσκεται στις 20.000 ευρώ και από αυτό το ποσό και άνω, για να χορηγηθεί η σύνταξη, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλλει την οφειλή του. Ο κ. Στρατούλης, λοιπόν, προανήγγειλε αύξηση του ορίου πάνω από τα 20.000 ευρώ, για να βοηθήσει ελεύθερους επαγγελματίες να βγουν στη σύνταξη. Επίσης, ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να λάβει μέτρα που θα περιορίσουν τα φαινόμενα «ποινικοποίησης» των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιπρόσθετα, έγινε ειδική αναφορά για τις ασφαλιστικές κατηγορίες, με τον κ. Στρατούλη να τονίζει ότι θα επιδιώξει να επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση από αυτή που ισχύει έως τώρα. Σημειώνεται ότι έως τέλος 2016, έχει αποφασιστεί να ισχύσει το δικαίωμα της μείωσης κατά δύο κλάσεις, των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις