Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΑΚΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ









Η Λευκάδα οφείλει πολλά και πρέπει να τιμήσει τον Τάκη Ευσταθίου.
Ο Τάκης Ευσταθίου είναι συλλέκτης έργων Τέχνης με ιδιαίτερη αγάπη για την Ιαπωνική κουλτούρα και τον Λευκάδιο Χέρν. Πριν μερικά  χρόνια επέλεξε την γενέτειρα του Λευκάδιου Χέρν, την πόλη της Λευκαδας και με αυτό το κριτήριο χάρισε  έργα που φιλοτέχνησαν κυρίως ιάπωνες καλλιτέχνες. Ετσι  διαμορφώθηκε η αιθουσα Τάκη Ευσταθίου εντός του πολιστικού Κέντρου Λευκάδας.Τα έργα είναι πίνακες των μεγάλων Ιαπώνων καλλιτεχνών Σ. Γουάντα και Μασάκι Νόντα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ένα πουκάμισο ζωγραφισμένο στο χέρι από τον Μασάκι Νόντα. Επίσης, δώρισε στο Πνευματικό Κέντρο δύο μεταξοτυπίες του Στάμου και μια της Χρύσας που ήταν φίλη με τον Στάμο και κάνανε εκθέσεις μαζί. Μεταξοτυπίες από τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη Θεόδωρο και μια μεταξοτυπία του Λεκκάκη πολλά βιβλία πολιτισμού και τέχνης των έργων του Λευκάδιου Χέρν, αφίσσες κ.α.
O Τακης Ευσταθίου είναι ο  άνθρωπος που έφερε τον Λευκάδιο Χερν πίσω στον τόπο του,το μουσείο.
 Είναι ενας ακούραστος συλλέκτης. Με μεγάλη φροντίδα και πολλή προσπάθεια διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων του Λευκάδιου Χερν. Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Η συλλογή του εξοπλιζει το Μουσείο Λευκάδιου Χερν το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Λευκάδα. Το πρώτο μουσείο προς τιμήν του μεγάλου συγγραφέα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Λευκάδιος χέρν γεννημένος στη Λευκάδα από τον Ιρλανδό χειρουργό Τσαρλς Χερν και την Ρόζα Αντωνίου Κασιμάτη από τα Κύθηρα, έχοντας σπουδάσει στο Ντέραμ της Αγγλίας, εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχοντας επιλέξει την Ματσούε της Ιαπωνίας για κατοικία του, έγινε ο ορισμός της προσωπικότητας που γεφυρώνει συμπληρωματικούς πολιτισμούς.Ο Λευκάδιος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου με ανοικτό μυαλό. Μας διδάσκει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο κατόρθωμα από την αποδοχή της “ετερότητας”, δεν υπάρχει πλουσιότερος τρόπος ζωής από την αναζήτηση της δημιουργικής αλήθειας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα από το να υψώνουμε έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση ή μυστήριο από το να παντρεύουμε τ’ όνειρο με την αλήθεια της ζωής. Με το ανοιχτό του μυαλό ο Λευκάδιος άνοιξε την καρδιά του στην ανθρωπότητα και βρήκε ειρήνη για τον εαυτό του και τον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις