Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Kατατίθεται εντός των προσεχών  ημερών στη Βουλή η διάταξη για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με την τελική ρυθμιση  θα παρέχεται  νέα δυνατότητα ρύθμισης όλων των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τον Φεβρουάριο του 2015, σε έως και 100 δόσεις,ήτοι 8 χρόνια και 4 μήνες.
Η ελάχιστη δόση θα είναι 20 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται όριο οφειλής, για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Μπορούν δηλαδή να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, ανεξάρτητα από το ύψος του αρχικού χρέους.
Το ετήσιο επιτόκιο για χρέη έως 5.000 ευρώ θα είναι 0%, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές, ορίζεται επιτόκιο της τάξης του 0,25% το μήνα (3% το χρόνο).
Παράλληλα, προβλέπεται 100% μείωση των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνόλου των οφειλών,70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν.4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις).
Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο, χωρίς προσαυξήσεις και απώλεια της ρύθμισης θα έρχεται σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δύο δόσεων μέσα στο 12μηνο.
Σημειώνεται ότι στο κεφάλαιο για τη ρύθμιση χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 21 δισ. ευρώ, θα υπάρχουν διατάξεις για την άρση της ποινικοποίησης για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και για τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να ασφαλιστούν όχι σε 2 κατώτερες κατηγορίες, που προβλέπεται σήμερα, αλλά σε 2+1.
Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Εργασίας αναμένει από τηρύθμιση χρεών έσοδα της τάξης του 1,46 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τις χαμηλές δόσεις, θα υπάρξει εισροή εισόδων και από τις τρέχουσες εισφορές τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει οφειλέτης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις