Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

ΟΙ 1Ο ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Με ανοικτό το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το υπουργειο Εργασιας ξεκινα τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις  για τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.Ωα γνωστον  οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν επανειλημμένα ζητήσει να κλείσουν τα παράθυρα που επιτρέπουν την ταχύτερη αποχώρηση από την αγορά εργασίας(πρόωρες).Ουσιαστικά ζητούν να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη έξοδο και να εφαρμοστούν τα γενικά όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη στα 67 ή στα 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης.Στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες), με στόχο να σταματήσουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Διαφορετικό «μοντέλο» συζητείται για το ΙΚΑ, προκειμένου να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε ηλικιωμένους ανέργους για να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας. Πηγές του υπουργείου υπογράμμιζαν πως δεν πρόκειται να θιγούν οι λεγόμενοι παλαιοί ασφαλισμένοι (που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983), οι μητέρες ανηλίκων και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.Ετσι οι 10 αλλαγές που θα προωθηθούν αμεσα στο ασφαλιστικό καθεστώς είναι οι παρακάτω:
1.Προωθείται η δημιουργία «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του υπό ίδρυση ταμείου θα είναι δύο:
  • Εσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και από συμβάσεις που θα υπογράφονται.
  • Εσοδα από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας (π.χ. μεταλλεία, ορυχεία) και ενδεχομένως μελλοντικά από τους υδρογονάνθρακες.
2. Αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Η ρύθμιση που είναι ήδη έτοιμη στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων των νόμων 3863 και 3865 που αφορούν τις κύριες συντάξεις, με διατήρηση του παλαιού τρόπου υπολογισμού, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
3Πάγωμα των διατάξεων για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
4.Επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ. Το θέμα θα τεθεί σε διάλογο και αναμένονται διορθωτικές κινήσεις στο μαθηματικό τύπο (που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί). Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς εκκρεμούν 28.000 εφάπαξ, ενώ τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την έκδοση μόλις 950 βοηθημάτων το μήνα.  Ο νέος τύπος θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης επιστροφή των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στους δικαιούχους, συν ένα τεχνικό επιτόκιο, το οποίο θα προσδιορίζεται σε σύγκριση με εκείνο που ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
5.Ενοποιήσεις ταμείων:Το βασικό σενάριο προβλέπει τη δημιουργία τριών ταμείων, μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξει διάλογος για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
6. Επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
7. Παροχή 13ης σύνταξης από τα επόμενα Χριστουγεννα. Θα αφορά  συνταξιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές έως 700 ευρώ)

8 Συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ.
9 Εξετάζεται άμεσα,  η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, που θα βάλει τάξη στο «χάος» που επικρατεί με την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων και τον επανέλεγχο των δικαιούχων. Την ίδια στιγμή, προωθείται η κατάργηση του παράβολου που αναγκάζονται να καταβάλλουν οι ανάπηροι για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές και το οποίο ανέρχεται στα 46 ευρώ.
10.Για να στηριχθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει αποφασιστεί να δοθεί η δυνατότητα επιλογής έως και τριών κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών. Έτσι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι ενεργοί ασφαλισμένοι άρα και τα έσοδα του Ταμείου. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει αποποινικοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και θα διευκολυνθούν να βγουν στη σύνταξη όσοι οφείλουν. Στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει όριο οφειλής στις 20.000 ευρώ και από αυτό και άνω πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλλει το υπερβαίνων ποσό για να μπορεί να εκδοθεί η σύνταξή του. Στόχος είναι το όριο να αυξηθεί στις 30.000 ευρώ ή ίσως και στις 40.000 ευρώ για να δοθεί έτσι η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ατόμων αυτών. Τα ποσά που οφείλονται θα παρακρατούνται από τις συντάξεις που θα καταβάλλονται κάτι που επίσης ευνοεί τον ΟΑΕΕ καθώς μειώνει την καταβαλλόμενη δαπάνη.​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις