Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

ΟΙ 8 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ για τα εργασιακά, το οποίο  θα  κατατεθεί στη Βουλή εντός Μαρτίου.Τα 8 μέτρα που θα περιλαμβανει το νομοσχέδιο του υπουργειου Εργασιας είναι τα εξης:
1--- Θα  προωθηθεί  σταδιακά  από το 2016- σε συνδυασμό με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα -η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Δεν  δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διαφοροποιήσεις, άρα όλοι θα μεταβούν στα 751 ευρώ. Θα υπάρξει καταληκτική ημερομηνία για την επαναφορά των 751 ευρώ, αφού προηγηθεί διάλογος και με τους κοινωνικούς εταίρους.Σήμερα(βασει του μνημονίου)για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 ευρω και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρω..Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρωκαι για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρω.Σημερα  με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ ή 511 ευρώ για νέους έως 25 ετών, αμείβονται 137.103 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Εάν όμως σε αυτούς προστεθούν και όσοι επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό (πχ εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης ή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών), τότε υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 άτομα, αμείβονται με όρους κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσκαλέσει σε διάλογο τους εργοδότες ζητώντας κατώτατη αμοιβή 751 ευρώ   με δεδομένο ότι η Eθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  έχει λήξει και θα ισχύει (μετενέργεια ) έως τα τέλη Mαρτίου.
2---Επανέρχεται ο χρόνος προειδοποίησης για  απόλυση στον ιδιωτικό τομέα στα προ μνημονίου επίπεδα τα οποία σήμερα είναι-ανάλογα με τα χρόνια προυπηρεσίας-εως εξι μήνες.Παράλληλα προωθούνται αλλαγές ώστε να συνδέεται  ανάλογα με  τα χρόνια  εργασιας το υψος της αποζημιωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης καθως σήμερα  από 16 ετη προυπηρεσίας και ανω η αποζημίωση παραμένει σχεδον ίδια.
3--. Eφαρμογή δέσμης μέτρων στην κατεύθυνση της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας: α) διασφάλιση της 5ημερης εργασίας και στην επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, β) δραστική μείωση του ρόλου του δανεισμού-ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου των δημόσιων φορέων προώθησης της απασχόλησης, γ) δραστικό περιορισμό των υπεργολαβιών και των εργολαβιών στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις περιπτώσεις αντικειμενικά αποδεδειγμένης έλλειψης τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής, δ) περιορισμός όλων των υπόλοιπων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως ιδίως η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και στις προσωρινές συμβάσεις δια της υποχρεωτικής αντικειμενικής δικαιολόγησης τους και στην λήψη της απαιτούμενης μέριμνας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών από την ενδεχόμενη χρήση τους.
4--. Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις (μείωση των επιτρεπόμενων, ανά μήνα, ορίων σε κάθε επιχείρηση και αναβίωση του υπουργικού «βέτο»). Από το οριο του 5% που βρίσκεται σήμερα  θα υποχωρήσει στο 2%.
5-Εφεξης η ΕΓΣΣΕ και οι όροι που την διέπουν, θα μπορούν να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν θα κινδυνεύουν να αποδεχτούν κάποια ατομική σύμβαση, που θα τους έχει επιβληθεί από τον εργοδότη τους, αλλά θα πηγαίνουν αυτόματα στην ΕΓΣΣΕ.
6-Εφεξης  το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης, μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης, αυξάνεται, από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα, στους έξι μήνες, όπως ήταν δηλαδή πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών. Με την πάροδο του εξαμήνου, εάν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι τότε ξεκινάει η περίοδος της μετενέργειας, με την έννοια ότι όλοι οι όροι που ίσχυαν στη συλλογική σύμβαση, μεταφέρονται και μετονομάζονται σε ατομικοί όροι του κάθε εργαζόμενου χωριστά.
7-Μια συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο. Έως τώρα, όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούσαν να αποδεχτούν τους όρους της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο τους, αποχωρούσαν από το συλλογικό τους όργανο και προχωρούσαν είτε σε επιχειρησιακές, είτε ακόμα χειρότερα, σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.
8 --: Αφαιρούνται όλοι εκείνοι οι όροι που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίοι ουσιαστικά εμπόδιζαν τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία(ΟΜΕΔ), για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις